Στις 9 Απρίλη έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ να διατάξει προσωρινή παύση των εργασιών για την κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην πόλη και φυσιολογικά γεννά ερωτήματα για τη συνέχιση ή όχι του έργου. Τι βρίσκεται λοιπόν πίσω της;
Ένα έργο όλο λάθος…
Η κατασκευή του flyover (δηλαδή μιας υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου πάνω από την υπάρχουσα περιφερειακή οδό) παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και τους εργολάβους σαν μια μαγική λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Η έναρξη των εργασιών σήμαινε τον περιορισμό της κίνησης στον ήδη επιβαρυμένο περιφερειακό και οδήγησε την πόλη σε μια κατάσταση κυκλοφοριακού εμφράγματος τις ώρες αιχμής για τους τελευταίους 6 μήνες.
Ταυτόχρονα, αποκαλύφθηκαν πάρα πολλές «τρύπες» στο έργο, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης είτε από την πλευρά των αναδόχων. Το έργο δεν συνοδευόταν από κυκλοφοριακή μελέτη για την περίοδο κατασκευής (!), δεν έχει οριστική μελέτη οδοποιίας (!), δεν έχει ολοκληρωμένη μελέτη στατικότητας και πάρα πολλά άλλα… Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα έργο… «πάμε και όπου βγει», κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνώντων. (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Τι αποφάσισε το ΣτΕ
Δυστυχώς, δεν έχουμε δει την απόφαση του ΣτΕ σε γραπτή μορφή, οπότε δεν ξέρουμε ούτε το διάστημα για το οποίο διέταξε την παύση των εργασιών, ούτε το σκεπτικό.
Αυτό όμως που μπορούμε να υποθέσουμε, είναι πως ήταν τόσο πολλές οι τρύπες στις μελέτες και την τεκμηρίωση του έργου, που ακόμα και το ΣτΕ αναγκάστηκε να βάλει ένα φρένο. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Τρίτη 16/4, οπότε και θα ξέρουμε περισσότερα.
Αυτό που αξίζει να σχολιαστεί όμως, είναι πως από την πρώτη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια να μεταφερθεί η ευθύνη για το σταμάτημα των εργασιών από την κυβέρνηση στους πολίτες που προσέφυγαν στηδικαιοσύνη! Δηλαδή, η κυβέρνηση και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ μας λένε πως δεν φταίνε αυτοί που δεν τήρησαν ούτε καν τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες για ένα τόσο μεγάλο έργο, αλλά φταίνε οι πολίτες που τις εντόπισαν!
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει μια καταδικαστική για αυτήν απόφαση, προκειμένου να εκβιάσει τους πολίτες να αποδεχτούν το έργο. Οι δηλώσεις του πολλαπλά αποτυχημένου πολιτευτή της ΝΔ που είναι ο πλασιέ του έργου, Ν. Ταχιάου, ότι το έργο έχει «μη αναστρέψιμη μορφή» είναι χαρακτηριστικές. Όποιος βέβαια κυκλοφορεί στον περιφερειακό ξέρει ότι προς το παρόν μόνο χωματουργικές εργασίες έχουν γίνει, και πρέπει να ενημερώσουμε τον μεγαλωμένο σε σαλόνια κ. Ταχιάο ότι οι χωματουργικές εργασίες δεν έχουν τίποτα το «μη αναστρέψιμο».
Υπάρχει ελπίδα στο ΣτΕ;
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στους διαδρόμους της δικαστικής και πολιτικής εξουσίας. Το σίγουρο είναι πως, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Ταχιάου, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί πυρετωδώς να μαζέψει τα ασυμμάζευτα εν όψει της συνεδρίασης του ΣτΕ. Και είναι σίγουρο ότι τους είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν όλη την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το έργο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία όλων όσων εμπλέκονται.
Όμως, το ΣτΕ δεν είναι ένα «αντικειμενικό» δικαστήριο. Η δικαστική εξουσία είναι δεμένη με χίλια νήματα με το πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά συμφέροντα. Το δικαστικό σύστημα έχει πάρει πάρα πολλές αποφάσεις παρά και ενάντια όχι μόνο στο λαϊκό αίσθημα και την κοινή λογική, αλλά και ενάντια στο ίδιο το γράμμα του νόμου.
Το 2018 ήταν αυτό το δικαστικό σύστημα που καταδίκασε (πρωτόδικα) την καθαρίστρια σε 10 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού της για να μπορέσει να εργαστεί! Αλλά που δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραγράψει όλα τα χρέη του Κοντομηνά προς το δημόσιο, που έφταναν στα 90 εκατομμύρια ευρώ, λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης στην Εφορία.
Το ίδιο δικαστικό σύστημα απέδειξε την αγάπη του προς το ιδιωτικό κεφάλαιο και όταν αγνόησε επιδεικτικά για πολλά χρόνια το μαζικό κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, με το ΣτΕ να παίρνει προκλητικές αποφάσεις υπέρ της Eldorado Gold, διευκολύνοντάς τη σε κάθε βήμα του καταστροφικού της έργου στην περιοχή. Ενώ αντίστοιχη στάση είχε το ΣτΕ το 2020 όταν και νομιμοποίησε το Τhe Mall Athens στο Μαρούσι, αλλάζοντας την προηγούμενη και (υποτίθεται) αμετάκλητη απόφασή του από το 2014, όταν και το είχε χαρακτηρίσει αυθαίρετο.
Και φυσικά το πιο πρόσφατο παράδειγμα της σαπίλας του δικαστικού κινήματος δεν είναι άλλο από την προτροπή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προς τη Μαρία Καρυστιανού που την επισκέφτηκε για να της καταγγείλει τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη:
«Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά τη ζωή σας».
Μήπως αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται;
Μήπως τα παραπάνω παραδείγματα σημαίνουν ότι αποκλείεται το ΣτΕ να βγάλει κάποια θετική απόφαση για το θέμα; Θα ήταν λάθος να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα δικαστήρια έχουν βγάλει θετικές αποφάσεις για αγώνες και κινήματα. Ποιες περιπτώσεις ήταν αυτές;
Κάτι τέτοιο συνέβη μόνο όταν υπήρχαν αφόρητες πιέσεις στους δικαστές, που τους ανάγκαζαν να πάρουν αποφάσεις για να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η απόφαση για καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, η καταδίκη των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη φυλάκισης, η καταδίκη του Μίχου και η αθώωση της μητέρας της 12χρονης στην υπόθεση στον Κολωνό, ή η αθώωση όλων των κατηγορούμενων αγωνιστών των Σκουριών κάτω από την πίεση του κινήματος και λόγω των εξόφθαλμων «στημένων» κατηγοριών.
Για να μπορέσουμε να σταματήσουν τον κυκλοφοριακό, οικονομικό και περιβαλλοντικό εφιάλτη που λέγεται flyover πρέπει οι κάτοικοι να οργανωθούμε σε όλες τις γειτονιές, και να παλέψουμε για την άμεση ακύρωση του έργου, την αποκατάσταση του περιφερειακού στην πρότερη του μορφή και το άνοιγμα της συζήτησης στην κοινωνία για το θέμα των μετακινήσεων. Πρέπει να παλέψουμε για σημαντικές επενδύσεις σε δημόσια, δωρεάν και φιλικά στο περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τον μόνο δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Διαβάστε την αρθρογραφία μας για το flyover εδώ.
Ακούστε την συνέντευξη του σ. Νίκου Αναστασιάδη εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Μαλακοπής στις Πίσω Σελίδες και τον Μάριο Διονέλλη:
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Συντονισμού των Φορέων κατά του Flyover:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10.4.2024
Ο Συντονισμός 52 φορέων κατά του Flyover παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τις νεώτερες εξελίξεις του αγώνα κατά του Flyover, ενόψει της πρόσφατης προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες του Flyover μέχρι την κατάθεση φακέλου από το Δημόσιο. Σημειωτέον ότι, οι δύο αιτήσεις ακύρωσης του έργου έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν στο ΣτΕ στις 17.4.2024. Παρουσιάστηκαν οι λόγοι ακύρωσης καθώς και η τεκμηρίωση του γεγονότος ότι δεν είναι έργο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Στη συνέντευξη τύπου, ο Αλέξανδρος Αδαμίδης (Νομικός Σύμβουλος Συνδέσμου κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών) αναφέρθηκε στην Προσωρινή Διαταγή αναστολής των εργασιών που εξέδωσε το ΣτΕ, μέχρι την κατάθεση φακέλου από το Δημόσιο, ενώ σημείωσε ότι σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες παρά την δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού ότι θα σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ! Σημείωσε ότι το Δημόσιο θα έπρεπε να είχε καταθέσει φάκελο από τον 11/2023 ως και πριν 30 ημέρες από την συζήτηση των αιτήσεων ακύρωσης (με δικάσιμο 17.4.2024) και ότι οι κάτοικοι δεν επιθυμούν αναβολές της υπόθεσης. Στη συνέχεια, ανέφερε σύντομο νομικό και επίδικο ιστορικό των αιτήσεων και επεσήμανε τους λόγους ακύρωσης που επικαλούνται οι κάτοικοι. Παράλληλα, τόνισε την επικινδυνότητα του έργου, κατά τη φάση κατασκευής λόγω παντελούς έλλειψης σχεδίου ελεύθερης και ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (ασθενοφόρα – πυροσβεστικά – περιπολικά – ιδιωτικά π.χ. γιατρών). Τέλος, για την διαφαινόμενη συνέχιση της ταλαιπωρίας των πολιτών, τόνισε ότι αποκλειστικά αρμόδιοι είναι όσοι σχεδίασαν πλημμελώς το έργο καθώς και όσοι το αποφάσισαν και το υπέγραψαν δίχως να εξετάσουν διεξοδικά εναλλακτικές λύσεις και όχι οι κάτοικοι που ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Η Λευκή Βυζέλη (Γενική γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου) ανέφερε ότι το Fly Over βασίζεται σε Μελέτη του 2011, που τροποποιήθηκε το 2020. Η αδειοδότηση του 2012 ακυρώθηκε το 2018 από το ΣτΕ μετά από προσφυγή της Επιτροπής Προστασίας Σέιχ Σου. Οι αδειοδοτήσεις του 2020 και 2022 προσβλήθηκαν στο ΣτΕ από την Επιτροπή και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και εκκρεμεί η εκδίκασή τους, ενώ το έργο έχει προσωρινά ανασταλεί με απόφαση του Δικαστηρίου. Το Fly Over δεν είναι δρόμος πάνω από δρόμο. Είναι δρόμος πάνω από το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Το Σέιχ Σου αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης και προστατεύεται ως αναδασωτέα έκταση. Στο στάδιο κατασκευής του Fly Over το ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα του δάσους λόγω του φλοιοφάγου εντόμου και της κλιματικής κρίσης δέχεται ακόμη ένα πλήγμα, από το οποίο μπορεί να μην ανανήψει ποτέ. Υλοτομούνται 82 στρέμματα δάσους, γίνεται άρση αναδάσωσης για 75 από αυτά, κατεδαφίζονται οι συνδετήριες γέφυρες Θεσσαλονίκης- Σέιχ Σου, δυσχεραίνεται η πρόσβαση για πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς, θίγεται το Δασοπυροσβεστείο εντός του Σέιχ Σου, αποξενώνονται οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης από το δάσος, αφού δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε αυτό, πραγματοποιούνται εργασίες πλησίον ρεμάτων χωρίς να έχουν οριοθετηθεί, επιτρέπεται η χρήση των δασικών χωματόδρομων από τα βαρέα οχήματα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη φθορά του οδοστρώματος, την καταπόνηση των δέντρων από τη σκόνη και τα καυσαέρια, τη θανάτωση μικρών ζώων οφειλόμενη σε προσκρούσεις, την αδυναμία διασταύρωσης με οχήματα της πυροσβεστικής λόγω στενότητας των δασικών δρόμων. Αξιόπιστη και οικονομικότερη εναλλακτική λύση στο Fly Over είναι η δημιουργία ΜΜΜ επαρκών και αξιοπρεπών και η ενθάρρυνση της μετακίνησης πεζή και με ποδήλατο. Βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης για ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος του Σ.Δ.Υ. Θεσσαλονίκης Δημήτρης Λαμπρινίδης δήλωσε τα εξής:
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης μαζί με την Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου έχουν προσβάλλει την ΜΠΕ της Υ.Τ.Λ. με προσφυγή στο ΣτΕ από το 2020 και αναμένουν την εκδίκασή της.
Η κατασκευή αυτού του αχρείαστου και φαραωνικού έργου θα καταστρέψει ένα μέρος του περιαστικού δάσους της πόλης μας, θα κάνει το δάσος ένα απέραντο εργοτάξιο με την ανεξέλεγκτη κίνηση βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα να γίνει απαγορευτικό για τους πεζοπόρους, δρομείς και ποδηλάτες που το επισκέπτονται καθημερινά.
Η απαράδεκτη απόφαση του Δασαρχείου να κάνει άρση αναδάσωσης για 80 στρέμματα μιας αυστηρά αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής μάς αναγκάζει να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τον πολύτιμο πνεύμονα της πόλης.
Θα θυσιαστούν χιλιάδες υγιή δένδρα που προσφέρουν οξυγόνο και προστασία από πιθανές μεγάλες βροχοπτώσεις, με κίνδυνο να πλημμυρίσουν τα ήδη μπαζωμένα ρέματα του δάσους.
Η σχεδιαζόμενη κατεδάφιση των γεφυρών θα κάνει δύσκολη την πρόσβαση για τα οχήματα της Πυροσβεστικής με κίνδυνο καταστροφής του δάσους από πιθανή πυρκαγιά.
Ο Σ.Δ.Υ.Θ. θα διοργανώσει την Κυριακή 12 Μαϊου 2024 τους αγώνες τρεξίματος «11ος Δρόμος Σέϊχ Σου» με διαδρομές 3, 9 και 17 χλμ σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια του δάσους με τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων, παιδιών και οικογενειών. Η δράση αυτή θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής της Υ.Τ.Λ. και θα περιλαμβάνει επίσης πεζοπορία στην περιοχή που σχεδιάζεται να καταστραφεί (γέφυρα Περραιβού), εθελοντικό καθαρισμού του δάσους και άλλες εκδηλώσεις από συλλόγους και φορείς που αντιδρούν σε αυτή την καταστροφή.
Προσκαλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση αντίστασης και διαμαρτυρίας για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το πολύπαθο Σέιχ Σου από την καταστροφή!
Ο Κώστας Νικολάου (Δρ. περιβαλλοντολόγος, τ. επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ) υπογράμμισε ότι ο Flyover δεν είναι έργο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αφού με επιστημονική τεκμηρίωση αποδεικνύεται ότι όσο περισσότερος χώρος δίδεται στα Ι.Χ., τόσο περισσότερα Ι.Χ. τείνουν να τον καταλάβουν. Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την ευρεία και άμεση προώθηση των ΜΜΜ, ώστε να καταστούν αυτά το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς αντί των Ι.Χ. Επίσης, το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την προστασία της υγείας των κατοίκων, αφού μετά την έναρξη εργασιών του Flyover οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 στη Θεσσαλονίκη πέρασαν στην κόκκινη ζώνη, δηλαδή, 5-7 φορές πάνω από το όριο προστασίας της υγείας του Π.Ο.Υ.