To Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου & τα «φάλτσα» της Δημοτικής Αρχής

Του Διονύση Χριστόπουλου
Προέδρου στο Σωματείο Εργαζομένων στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας και Εκπροσώπου Εργαζομένων στο ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας

Το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου, πριν από αρκετά χρόνια, αποτελούσε σημείο αναφοράς και πρότυπο λειτουργίας για τις δημοτικές μουσικές σχολές σε όλη τη χώρα. Το υψηλό επίπεδο του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού προσωπικού, η αρτιότητα των προγραμμάτων διδασκαλίας, το χαμηλό ύψος των διδάκτρων σε σχέση με τα ιδιωτικά ωδεία κ.α. ήταν μερικοί από τους λόγους δημιουργίας μιας δυναμικής που αποτυπώθηκε σε εκατοντάδες εγγραφές σπουδαστών από όλη την Αθήνα αλλά και την επαρχία[1]. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλος αριθμός κορυφαίων μουσικών που στελεχώνουν σήμερα τα ορχηστρικά σχήματα της χώρας έχουν αποφοιτήσει από το Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου.

Η σημερινή κατάσταση του ωδείου δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη την περίοδο. Οι πολιτικές επιλογές των δημοτικών αρχών το οδήγησαν στη σταδιακή υποβάθμιση και το μαρασμό. Ελλείψεις προσωπικού (διδακτικού και διοικητικού) υποχρηματοδότηση, πρόβλημα στέγασης, ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, απουσία σχεδιασμού, είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ωδείο.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της πριν 5 μήνες, έβαλε ψηλά το ζήτημα του πολιτισμού και μίλησε για αναβάθμιση αυτών των δομών. Ωστόσο η προσέγγιση που έχει μέχρι στιγμής στο θέμα του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου δε συμβαδίζει με τους στόχους που έθεσε.

Το δημοτικό συμβούλιο της 29/1/15

Στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 29/1/2015 συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός απολογισμός του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου (όπου ανήκει και το Ωδείο) για τα έτη 2011-2013. Παρακολουθήσαμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιμένοντας να ακούσουμε κάποια σχόλια για τους λόγους που ο πολιτισμός και ο αθλητισμός στο Δήμο μας έχουν οδηγηθεί σε μαρασμό, καθώς και κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς η κατάσταση αυτή θα αναστραφεί. Δυστυχώς οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Η Δημοτική Αρχή δεν κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως, σε μεγάλο μέρος της συζήτησης, αναλώθηκε να κατηγορεί τους εργαζόμενους στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού γενικά και κυρίως τους εργαζόμενους στο Ωδείο!

Φταίνε οι εργαζόμενοι;

Η Δημοτική Αρχή καθώς και κομμάτια της αντιπολίτευσης (παράταξη Καλλίρη, παράταξη Αγγελόπουλου) φωτογράφισαν ως υπεύθυνους για τα προβλήματα που περιγράφουμε παραπάνω του εργαζόμενους, τους οποίους τσουβάλιασαν (δεν έκαναν καν τον κόπο να εξηγήσουν αν υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες προβληματικές περιπτώσεις, αλλά μιλούσαν συνολικά για τους εργαζόμενους) και μέσα από θολές κατηγορίες προσπάθησαν να τους παρουσιάσουν ως τεμπέληδες και βολεμένους που αρνούνται να συνεννοηθούν με τη Δημοτική Αρχή, που δεν είναι τυπικοί στα καθήκοντα τους, που έχουν παράλογες απαιτήσεις κοκ.

Δημιούργησαν εντυπώσεις μιλώντας κυρίως με μισόλογα και υπονοούμενα: «Ξέρω πολλά αλλά δε μιλάω» έλεγε ο ένας, «Αν κλείσω το μικρόφωνο έχω να πω πολλά»[2] έλεγε ο άλλος κοκ ενώ παρουσίασαν και μια σειρά πράγματα στρεβλά. Π.χ. κατηγόρησαν τους εργαζόμενους στο δημοτικό ωδείο ότι δεν υπογράφουν παρουσιολόγιο, όταν επί σειρά ετών οι δημοτικές αρχές αποδέχονταν ως παρουσιολόγια τις λίστες των μαθητολογίων και ποτέ δε ζήτησαν από τους εργαζόμενους κάτι διαφορετικό. Την ίδια στιγμή δεν έκαναν κανένα σχόλιο για το γεγονός ότι οι Δημοτικές Αρχές εδώ και μερικά χρόνια δεν έλαβαν καμία μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία του ωδείου και δεν εξασφάλισαν αρκετές εγγραφές σπουδαστών έτσι ώστε να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες όλων των καθηγητών! Δεν είπαν λέξη ότι στο δημοτικό ωδείο Ζωγράφου δεν υπάρχει καν διοικητικός υπάλληλος για να σηκώνει τα τηλέφωνα, να δίνει πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, να κάνει εγγραφές μαθητών κλπ.

Σε ότι αφορά τη λύση που προτάθηκε για την επίλυση των προβλημάτων του ωδείου, ο πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Δ. Καντιώτης μας άφησε με ανοιχτό το στόμα! Εξήγησε ότι θα ήθελε να περάσει τους εργαζόμενους από ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) αλλά το νομικό πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καν ΟΕΥ (Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας) οπότε η όποια ΕΔΕ δεν θα έχει νόμιμη βάση!

Ο ΟΕΥ, θα έπρεπε να έχει καταρτιστεί και ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. μέσα σε 3 μήνες από την ημέρα της ίδρυσης του και να αποτελεί το «μπούσουλα» για τη λειτουργία του. Έχουν περάσει 4 χρόνια από την ίδρυση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου[3] και ΟΕΥ δεν υπάρχει. Μήπως και γι’ αυτό φταίνε οι εργαζόμενοι; Μήπως φταίνε και για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ωδείου; Και για το πρόβλημα στέγασης; Και για τη έλλειψη σχεδιασμού;

Να τι πρέπει να γίνει

Οι εργαζόμενοι του ωδείου ήταν αυτοί που στο παρελθόν το ανέδειξαν σε ένα από τα κορυφαία καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας!

Αν η νέα δημοτική αρχή θέλει να αναβαθμίσει το ωδείο πρέπει να σταματήσει να κυνηγά τους εργαζόμενους και να συνεργαστεί μαζί τους σε ένα σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:

  • Τακτική διοργάνωση εκπαιδευτικών συναυλιών –σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης– στις οποίες θα γίνεται παρουσίαση των μουσικών οργάνων, με σκοπό την προσέλκυση νέων σπουδαστών στο δημοτικό ωδείο.

  • Επίλυση του προβλήματος στέγασης με την ανεύρεση και διαμόρφωση χώρου ο οποίος θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του ωδείου και θα ανταποκρίνεται στην ιστορία και τον κοινωνικό του ρόλο.

  • Στελέχωση του ωδείου κατ’ αρχήν με μια διοικητική υπάλληλο και στη συνέχεια με περισσότερους καθηγητές (πρέπει αυτό να διεκδικηθεί από την νέα κυβέρνηση) ώστε οι σπουδαστές να έχουν περισσότερες επιλογές εκμάθησης οργάνου.

  • Αξιοποίηση του ωδείου για προσφορά ποιοτικού κοινωνικού πολιτισμού στους δημότες μέσα από τη διοργάνωση μαθητικών συναυλιών όπως π.χ. η εξαιρετική συναυλία που πραγματοποιήθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων στον κινηματογράφο «Αλέκα».

_______________________________________
1. Τη δεκαετία του ’90 που σπούδασα στο δημοτικό ωδείο Ζωγράφου ο μέσος όρος ετησίων εγγραφών ξεπερνούσε κατά πολύ τις 300, πράγμα πρωτοφανές για δημοτική μουσική σχολή.
2. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μιλάνε σε μικρόφωνο όχι μόνο για να ακούγονται καλύτερα, αλλά και γιατί οι ομιλίες τους ηχογραφούνται για να κρατούνται «πρακτικά» της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Πολλές φορές όταν θέλουν να πουν κάτι ανεπίσημα κλείνουν το μικρόφωνο έτσι ώστε αυτό που θα πουν να μην καταγραφεί στα πρακτικά.
3. Το σημερινό Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέκυψε με συγχώνευση 5 προϋπαρχόντων νομικών προσώπων και συγκεκριμένα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ζωγράφου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Δημοτικού Ωδείου, του Μουσείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών Ζωγράφου και του Δημοτικού Γυμναστηρίου Ζωγράφου και Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιλισίων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,287ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα