Του Δημήτρη Πανταζόπουλου
Τις απολύσεις άλλων 40 εργαζομένων από τους 80 του εργοστασίου της Θεσ/νίκης ανακοίνωσε ο όμιλος Λαναρά και μάλιστα χωρίς καν να πληρωθούν 5 μηνών δεδουλευμένα τα οποία τους χρωστούσε η επιχείρηση. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που η εταιρεία έχει πάρει 40 εκ ευρώ δάνειο για να μην κλείσει. Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της κοροϊδίας και του εμπαιγμού από πλευράς κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Συμπαράσταση στους εργαζόμενους
Το εργατικό κίνημα, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από τις απολύσεις και τα κλεισίματα εργοστασίων, πρέπει να σταθεί αλληλέγγυο στους εργαζόμενους του Λαναρά και με δυναμικές κινητοποιήσεις να επιβάλει να αρθούν οι απολύσεις. Την ίδια στιγμή όμως χρειάζεται ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα αιτημάτων και αγώνα για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν νίκες.
Δάνειο ή εθνικοποίηση;
Είναι εμφανές ότι το ζήτημα δεν απλά να μην κλείσει μια επιχείρηση όπως αυτή του Λαναρά αλλά με ποιον τρόπο δε θα κλείσει. Όλο το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Λαναρά κάνουν ένα σκληρό αγώνα για να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να πληρωθούν τους μισθούς τους.
Ωστόσο το αίτημα του σωματείου να δανειοδοτηθεί η επιχείρηση δεν δίνει λύση και αυτό αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα δάνεια που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.
Επιπλέον ο Λαναράς και άλλοι βιομήχανοι έχουν πάρει και στο παρελθόν δάνεια από το κράτος αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να κλείσουν τα εργοστάσια τους ή να τα μεταφέρουν στα Βαλκάνια για να βρουν φτηνότερα εργατικά χέρια.
Στην περίπτωση του Λαναρά αλλά και σε κάθε εργοστάσιο που κλείνει μόνο ένα αίτημα μπορεί να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της επιχείρησης. Αυτό είναι η εθνικοποίηση της εταιρείας χωρίς αποζημίωση στον ιδιοκτήτη και η συνέχιση της λειτουργίας της κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας(δήμοι, φορείς κτλ) στην προοπτική ενός εθνικού φορέα κλωστοϋφαντουργίας για να σχεδιαστεί και να συντονιστεί συλλογικά ο κλάδος και όχι να ανταγωνίζεται η μία επιχείρηση την άλλη. Επιπλέον χρειάζεται και διαχειριστικός έλεγχος τόσο στην εταιρεία όσο και στην περιουσία του κάθε Λαναρά για να δούμε που πήγαν τα χρήματα από τα δάνεια που πήραν.
Κριτική για την κριτική;
Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για συμπαιγνία κυβέρνησης, ΓΣΕΕ, ΕΚΘ και του σωματείου, έχουν στόχο ουσιαστικά το ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του στο σωματείο. Γιατί οι ομοσπονδίες(π.χ Κλωστοϋφαντουργών) και τα ΕΚ που ελέγχει το ΚΚΕ στον κλάδο και την περιοχή δεν συμμετείχαν ουσιαστικά σε καμία φάση του αγώνα των 1100 εργαζομένων του Λαναρά 1 χρόνο τώρα.