Array

Τμηματική παραχώρηση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών στα ΚΤΕΛ καταγγέλλει η Ανεξ. Παρέμβαση ΕΘΕΛ

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία Αθήνας, τμήμα του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αθήνας – ΟΑΣΑ) εξέδωσε σήμερα το πρωί την ακόλουθη ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης να ξεκινήσουν να παραχωρούν τμήματα των αστικών δημόσιων συγκοινωνιών στα ΚΤΕΛ καθώς και τη σιωπή των κυβερνητικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πανεργατική) που συνεχίζουν να προσπαθούν να παραπλανούν τους εργαζόμενους για να αποφύγουν κινητοποιήσεις. Ζητά άμεσα γενική συνέλευση για να συζητηθεί το θέμα και να σχεδιαστεί η αντίσταση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Κανένα τμήμα του συγκοινωνιακού μας έργου να μην εκχωρηθεί στα ΚΤΕΛ

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά

Ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν ότι μέρος του έργου των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών θα παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ.

Ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτή την εξέλιξη σε ανακοίνωση που μοιράσαμε στα αμαξοστάσια από τις 2/5. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πανεργατική και λοιπές κυβερνητικές παρατάξεις στο Συνδικάτο (Αντιδραση, Όραμα) συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα…

Τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι:

Ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής θα ξανασχεδιαστεί και το συγκοινωνιακό έργο θα «ξαναμοιραστεί». Τα δρομολόγια στο «κυρίως πολεοδομικό συγκρότημα» θα παραμείνουν στα δημόσια ΜΜΜ (προς το παρόν) ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα πιο «απομακρυσμένα προάστια» και περιοχές θα παραχωρηθούν στα ΚΤΕΛ (ή άλλο ιδιώτη που εκτελεί υπεραστικές συγκοινωνίες). Προάστια και περιοχές δηλαδή όπως η Λούτσα, η Σαρωνίδα, η Ελευσίνα (που είναι χωριστή πόλη) κ.α.

Για τα δρομολόγια και τις γραμμές που δεν είναι κερδοφόρες (π.χ. πολλά βραδινά δρομολόγια, Λούτσα τους χειμερινούς μήνες, Ελευσίνα μέσω Σχιστού κ.α.) τα ΚΤΕΛ θα πάρουν επιδότηση. Συγκεκριμένα θα πάρουν μερίδιο από την επιδότηση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Τα κέρδη στους ιδιώτες – οι ζημιές στο Δημόσιο…

Τέλος, στα ΚΤΕΛ (ή άλλες αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρίες) θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν επιβάτες από αστικά κέντρα (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) σε «σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους» όπως λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.

Το είχαν σχεδιάσει από το 2011 και ακόμα νωρίτερα…

Η σταδιακή παράδοση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ στους ιδιώτες δεν είναι έμπνευση της σημερινής κυβέρνησης. Προβλέπεται από το νόμο Ρέππα (ν.3920/2011).

Το 2011 (κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αλλά και μετά) εξηγούσαμε σε πολλές ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Παρέμβασης πως το άρθρο 5 (παράγραφος κβ) του νόμου 3920 δίνει το δικαίωμα στον ΟΑΣΑ να αναθέτει τμήμα ή σύνολο του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες.[1]

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους πως ο νόμος Ρέππα είναι νόμος ιδιωτικοποίησης. Στον αντίποδα η ΠΑΣΚΕ, έκλεισε με πραξικοπηματικό τρόπο τις κινητοποιήσεις μας (αρνούνταν να καλέσει συνελεύσεις ενώ στη συνέχεια σχεδίασε αντικαταστατικό δημοψήφισμα) διαφήμιζε τις «τροποποιήσεις» που πέρασε στο νόμο, ενώ πολλά στελέχη έφτασαν στο σημείο να πούνε πως τελικά ο νόμος ήταν για το καλό μας αφού μας γλίτωσε από …την ιδιωτικοποίηση (βλ. Μ. Λιαγούρης στο ΔΣ της 3/6/2011).

Γι’ αυτό αφήνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες να ρημάξουν

35% του στόλου των λεωφορείων είναι σήμερα ακινητοποιημένο λόγω βλαβών, ενώ τα λεωφορεία που κινούνται εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών. Τα δρομολόγια έχουν αραιώσει, ενώ άλλα έχουν καταργηθεί εντελώς. Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι κυβερνώντες; Τα γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα.

Είναι συνειδητή επιλογή τους να αφήσουν τις αστικές συγκοινωνίες να ρημάξουν, για να μπορέσουν σταδιακά να παραδώσουν το έργο σε ιδιώτες! Για να έρθουν κάποια στιγμή να πουν: «αφού το Δημόσιο δεν μπορεί, ας αναλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία».

Αυτό που κάνουν στις αστικές συγκοινωνίες δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έκαναν στο υπόλοιπο Δημόσιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία διαλύσανε[2] για να βάλουν στο παιχνίδι τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Έτσι σήμερα μπορείς να «ασφαλίσεις» τον εαυτό σου «πακέτο» με το ΙΧ σου, ενώ μπορείς να κάνεις ιατρικές εξετάσεις με κουπόνια από κυριακάτικη εφημερίδα!

Οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στις αποδοχές μας

Αν τα «απομακρυσμένα προάστια» παραδοθούν στα ΚΤΕΛ, τότε η Ο.ΣΥ θα έχει ανάγκη από λιγότερα λεωφορεία και λιγότερους οδηγούς! Θα έχει «πλεονάζον προσωπικό»! Και όλοι ξέρουμε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός οδηγεί αργά ή γρήγορα σε απολύσεις.

Ας πάμε και λίγο παραπέρα… Όταν οι οδηγοί των ΚΤΕΛ θα κάνουν αστική συγκοινωνία στην Αττική υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις και με μισθούς των 586 ευρώ, οι δικοί μας μισθοί δεν θα «γλιστρήσουν» προς τα κάτω;

Και βέβαια όταν η παραχώρηση του συγκοινωνιακού έργου αρχίσει, δεν θα σταματήσει στα «απομακρυσμένα προάστια»…

Άμεση σύγκληση ΔΣ και Γενικής συνέλευσης

Κάποιοι θα πουν ότι κινδυνολογούμε… Ότι αυτά «δεν γίνονται»….

Είναι οι ίδιοι που υποσχόταν ότι εμάς δεν θα μας πειράξουν, ότι δεν θα έχουμε μειώσεις στις αποδοχές μας κοκ. Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν και σήμερα ότι θα υπογράψουν ΣΣΕ και ότι θα πληρωνόμαστε καλύτερα από τους υπόλοιπους κλάδους που βρίσκονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση θα θελήσει να δώσει κομμάτι του έργου μας σε ιδιώτες άμεσα ή σε επόμενο στάδιο. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι δεν πρέπει να μας πιάσει στον ύπνο. Απαιτείται άμεση σύγκλιση ΔΣ και γενικής συνέλευσης όπου να σχεδιάσουμε (από τώρα!) τον αγώνα ενάντια στην εκχώρηση του έργου μας σε ιδιώτες. Για να είμαστε έτοιμοι όποτε κι’ αν προσπαθήσουν να περάσουν αυτές τις μορφές ιδιωτικοποίησης.

Ανεξάρτητη Παρέμβαση  ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ
Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ
10/6/2013

____________________________
[1]  Επίσης, με βάση το άρθρο 7 του νόμου ο ΟΑΣΑ μπορεί να αναθέτει σε ιδιώτες τις προμήθειες, υπηρεσίες και έργα που σήμερα εκτελούνται από τις εταιρίες του ομίλου ΟΑΣΑ καθώς και να νοικιάζει ή να πουλά σε ιδιώτες: ακίνητα, εγκαταστάσεις και τροχαίο υλικό!
[2] Mετατρέψανε τα αποθεματικά τους σε ομόλογα τα οποία στη συνέχεια τα κουρέψανε. Παλιότερα παίξανε τα αποθεματικά τους στο χρηματιστήριο και χάσανε μεγάλο μέρος. Ακόμα πιο παλιά τα είχανε δώσει ως άτοκα δάνεια στους εφοπλιστές κοκ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα