Συνεντεύξεις συμβασιούχων

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού… ΥΠΠΟφέρουν

-Mαριάνθη, είσαι συντηρήτρια έργων τέχνης. Πόσο καιρό κάνεις αυτή τη δουλειά;

Δουλεύω σε αυτό τον τομέα περίπου έξι χρόνια. Είμαι ακόμα συμβασιούχος, γιατί, παρόλο που δουλεύω όλο αυτό το διάστημα, δεν έχω ακόμα μονιμοποιηθεί.

-Δουλεύεις σε ανασκαφές. Μίλησέ μας για τις συνθήκες εργασίας σου.

Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο είμαστε λίγα άτομα, οπότε υπάρχει, σε γενικές γραμμές, κλίμα κατανόησης. Όμως, δεν υπάρχουν στεγασμένοι χώροι εργασίας για το προσωπικό ούτε εργαστήριο για τη συντήρηση των αρχαίων ούτε χώροι αποθήκευσης των ευρημάτων. Πρόσφατα μάλιστα, άγνωστοι διέρρηξαν τις πρόχειρες αποθήκες που μας είχε παραχωρήσει ο δήμος, με αποτέλεσμα να πάει χαμένη η δουλειά πολλών χρόνων. Και, όλα αυτά, γιατί το ΥΠ.ΠΟ. “δεν έχει χρήματα”. Επίσης, οι πληρωμές μας αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Έχουν περάσει και 5 μήνες που έχουμε μείνει απλήρωτοι.

-Ποιος είναι ο λόγος που δεν πληρώνεστε;

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο εργοδότης μας, έχει κάνει πολλές περικοπές σε προσωπικό. Εγώ υπάγομαι στο Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε (Ταμείο Διαχείρισης για την Πίστωση και Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων), το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα κονδύλια αυτά λιγοστεύουν και το Υπουργείο Πολιτισμού δε θέλει να ξοδέψει άλλα χρήματα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που μένουμε απλήρωτοι.

-Έχετε κάνει κάποια διαμαρτυρία;

Κατ’ αρχάς, συμμετείχαμε με το σωματείο εκτάκτου προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. στις περσινές κινητοποιήσεις για τη μονιμοποίησή μας. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους. Η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και οι τακτικές πληρωμές μας είναι δικαίωμα όλων μας. Στην ανασκαφή που δουλεύω κάναμε επίσχεση εργασίας πέρυσι το φθινόπωρο, από τότε μας πληρώνουν το μήνα με καθυστέρηση 2 και 3 μηνών. Αυτό που καταλάβαμε όλοι οι εργαζόμενοι, μοιραία, είναι πως, χωρίς αγώνα, δεν κερδίζεις τίποτα.

-Το αντικείμενό σου είναι η συντήρηση. Σας παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός γι’ αυτό το έργο;

Βασικά, δουλεύουμε στο ύπαιθρο και σε ένα κοντέινερ, με ελάχιστα εργαλεία και μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Εγώ δουλεύω στη βεράντα του κοντέινερ, εκτεθειμένη (μαζί με τα αντικείμενα που βρίσκουμε) στις καιρικές συνθήκες. Τα τελευταία νέα από το Ταμείο είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα για αγορά των απαραίτητων υλικών της ανασκαφής..

-Με τη μονιμοποίησή σας υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Εγώ ανήκω στους τυχερούς που αναμένουμε μονιμοποίηση. Συνολικά, περίπου 900 εργαζόμενοι με συμβάσεις στο Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. θα γίνουμε μόνιμοι. Αυτό, βέβαια, το ακούμε, αλλά δεν το έχουμε δει ακόμα. Οι άτυχοι της υπόθεσης είναι όσοι δεν είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που προέβλεπε το διάταγμα, παρόλο που πολλοί είχαν προϋπηρεσία 15 και 20 ετών, οπότε σίγουρα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό υποτίθεται ότι αποτελεί και το βασικό ζητούμενο για τις μονιμοποιήσεις.

-Το σωματείο σας υποστήριξε όταν το χρειαστήκατε;

Yπάρχουν μέλη του σωματείου που στηρίζουν πάντα τους συναδέλφους τους. Πρέπει όμως να πω πως το σωματείο εκτάκτου προσωπικού του υπουργείου δε μας ενημερώνει πάντα για κινητοποιήσεις και δικαιώματα. Πολλές φορές, δεν μαθαίνουμε για συνελεύσεις ή απεργίες, γιατί κανείς δε μπαίνει στον κόπο να μας ενημερώσει.. Η συμμετοχή μας στο σωματείο είναι απαραίτητη, είναι ανάγκη όμως να γίνει αγωνιστικότερο, ειδικά στο ζήτημα των μονιμοποιήσεων.

Κάποτε, αστειευόμενοι κάποιοι συνάδελφοι δήλωσαν ότι ΥΠΠΟφέρουμε! Όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, είναι αληθινό …

13 χρόνια Συμβασιούχοι – Δήμος Πετρούπολης

-Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι του ωδείου αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή είναι 40 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 23 είναι συμβασιούχοι.

-Πόσο καιρό δουλεύουν με συμβάσεις οι συμβασιούχοι;

To 1993 όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του το δημοτικό ωδείο Πετρούπολης, προσλήφθηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το 1999 πρωτοξεκίνησαν οι συμβάσεις έργου.

-Δηλαδή αυτοί οι 23 συμβασιούχοι δουλεύουν μόνιμα από το 1993 και δεν έχουν μονιμοποιηθεί ακόμα! Το διάταγμα Παυλόπουλου δεν σας καλύπτει;

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των κυβερνήσεων δεν έχει όριο. To διάταγμα Παυλόπουλου θέτει ως όριο να υπάρχουν διαλείμματα 3 μηνών και πάνω ανάμεσα στις ανανεούμενες συμβάσεις προκειμένου να μονιμοποιηθούν. Οι δικές μας συμβάσεις λήγουν κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου και ξαναξεκινούν στις 10 Σεπτέμβρη, το διάστημα αυτό είναι λιγότερο από 3 μήνες, άρα δεν μονιμοποιούμαστε.

-Ο δήμος Πετρούπολης τι λέει;

Ο δήμος αναγνωρίζει πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το πρόβλημα δεν είναι στο δήμο, είναι στη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση;

-Δικαστικά πού βρίσκεται το θέμα ;

Mε τελεσίδικες αποφάσεις έχουμε μετατραπεί σε αορίστου χρόνου από τον Απρίλη του 2006. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμών μας. Είναι ο γνωστός εμπαιγμός των κυβερνήσεων που άφησαν κάποιους συμβασιούχους να δικαιωθούν στα δικαστήρια αλλά χρησιμοποιώντας το ελεγκτικό συνέδριο τους άφησαν απλήρωτους.

-Δηλαδή πληρωνόσασταν όσο είχατε συμβάσεις από 1η Σεπτέμβρη έως 30 Ιούνη αλλά σταματήσατε να πληρώνεστε μόλις μονιμοποιηθήκατε!

Ακριβώς.

-Και τώρα τι ζητάτε ;

Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε κάτι που αγαπάμε πολύ με αίσθημα ασφάλειας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα