Νίκος Αναστασιάδης
μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Πολύ μεγάλη για άλλη μια φορά ήταν η πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 28 Μάρτη. Πάνω από 10.000 άτομα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έδωσαν ξανά το παρόν στους δρόμους της πόλης απαιτώντας να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού πριν να είναι πολύ αργά.
Το κίνημα είναι εδώ!
Παρά το «μπερδεμένο» κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία αλλά και τον κακό καιρό η πορεία για τις Σκουριές ήταν πολύ μαζική. Άνθρωποι όλων των ηλικιών ήταν ξανά εκεί, για να φωνάξουν και να διεκδικήσουν μια ανθρώπινη ζωή. Αυτός δεν είναι ένας «στημένος» αγώνας (όπως τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία) με πανομοιότυπα πανό, είναι μια μάχη για την ζωή, την εργασία και το μέλλον των κατοίκων της περιοχής και των παιδιών τους.
Ο κόσμος με την ζωντάνια και την παρουσία του έδειξε ότι αντέχει. Ο αγώνας των Σκουριών είναι πιθανά, από άποψη διάρκειας και μαζικότητας, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός αγώνας στην ιστορία της Ελλάδας. Και μόνο αυτό λέει πολλά.
Για άλλη μια φορά επίσης το κίνημα έφερε στην ίδια πορεία όλη την Αριστερά και μια σειρά από κινήματα: Εκτός από τα πανό των Επιτροπών Αγώνα από τη Θεσ/νίκη και τη Χαλκιδική, παρουσία είχαν και Επιτροπές ενάντια στην εξόρυξη από Σέρρες, Κιλκίς, Θράκη καθώς και ομάδες εργαζομένων της περιοχής: μελισσοκόμοι, δασεργάτες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό κλπ. Ακόμα, κινήματα όπως η ΒΙΟΜΕ, η ΕΡΤ-3, οι Σχολικοί Φύλακες, το Thessaloniki Pride- Sylvia Rivera και, τέλος, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ- ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, Ξεκίνημα κα) καθώς και αναρχικές ομάδες.
Η κινητοποίηση λοιπόν ήταν πολύ πετυχημένη. Και το μήνυμα ήταν σαφές: Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει την «επένδυση» της Eldorado τώρα!
Καταστροφική ασάφεια
Όσο ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του κινήματος, τόσο μπερδεμένα μας τα λέει η κυβέρνηση. Παρά το από τώρα διαφαινόμενο αδιέξοδο της πολιτικής «ελέγχου της νομιμότητας» η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί αυτό τον δρόμο.
Δυστυχώς, παραμερίζοντας τις μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η κυβέρνηση επιλέγει μια πολιτική «μέσου δρόμου». Αρνείται δηλαδή να προχωρήσει άμεσα στο αυτονόητο, την καταγγελία της σύμβασης της Eldorado με το Ελληνικό Δημόσιο, και μπαίνει σε μια εντελώς αμφίβολη και χρονοβόρα διαδικασία νομικών «παρενοχλήσεων» της εταιρίας, που αφήνει χρόνο να δημιουργηθούν τετελεσμένα και να γίνει η επικοινωνιακή αντεπίθεση της άλλης πλευράς. (περισσότερα για την στάση της κυβέρνησης διαβάστε στην προκήρυξη που μοίραζε το Ξεκίνημα στην πορεία [1])
Το σύνθημα που ακούστηκε στην πορεία «Τσίπρα, Τσιρώνη, η υπομονή τελειώνει» ίσως δεν αντανακλά τις διαθέσεις του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου αυτή τη στιγμή, αλλά δεν θα αργήσει να αποκτήσει μαζικές διαστάσεις αν η κυβέρνηση συνεχίσει με την ίδια αμφίσημη στάση. Διανύουμε ακόμα την «περίοδο χάριτος» ή ανοχής-στήριξης στην νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα κρατήσει πολύ, ή ότι η κυβέρνηση θα έχει την ανοχή του κόσμου ότι και να κάνει.
Το θέμα αυτό δεν σηκώνει και πολύ «δημιουργική ασάφεια». Δεν υπάρχει «ολίγον εξόρυξη». Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η οργή της απογοήτευσης από ματαιωμένες προσδοκίες μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη!
Επόμενο ραντεβού στις Σκουριές, 5 Απρίλη!
Οι Επιτροπές Αγώνα ήδη έχουν ορίσει το επόμενο κινηματικό ραντεβού. Την Κυριακή 5 Απρίλη θα γίνει πορεία στις Σκουριές, με στόχο να δείξουμε την απαίτηση μας να τελειώνει αυτό το καρναβάλι.
Εκεί θα κριθεί ξανά και το θέμα της αστυνομικής παρουσίας. Σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η αστυνομία δεν έχει πάρει καν «ίσες αποστάσεις» αλλά έχει ξεκάθαρα υποστηρίξει τις φιέστες της εταιρίας.
Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπήρχε αντισυγκέντρωση από τους «πληρωμένους» εργαζομένους της εταιρίας[2] οι κλούβες και τα ΜΑΤ ήταν πάλι εκεί. Που είναι λοιπόν η κατάργηση των δυνάμεων καταστολής των λαϊκών αγώνων που δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει;
Το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη έφυγε ένα δυνατό μήνυμα: Είμαστε ακόμα εδώ και δεν σταματάμε μέχρι να τελειώσει η καταστροφή της περιοχής. Ελπίζουμε να το έλαβαν όσοι έπρεπε.