Ανταπόκριση από υποστηρικτές της CWI στο Σουδάν.
Μετάφραση Αλέξανδρος Πραντούνας
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί του Σουδάν ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για τη διαρκή επιδείνωση του τομέα της δημόσιας υγείας στη χώρα. Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται για χαμηλούς μισθούς και σε ανυπόφορες συνθήκες. Αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα ασφαλείας στο χώρο δουλειάς – όπως φάνηκε πρόσφατα και από διάφορες επιθέσεις που δέχτηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας των νοσοκομείων, αλλά και εξαγριωμένους ασθενείς. Για το λαό του Σουδάν, ο μήνας Οκτώβρης συνδέεται με την εργατική επανάσταση του Οκτώβρη του ’64, όταν ένα μαζικό απεργιακό κύμα ανέτρεψε το δικτάτορα Αμπούντ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι σουδανικές αρχές πανικοβλήθηκαν μπροστά στην πιθανότητα η απεργία των γιατρών να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικάτο των νοσοκομειακών γιατρών, η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, περιέχει μια σειρά αιτήματα με επίκεντρο την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και την παροχή σημαντικού ιατρικού εξοπλισμού που λείπει από τα περισσότερα νοσοκομεία, οδηγώντας έτσι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Είναι σημαντικό πως το συνδικάτο υποστηρίζει πως η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων.
Η απεργία είναι εξαιρετικά πετυχημένη μέχρι στιγμής και εξαπλώνεται περισσότερο μέρα με τη μέρα. Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, ο συνολικός αριθμός των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην απεργία είχε φτάσει τα 78, από 65 την περασμένη Παρασκευή και 56 την πρώτη μέρα της απεργίας. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί της συντριπτικής πλειοψηφίας των σουδανικών νοσοκομείων (πάνω από 95%) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ μόνο τα έκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται. Χτες, 10/10, μπήκαν στον αγώνα ακόμη και δυο νοσοκομεία στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα της χώρας, που ανήκουν το ένα στο στρατό και το άλλο στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών.
Τα συνδικάτα των φαρμακοποιών και των δασκάλων της χώρας δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των γιατρών. Η επιτυχία της απεργίας έσπρωξε επίσης πολιτικά κόμματα όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και το δεξιό κόμμα «Ούμμα», καθώς και πολιτικά κινήματα όπως το «Σουδάν Αλλαγή Τώρα» να εκφράσουν δημόσια τη στήριξη τους.
Αυτή είναι η δεύτερη απεργία των γιατρών από το Δεκέμβρη του 1989, χρονιά κατά την οποία ο Ομάρ Αλ Μπασίρ πήρε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Από τότε, η επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου τομέα υγείας συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία δεν ξεπερνούν το 2% του προϋπολογισμού, τη στιγμή που το 25% πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες.
Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρακολουθούνται στενά από τις αρχές ασφαλείας και πληροφοριών, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε δημοσίευση ειδήσεων σχετικά με την απεργία. Οι αρχισυντάκτες των εφημερίδων δέχτηκαν τηλεφωνήματα και προειδοποιήθηκαν να μην γράψουν τίποτα για την εξέγερση που λαμβάνει χώρα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, τα νέα της απεργίας έχουν φτάσει σε διεθνή μέσα, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεκάδες χρήστες δηλώνουν ότι στηρίζουν την απεργία, κυρίως μέσω των hashtags #SudaneseDoctorsStrike και #Sudanese_Doctors_Strike που δημιουργήθηκαν στο Twitter τις τελευταίες μέρες.
Εάν οι γιατροί κερδίσουν τα αιτήματα τους, η δράση τους μπορεί να γίνει ένα έναυσμα για τους υπόλοιπους εργαζομένους και τη νεολαία της χώρας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που οι γιατροί χρειάζονται την αμέριστη υποστήριξη μας. Βοηθήστε να διαδοθούν τα νέα για την απεργία των γιατρών κάνοντας share το παρόν άρθρο στα social media, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με πλακάτ σε ένδειξη αλληλεγγύης με την απεργία και στείλτε επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας του Σουδάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], καθώς και αντίγραφα των επιστολών στην διεύθυνση [email protected].