Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΘΕΛ

Παράταξη

Ψήφοι

Ποσοστά

Έδρες

ΠΑΣΚΕ

1105

28,89

5

ΔΑΚΕ

640

15,73

3

ΔΑΣ

364

9,59

2

ΕΑΣ

293

7,66

1

Εργαζόμενοι ΟΣΥ

268

7,01

1

Πανεργατική

267

6,098

1

Αντίδραση

213

5,57

1

Σύνδεσμος Οδηγών

185

4,84

1

Όραμα

178

4,65

1

Ανεξάρτητη Παρέμβαση

139

3,63

1

ΠΑΣΚΕ: Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ
ΔΑΚΕ: Η παράταξη της ΝΔ
ΔΑΣ: Η παράταξη του ΚΚE
ΕΑΣ: Παράταξη συνεργασίας ανάμεσα σε δυνάμεις που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστές που αποσπάστηκαν από την Πανεργατική.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ: παλιά διάσπαση από την  ΠΑΣΚΕ, η οποία  όμως ποτέ  δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από την ΠΑΣΚΕ και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αντιθέτως σε όλες τις κρίσιμες φάσεις (από το σχηματισμό προεδρείου μέχρι την «καταστολή» των κινητοποιήσεων) συνεργάζεται με την ΠΑΣΚΕ.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: πρόσφατη διάσπαση από την ΔΑΚΕ,  ενόψει των εκλογών του σωματείου.
ΟΡΑΜΑ: πρόσφατη διάσπαση από την ΠΑΣΚΕ, ενόψει των εκλογών.
Εργαζόμενοι ΟΣΥ: καινούργια παράταξη που διεκδίκησε για πρώτη φορά παρουσία σε εκλογές με πατριωτικά – εθνικιστικά χαρακτηριστικά.
Συνδεσμος Οδηγών: παράταξη με ακροδεξιά – φασιστικά χαρακτηριστικά (βλ. προηγούμενα άρθρα στο «Ξ» και στο www.xekinima.org)

Μια από τις πιο δύσκολες μάχες της έδωσε η Ανεξάρτητη Παρέμβαση στις εκλογές για το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων της ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) στην Αθήνα. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία καθώς η Ανεξάρτητη Παρέμβαση μπόρεσε να εκλεγεί στο ΔΣ παρότι είχε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά ισχυρούς μηχανισμούς και ένα κλίμα απαισιοδοξίας στο χώρο, λόγω των μεγάλων μαχών που δόθηκαν την προηγούμενη  περίοδο αλλά δεν είχαν νικηφόρο αποτέλεσμα.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν ο σχεδόν διπλάσιος αριθμός παρατάξεων που κατέβηκαν στις εκλογές και διεκδίκησαν έδρα. Από 6 σχήματα στις εκλογές του 2009 αυτή τη φορά είχαμε 10. 

Από τα πιο ενδιαφέροντα επίσης στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης είναι η κατάρρευση της ψήφου του ακροδεξιού Συνδέσμου Οδηγών. Η παράταξη αυτή, της οποίας ένας αριθμός τουλάχιστον στελεχών βρίσκονται κοντά στους Αυτόνομους Εθνικιστές και στη Χρυσή Αυγή, είχε πάρει στις εκλογές του 2009, 524 ψήφους που αντιστοιχούσαν σε 11,08%.  Οι απώλειες του 60% σχεδόν στα ποσοστά της είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό –αν όχι εξ ολοκλήρου– αποτέλεσμα της στάσης της Ανεξάρτητης Παρέμβασης η οποία με απανωτές ανακοινώσεις της στο χώρο των εργαζομένων καυτηρίαζε και αποκάλυπτε των πραγματικό ρόλο των φασιστοειδών αυτών (τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αριστεράς, σιωπούσαν)!

Ο κύριος όγκος της ψήφου που είχε πάρει ο «Σύνδεσμος Οδηγών» κατευθύνθηκε στο νέο σχήμα «Εργαζόμενοι ΟΣΥ», το οποίο έχει πατριωτικά έως εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά όμως ο Σύνδεσμος Οδηγών και οι Εργαζόμενοι ΟΣΥ  αποτελούν διαφορετικά φαινόμενα.

Η ΠΑΣΚΕ καταφέρε να διατηρήσει περίπου τις δυνάμεις της σε σχέση με το 2009, πράγμα εκ πρώτης όψεως παράδοξο. Η ερμηνεία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι σαν κυρίαρχη δύναμη στον χώρο η ΠΑΣΚΕ μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους κομματικούς μηχανισμούς για να τάξει και για να εκβιάσει – η τρομοκρατία σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν έντονη και εκτεταμένη. Οι συνθήκες ήττας του κινήματος και απαισιοδοξίας στις γραμμές του είναι περισσότερο από πρόσφορες για να μπορέσουν να φέρουν αποτέλεσμα το ρουσφέτι και οι εκβιασμοί.

Το τελικό αποτέλεσμα της Ανεξάρτητης Παρέμβασης παρότι μικρό είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία να κτιστούν οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν ταξικά και με αποφασιστικότητα τις επιθέσεις που θα δέχεται ο κλάδος αλλά και το σύνολο του εργατικού κινήματος από τους κυβερνώντες Τροϊκανούς. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα