Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή της θητείας της έχει ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον της κοινωνίας και ιδιαίτερα εναντίον των εργαζομένων.
Μετά από σχεδόν 14000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας και 1.550.000 καμένα στρέμματα από τις πυρκαγιές η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε κρίση ως ευκαιρία για να διαλύσει ότι έχει απομείνει στον τομέα των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να παραδώσει στην ιδιωτική κερδοσκοπία οτιδήποτε έχει μπροστά του κρατικό ή δημόσιο πρόσημο.
Σχετικά με τις απεργίες και το ασφαλιστικό
Η διευκρινιστική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου με βάση τον νόμο Χατζηδάκη 4808/21 και αφορά τις απεργίες και την εγγραφή στο Μητρώο συνδικάτων είναι απολύτως σαφής:
Η απεργία είτε θα είναι συμβολική και χωρίς καμία ουσιαστική επίπτωση για τους εργοδότες είτε θα απαγορεύεται.
Σε μια σειρά κλάδους μεταξύ των οποίων και οι τηλεπικοινωνίες, πέραν του προσωπικού ασφαλείας θα πρέπει να δουλεύει ως «προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας και το 1/3 των εργαζομένων την ημέρα της απεργίας!
Καταργείται το δικαίωμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Με το παραμικρό συμβάν η απεργία θα βγαίνει παράνομη και δεν θα μπορεί να καλυφτεί από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση(πχ ΓΣΕΕ ή ΟΙΥΕ).
Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας και την εκλογή ΔΣ των σωματείων– εκτός του ότι στερεί την δυνατότητα ουσιαστικής δημοκρατικής συζήτησης και αντιπαράθεσης – επιτρέπει στην εργοδοσία να βάζει δικούς της ανθρώπους να την παρακολουθούν και να ψηφίζουν καθορίζοντας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Επιπλέον δημιουργεί συνήθειες απομάκρυνσης και παθητικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπεύδει να υπερασπιστεί – όχι το δικαίωμα του απεργού- αλλά την απεργοσπασία, παρέχοντας στον εργαζόμενο που δεν θα απεργήσει «ασφαλή διέλευση στις εγκαταστάσεις» και απαγορεύοντας οποιαδήποτε έκφραση… «σωματικής ή ψυχολογικής βία» (ότι κι αν σημαίνει αυτό). Διαφορετικά, η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου και να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του σωματείου και των μελών του Δ.Σ.
Επίσης με βάση την υπουργική απόφαση δημιουργείται στο ΕΡΓΑΝΗ το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΟΣΟΕ) όπου καταγράφονται οι αριθμοί των μελών του σωματείου, τα οικονομικά στοιχεία, η σύνθεση του ΔΣ του σωματείου κα. Σε αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όσα σωματεία δεν εγγραφούν χάνουν το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρακτικά πρόκειται περί ωμού εκβιασμού. Τα μέλη των σωματείων θα πρέπει να είναι φόρα παρτίδα γνωστά στα υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό διαφορετικά το σωματείο ουσιαστικά δεν θα αναγνωρίζεται.
Σε μια εποχή όπου ο συνδικαλισμός ειδικά στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της κρίσης, της ανασφάλειας και της φιλεργοδοτικής στάσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών, ειδικά των τριτοβάθμιων συνδικάτων, τα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν να βάλουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αντιδρούν.
Παράλληλα η παράδοση της ασφάλισης στα κοράκια των πολυεθνικών και του χρηματιστηριακού τζόγου μέσα από το νέο νόμο για την δημιουργία του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) που κατατέθηκε πρόσφατα τον Σεπτέμβρη, πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον καμία κρατική εγγύηση για τις συντάξεις των εργαζομένων αλλά ούτε και για τα εναπομείναντα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Για την πανδημία
Με το 4ο κύμα της πανδημίας να καλπάζει η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την παταγώδη αποτυχία της και τις ευθύνες της για την εκτόξευση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων πίσω από την θέσπιση μέτρων για τους ανεμβολίαστους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ταυτόχρονα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί από την μία τον πραγματικό σκεπτικισμό ή φόβο μερίδας του πληθυσμού για τα εμβόλια και από την άλλη διάφορους ακροδεξιούς, σκοταδιστές, «αρνητές» της επιστήμης. Και τα δύο αυτά νοσηρά φαινόμενα, τα έχει όμως γεννήσει η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της.
Το Σωματείο μας, θεωρεί τον εμβολιασμό σαν ένα από τα πιο βασικά όπλα αντιμετώπισης της πανδημίας. Και πάντα σε συνδυασμό με σειρά μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, οργανωμένης ιχνηλάτησης, παροχής δωρεάν τεστ, κοκ. Επίσης με μέτρα που θα ενισχύουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, την παιδεία, κτλ.
Δεν θεωρούμε όμως ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι η λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης υψηλού αριθμού ανεμβολίαστων. Ακόμα περισσότερο αυτοί που είναι υπεύθυνοι (όχι οι μόνοι φυσικά) για την διάλυση της δημόσιας/δωρεάν υγείας, την δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κουνάνε αλαζονικά το δάχτυλο, ακόμα και στον πιο αποπροσανατολισμένο συνάνθρωπό μας. Εδώ χρειάζεται η πειθώς, η υπομονετική εξήγηση, οι καθαρές επιστημονικές απαντήσεις, η συνεργασία και η αλληλεγγύη.
Πράγματα άγνωστα στην κυβέρνηση που φρόντισε να εξαιρέσει από την υποχρεωτικότητα το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, όταν μόνο στην Αστυνομία το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι στο 42% την στιγμή που στους υγειονομικούς είναι στο 10-15%.
Επιπλέον η υποχρέωση πληρωμής των 2 τεστ ανά βδομάδα από τους εργαζόμενους δημιουργεί ένα νέο οικονομικό βάρος που μπορεί να ξεπερνά τα 80 ευρώ το μήνα καθώς τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια θεωρούν μικρό το ανακοινωμένο κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ. Αν μάλιστα οι εργαζόμενοι έχουν και παιδιά φοιτητές το κόστος διπλασιάζεται καθώς και οι φοιτητές θα υποχρεώνονται πλέον στην πληρωμή των τεστ.
Την ίδια στιγμή στην εταιρεία υποτιμάται η ανάγκη οργανωμένης ιχνηλάτησης. Είναι ενδεικτικό πως με «παρκαρισμένο» στο σπίτι, του μεγαλύτερου μέρους των συναδέλφων, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για την πορεία κρουσμάτων κ.λπ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στα Πετράλωνα υπήρξε κρούσμα, γεγονός που καταδεικνύει και την ανάγκη να υπάρχει τακτικός έλεγχος στους χώρους εργασίας μέσω τεστ με έξοδα της εταιρείας.
Παράλληλα, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού για 2η συνεχόμενη χρονιά απέδειξε την υποκρισία της κυβέρνησης που δήθεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή, προετοιμάζοντας από 1η Σεπτέμβρη την αναστολή εργασίας χωρίς μισθό χιλιάδων υγειονομικών, απαραίτητων για το ΕΣΥ, τη στιγμή που οι ΜΕΘ covid-19 πανελλαδικά βρίσκονται στο 66-70% της πληρότητάς τους πριν καν μπούμε στον Σεπτέμβρη. Συνοψίζοντας, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε μέσα στο κατακαλόκαιρο (δείτε και το συνημμένο στο τέλος) η κυβέρνηση στοχεύει στα εξής:
- Απαγορεύει ουσιαστικά το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Αναστέλλει την εργασία σε 8-10.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ) την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας
- Παραδίδει την ασφάλιση των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το χρηματιστήριο
Αν όχι εμείς ποιοι;
Η κυβέρνηση ξέρει ότι με την πολιτική της θερίζει ανέμους και σπέρνει θύελλες. Ότι είναι θέμα χρόνου η έκφραση της συσσωρευμένης οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας.
Για αυτό μοιράζει αφειδώς δις στα φιλικά της ΜΜΕ, προετοιμάζει το νομικό της οπλοστάσιο και τους μηχανισμούς καταστολής.
Είναι ωστόσο βαθιά γελασμένοι η κυβέρνηση, ο υπουργός Χατζηδάκης και οι εργοδότες για τους οποίους νομοθετούν, αν πιστεύουν πως με την ψήφιση του αντεργατικού νόμου ξεμπέρδεψαν με τους εργαζόμενους, τις διεκδικήσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η εφαρμογή τέτοιων νομοθετημάτων τελικά κρίνεται στους χώρους εργασίας και στους δρόμους. Οι εργαζόμενοι που απαιτούσαν αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, το εννοούσαν, απαιτούν και τώρα να υπάρχει δημοκρατία στην καθημερινότητα της εργασίας και να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη διάθεση του χρόνου τους και έχει έλθει η ώρα να δείξουν πως μπορούν να το κάνουν και πράξη.
Η ακύρωση στην πράξη αυτού του νομοσχεδίου περνά μέσα από συγκεκριμένα βήματα ανυπακοής για να ακυρωθεί αυτό το αντεργατικό τερατούργημα.
- Η πρόβλεψη πως για την κήρυξη απεργίας προβλέπεται μόνο ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει προφανή στόχο την ικανότητα των Σωματείων να σχηματίζουν κοινότητα συμφερόντων και κοινή αντίληψη για το ρόλο των εργαζομένων με όπλο τις συλλογικές τους και διαλογικές διεργασίες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει η συγκεκριμένη διάταξη να μείνει κενό γράμμα και οι αποφάσεις να συνεχίζουν να λαμβάνονται με ζωντανή, φυσική ψηφοφορία, που θα ακολουθεί μετά την ιδεολογική αντιπαράθεση και ζύμωση των γενικών συνελεύσεων.
- Αντίστοιχα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν κρατήσουν ίδια στάση και για την απαίτηση υποχρεωτικής αίτησης για δημόσιο διάλογο στον ΟΜΕΔ πριν από κάθε απεργία, απαίτηση που οδηγεί στην αναστολή της άσκησης του απεργιακού δικαιώματος.
- Αυτονόητο είναι πως καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα πρέπει να συναινέσει στον καθορισμό «προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας». Να μην αποδεχθούμε τη μετατροπή της απεργίας, σε μια συμβολική πράξη, η οποία δεν θα έχει κανένα οικονομικό κόστος για τον εργοδότη και δεν θα ασκεί καμία πίεση παρά ως μια γενικόλογη δήλωση διαμαρτυρίας. Αν οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε στις πιέσεις των επιχειρηματικών ομίλων πως χωρίς τη συγκατάθεσή μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κανένα σεβασμό και καμία ισότητα στη διαπραγμάτευση για τις διεκδικήσεις μας.
- Συνεπάγεται από τα παραπάνω πως, όταν αποφασιστεί απεργία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να αγνοήσουν την απαγόρευσή της, η οποία προδηλωμένα θα κριθεί ως παράνομη από τα δικαστήρια.
- Τέλος, θα πρέπει παντού να ακολουθήσουν αποφάσεις για ανυπακοή και μη δήλωση στοιχείων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων) με το σκεπτικό ότι τα Σωματεία δε συναινούν στη δημιουργία του μηχανισμού φακελώματος. Δεν θα προσφέρουμε στο πιάτο το δικαίωμα στην εργοδοσία και στους κρατικούς μηχανισμούς να αντλούν προσωπικά στοιχεία για να ασκούν διώξεις και τρομοκρατία στα μέλη των Σωματείων και στους εργαζόμενους.
Αυτονόητα θα πρέπει να διοργανωθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στην κοινωνία για τα σωματεία, συνδικάτα και εργαζόμενους που πιθανόν θα υποστούν διώξεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς για να αποδεχθούν 10ωρη εργασία χωρίς επιπλέον αμοιβή. Θα πρέπει να υπάρξουν διοργανωμένες διαμαρτυρίες έξω από εταιρείες σε αυτή την περίπτωση που θα εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να οργανωθούν μόνο μέσα από τη διοργάνωση μαζικών γενικών συνελεύσεων.
Είναι προφανές ότι χωρίς την δική μας οργανωμένη πάλη τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο προς το χειρότερο.
Η «ανακύκλωση» συναδέλφων από τη διοίκηση σε διάφορες διευθύνσεις, η απόσταση που δημιουργεί η τηλεργασία, η απομόνωση του καθένα μας δεν δημιουργεί θετικό κλίμα. Αντίθετα δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση να δημιουργεί διάφορες αυθαίρετες συμπεριφορές, όπως π.χ. την υπόδειξη σε «νέους» συναδέλφους στα τηλεφωνικά κέντρα να βγαίνουν διάλειμμα μόνο κατά υπόδειξη προϊσταμένων και μετά από «συνεννόηση και άδεια» αν καθυστερήσει το καθορισμένο διάλειμμα έστω και 2 λεπτά λόγω κλήσης.
Χρειάζεται καταρχήν η συσπείρωση στον δικό μας εργασιακό χώρο ώστε να υπάρχει τεκμηριωμένη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την αντίδρασή μας. Στα πλαίσια αυτά το Σωματείο μας θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε ενημερώσεις. Έπειτα πρέπει να μπούμε ξανά όλοι οι εργαζόμενοι σε μία κίνηση. Να βρεθούμε ξανά σε μία επόμενη συνέλευση του Σωματείου μας, προετοιμάζοντας τις επόμενους αγώνες μας, πάντα φυσικά σε συνεννόηση και με τη συνεργασία όσων συναδέλφων/Σωματείων του χώρου των τηλεπικοινωνιών κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Eιδικά από την στιγμή που η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει επιλέξει να διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια οργανώνοντας ημερίδες αντί για απεργίες και κινητοποιήσεις, ο συντονισμός από τα κάτω των μαχητικών πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών είναι μονόδρομος.