Άρθρο της Κατερίνας Κλείτσα
Σε όλες τις τελευταίες γενικές απεργίες (όπως και στην πορεία της Πρωτομαγιάς) το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) πήρε την απόφαση για 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μόνο ελάχιστα λεωφορεία μέσα στην πόλη.
Προφανώς είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία, οποιουδήποτε κλάδου και θα στηρίξουμε κάθε αγώνα που δίνεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό φυσικά ισχύει ιδιαίτερα τις ημέρες που έχει καλεστεί γενική απεργία, και έχει σημασία όλοι οι κλάδοι να κινητοποιούνται για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Τεράστια σημασία βέβαια έχει, εκτός από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και η μαζικότητα των διαδηλώσεων.
Γι’ αυτό όμως το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε την έντονη διαφωνία μας με την απόφαση του σωματείου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, εξαιτίας της οποίας υπάρχει κόσμος που δεν καταφέρνει να κατέβει στις κινητοποιήσεις. Στην Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία είναι το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς και αν δεν κυκλοφορούν, στην ουσία οι μόνοι που μπορούν να κατέβουν στην πορεία είναι όσοι μένουν κοντά στο κέντρο και όσοι έχουν αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι του Εύοσμου πχ που δεν έχουν όχημα θα πρέπει να περπατήσουν τουλάχιστον 1 ώρα για να κατέβουν, και άλλη μία για να γυρίσουν. Ουσιαστικά αυτή η απόφαση οδηγεί στην μείωση της συμμετοχής του κόσμου στις πορείες.
Για όσους απορούν με την στάση αυτή του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, πρέπει να πούμε ότι και πριν λίγο καιρό είχε πάρει μια απαράδεκτη απόφαση κατά του κινήματος «Δεν Πληρώνω», που βοήθησε τους ελεγκτές και την αστυνομία να το καταστείλουν.
Να σημειώσουμε ότι στην Αθήνα τις ημέρες απεργίας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (σε συντονισμό με τα άλλα μέσα μεταφοράς όπως μετρό, ηλεκτρικό και τρόλεϊ) απεργούν, αλλά παράλληλα κάνουν δρομολόγια επιλεγμένες ώρες πριν και μετά την απεργία ακριβώς για να επιτρέψουν στον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.
Ελπίζουμε ότι με αυτές τις αποφάσεις του σωματείου των εργαζομένων δεν συμφωνεί ένα μέρος, τουλάχιστον, των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να αντιδράσουν απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, για να δείξουν ότι η στάση της ηγεσίας του σωματείου κάθε άλλο παρά βοηθάει το κίνημα. Αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να καταγγείλουν και το Εργατικό Κέντρο, αλλά και άλλα εργατικά σωματεία της πόλης μας.