Συνέντευξη με τον απεργό πείνας Αμπτούλ Χάτζι

Ποια είναι τα βασικά αιτήματα της απεργίας πείνας;

Από την πρώτη ημέρα οι απεργοί ζητήσανε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Αυτό νομίζω είναι ένα δίκαιο αίτημα, χιλιάδες μετανάστες, που ζουν τόσα χρόνια στο σκοτάδι και την εγκατάλειψη δίνουν αυτόν το σκληρό αγώνα απεργίας πείνας. Δεν κινδυνεύει κανείς από αυτούς, αυτή που κινδυνεύει είναι η ίδια τους η ζωή.

                                                             

Νομίζεις ότι τα προβλήματα που έχουν οι 300 αφορούν μόνο αυτούς ή και άλλους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες;

Την πρωτοβουλία την πήραν κάποιοι μετανάστες από τα Χανιά, έχουν γυρίσει και άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα, χιλιάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν σε συνελεύσεις σε διάφορες πόλεις. Απλώς αυτοί, είναι εκείνοι που βγήκαν μπροστά ως εκπρόσωποι όλων των μεταναστών. Δεν λέμε «εμείς οι 300» αλλά «εμείς που βγήκαμε μπροστά, ζητάμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών».

 

Οι 300 είναι παράνομοι ή  έχουν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα και όλα αυτά που ακούσαμε πρόσφατα;

Αυτά που χρησιμοποιεί και λεει η Χρυσή Αυγή έχουν γίνει επίσημη γλώσσα και του κράτους. Λεει ότι οι μετανάστες είναι παράνομοι, τους αποκαλεί «λαθρομετανάστες». Η αλήθεια είναι ότι καμία ζωή δεν είναι λαθραία, αυτοί εδώ είναι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εδώ και 6,7,8 χρόνια, περιμένανε τόσα χρόνια τη νομιμοποίηση, κάνανε διεκδικήσεις μπροστά στο υπουργείο, δεν κατάφεραν όμως να κάνουν κάτι και αποφάσισαν να κάνουν την απεργία.

 

Είναι παιδιά από διάφορες πόλεις της Ελλάδας ή μόνο από Κρήτη;

Είναι από τη Σάμο, Βόλο, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα και από την Αθήνα.

 

Γιατί νομίζεις ότι η κυβέρνηση έκανε από την αρχή όλη αυτή την επίθεση; Όχι μόνη της μαζί με τα ΜΜΕ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ;

Νομίζω ότι ο αγώνας των 300 είναι κάτι που πρώτη φορά γίνεται, ένας αγώνας από τα κάτω, χωρίς τα κόμματα, χωρίς κανένα καπέλωμα σε αυτή την απεργία. Είναι εργάτες που έχουν προβλήματα και δεν δημιουργούν προβλήματα, θέλουν λύση σε αυτά και για αυτό κάνουν αυτή την απεργία πείνας για δέκατη τέταρτη μέρα. Είναι σκληρή απεργία με νερό, ζάχαρη, αλάτι και τσάι. Όσο περάνε οι μέρες μεγαλώνει ο κίνδυνος για την υγεία τους και περιμένουν την ανταπόκριση της κυβέρνησης. Να συζητήσει μαζί τους και όχι μόνο για το άσυλο.

 

Οι περισσότεροι έχουν έρθει από χώρες που οι δικτατορίες τους έχουν ήδη εφαρμόσει αυτά που τώρα θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι χώρες της δύσης και οι Ηνωμένες πολιτείες είναι αυτές που έχουν καταστρέψει τις χώρες αυτές είτε με πολέμους, είτε στηρίζοντας τις δικτατορίες. Εμείς ζήσαμε στις χώρες μας τα χειρότερα και ήρθαμε στην Ελλάδα ξέροντας ότι υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία και ανακαλύψαμε ότι και η ελληνική κοινωνία είναι στην ίδια μοίρα με τις χώρες που παλεύουν και αγωνίζονται ακόμα.

 

Τα παιδιά εδώ συζητάνε για την Τυνησία και την Αίγυπτο;

Πράγματι τα παιδιά εδώ το συζητάνε πολύ έντονα ότι ήρθε η ώρα για πολλούς λαούς να βρουν την σωτηρία τους από την χούντα.   

 

Ποιος νομίζεις ότι είναι ο τρόπος για να

αγωνιστείς απέναντι σε μία κυβέρνηση;

Ο τρόπος για τους Έλληνες και τους μετανάστες εργάτες είναι ο συλλογικός αγώνας. Να βγούμε όλοι στο δρόμο και να διεκδικήσουμε αυτά που μας πήραν, αυτά να τα πάρουμε πίσω.

 

Τι έχεις να πεις στους Έλληνες εργαζόμενους που πάρα πολλοί νομίζουν ότι ο δικός σας αγώνας είναι ενάντια σε αυτούς;    

Εμείς λέμε ότι οι μετανάστες εργάτες δεν έχουμε καμία διαφορά με του Έλληνες εργαζόμενους. Ίσα- ίσα που αυτός ο αγώνας είναι και δικός τους αγώνας. Τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση θέλουν να μας χωρίσουν, να για είμαστε δύο κατηγορίες εργατών. Σήμερα αγωνιζόμαστε εμείς, αύριο θα αγωνίζονται εκείνοι και θα είμαστε όλοι μαζί.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα