Array

Τμήμα νεογέννητων του νοσοκομείου παίδων Π. & Α. Κυριακού:έτη φωτός μακριά από τα διεθνή δεδομένα

Εδώ και μήνες, οι εργαζόμενοι στο τμήμα νεογέννητων του νοσοκομείου παίδων Αγλαΐα Κυριακού βρίσκομαστε σε κινητοποιήσεις λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Το τμήμα θα έπρεπε κανονικά να απασχολεί 72 νοσηλευτές και αυτή τη στιγμή έχει μόνο 29. Τη στιγμή που σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ στις ΜΕΘ νεογνών πρέπει να υπάρχει αναλογία ενός νοσηλευτή για κάθε 2 κρεβάτια, στο Αγλαΐα Κυριακού υπάρχουν βάρδιες όπου η αναλογία βρίσκεται στο 1/11 επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Οι νοσηλευτές αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε απόγευμα-πρωί, πρωί νύχτα και αυτό φυσικά μας οδηγεί σε διαμαρτυρίες γιατί όλοι καταλαβαίνουν πως η κατάσταση αυτή εκτός από το να παραβιάζει τα εργασιακά μας δικαιώματα και να μας εξοντώνει είναι άκρως επικίνδυνη και για τα νεογέννητα που νοσηλεύονται στη μονάδα.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άδικο. Υπάρχουν πολλές έρευνες στην επιστημονική βιβλιογραφία που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους. Για παράδειγμα 4ετής έρευνα του Αγγλικού Ε.Σ.Υ. (N.H.S.) κατέληξε στο ότι η αύξηση του αριθμού νεογνών για κάθε νοσηλευτή αλλά και του φόρτου εργασίας όλων των εργαζόμενων στη μονάδα κάνει την απόδοση της μονάδας να χειροτερεύει και το δείκτη θνησιμότητας να αυξάνεται.

Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα προβλήματα της μονάδας. Η Βρετανική Ένωση για την Περιγεννητική Ιατρική, θέτει ορισμένα στάνταρ και για τη υλικοτεχνική υποδομή και το σχεδιασμό των μονάδων νεογνών. Ξεκινά τονίζοντας πως μιας και η ΜΕΘ αποτελεί το πρώτο «σπίτι» των νεογνών πρέπει να έχει μια όσο γίνεται ευχάριστη ατμόσφαιρα τόσο για τα ίδια όσο και για τους γονείς τους.

Σύμφωνα με την Βρετανική ένωση σε κάθε κρεβάτι πρέπει να αναλογούν από 12 έως 24τμ για να κινούνται με ευκολία οι νοσηλευτές/γονείς, να μετακινούνται τα απαραίτητα μηχανήματα και να αποφεύγεται η μετάδοση μικροβίων. Στην περίπτωση της ΜΕΘ νεογνών του Αγλαΐα Κυριακού αυτό σημαίνει πως η μονάδα θα έπρεπε να έχει έκταση κατά μέσο όρο 200τμ, πράγμα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι χώροι των νεογνών πρέπει να είναι ηχομονωμένοι, με ειδικά επίπεδα φωτισμού και κλιματισμού ενώ κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει σε κοντινή απόσταση και ένας εφεδρικός, παρομοίως εξοπλισμένος χώρος με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τα νεογνά αν προκύψει κάποιο πρόβλημα στη ΜΕΘ (π.χ. φωτιά ή μόλυνση).

Επιπλέον προβλέπει ειδικά ήσυχα δωμάτια για το προσωπικό, που σημειωτέον πρέπει να κάνει συχνά διάλειμα για να ξεκουράζεται και να αποφορτίζεται λόγω του στρες που προκαλεί η εργασία στη συγκεκριμένη μονάδα.

Φυσικά αυτά είναι έτη φωτός μακριά από την κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού. Και μας κάνει πράγματι να αναρωτιόμαστε πόσο σκληρά δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες για να κρατήσουν στη ζωή τα νεογνά που βιώνουν από τις πρώτες τους στιγμές τα χάλια ενός διαλυμένου συστήματος.

Βίκυ Ραφτογιάννη

Τμήμα νεογεννήτων

Νοσοκομείο παίδων Π & Α Κυριακού

*Για τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης για την Περιγεννητική Ιατρική συνεργάστηκε η Χριστίνα Καλλιώδη

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα