Σύμβαση με την ανεργία

Συνέντευξη από τον Ηλία Τζώρτζο, γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου (ΠΟΕΙΔΔ). Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Κασαμπαλάκος.

Τι εξελίξεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που περιμένουν την απόλυσή τους;

Το θέμα πλέον έχει ανοίξει και δικαστικά. Στις 5 Νοέμβρη κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, για να στηρίξουμε την έφεση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάκληση των απολύσεων όσων συμβάσεων έληξαν στις 30 Οκτώβρη. Αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής είναι η προσωρινή διαταγή για να μη γίνουν απολύσεις μέχρι να αποφασίσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν.

Έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις με πανελλαδική εμβέλεια;

Καταρχάς υπάρχει η συμμετοχή και η στήριξή μας στο αγωνιστικό τριήμερο 13-14-15 Δεκέμβρη που οργανώνουν η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα θα γίνουν ειδικά συλλαλητήρια σε 4 πόλεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα : Πάτρα, Θεσ/νίκη, Κρήτη, Αθήνα.

Είναι ρεαλιστικό να προτείνεται η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων;

Όχι μόνο ρεαλιστικό είναι αλλά και αναγκαίο. Εμείς μαζί με τη ΓΣΕΕ επεξεργαστήκαμε το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε και το οποίο μονιμοποιεί το 95% των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση όμως δεν ήθελε καν να ακούσει για αυτό. Όσο για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου, ο οποίος υποστηρίζει πως είχε καταθέσει και αυτός σχέδιο νόμου που μονιμοποιεί το σύνολο των συμβασιούχων, μόνο σαν αστείο μπορούμε να το πάρουμε. Το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος έχουν βαρύτατες ευθύνες για το θέμα, καλά θα κάνουν να μην εμπαίζουν άλλο τους συμβασιούχους.

Στον ιδιωτικό τομέα τι γίνεται; Υπάρχουν και εκεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και ωρομίσθιοι που δουλεύουν χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αυτό που λέμε μαύρη εργασία..

Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι τριτοκοσμικά. Σπάνια κάποιος δουλεύει με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Θα ρωτούσε κάποιος : «Μα καλά, τι κάνει η επιθεώρηση εργασίας;» Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, θα σας πω ότι στην επιθεώρηση εργασίας δουλεύουν 3.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε δικαστήρια και στον ΟΑΕΔ, όπου δουλεύουν υπό το καθεστώς της «κατάρτισης», ώστε να μη μονιμοποιηθούν και να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει εδώ και 10 χρόνια!

Τι έγινε με τους συμβασιούχους του ΟΤΕ; Πώς κατάφεραν να δικαιωθούν στα δικαστήρια;

Οι συμβασιούχοι του ΟΤΕ δικαιώθηκαν και μοινμοποιούνται, αφού το δικαστήριο έκρινε πως αυτό ορίζει ο νόμος 2112 του 1920 (του Ελευθέριου Βενιζέλου), ο οποίος λέει πως κάποιος που ανανεώνει τη σύμβασή του έστω και μια φορά στον ίδιο εργοδότη πρέπει να μονιμοποιείται. Βέβαια τα δικαστήρια σπάνια δικαιώνουν εργαζόμενους, αποδεικνύεται όμως πως το νομικό πλαίσιο υπάρχει. Το πιο σύνηθισμένο είναι βέβαια αυτό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες. Το ότι δηλαδή επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε εντολή του προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους δικαστές να μην δικαιώνουν συμβασιούχους…

Τι έχετε να πείτε για τη στάση και τη στήριξη από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο θέμα;

Σαν ΠΟΕΙΔΔ καταγγείλαμε τη στάση της ΑΔΕΔΥ ως αρνητική μέχρι πρότινος. Χαρακτηριστικό είναι πως η ΑΔΕΔΥ ήταν υπέρ της μοριοδότησης, κάτι που μείς διαφωνούσαμε κάθετα. Η ΓΣΕΕ έχει και αυτή σοβαρές ευθύνες. Το τελευταίο διάστημα και κάτω από την πίεση από τα κάτω αναγκάστηκε να βγει μπροστά και να προκηρύξει κάποιες κινητοποιήσεις.

Τι προοπτικές υπάρχουν από εδώ και στο εξής;

Οι προοπτικές δεν είναι καλές, από τη στιγμή που στις κινητοποιήσεις οι συμμετέχοντες είναι όλο και λιγότεροι. Αν δε γίνει συνείδηση πως χρειάζεται μαζικότητα, δεν υπάρχει και προοπτική νίκης. Βέβαια αυτά αλλάζουν. Αν λόγου χάρη, με αφορμή το τριήμερο κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ το Δεκέμβρη υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα, αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο κίνημα των συμβασιούχων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα