Σκωτία: Πρωτοβουλίες για το χτίσιμο νέου αριστερού κόμματος

Το Σκοτσέζικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SSP) έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση ιδιαίτερα έπειτα από την στάση που πήρε η ηγεσία του κόμματος απέναντι στην δίκη του Τόμυ Σέρινταν για «σκάνδαλα» που αφορούσαν την προσωπική του ζωή.

Ωστόσο, τα προβλήματα στο SSP είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Το SSP στις τελευταίες εκλογές έχασε το 40% των ψήφων σε σύγκριση με το 2001 και από το 3.1% έπεσε στο 1.9. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το SSP ενώ είχε ξεκινήσει αρκετά αριστερά στη δεκαετία του 90, κατόπιν στο όνομα της προσέγγισης πλατύτερων στρωμάτων, μετακινούταν όλο και πιο δεξιά. Εγκατέλειψε την θέση για το πέρασμα των μεγάλων επιχειρήσεων στο δημόσιο, πολύ περισσότερο κάτω από εργατικό έλεγχο, τον στόχο για τον σοσιαλιστικό σχεδιασμό της οικονομίας και υποχώρησε στις πιέσεις του σκοτσέζικου εθνικισμού.

Με αυτή την έννοια το SSP δεν είναι πλέον ένα κόμμα που θα μπορούσε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων στην Σκοτία και να παλέψει για το χτίσιμο του σοσιαλισμού. Το όνομα του SSP έχει πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της στάσης της πλειοψηφίας της ηγεσίας του.

Τα σκάνδαλα και η στάση της ηγεσίας του SSP

Η δικαστική νίκη του Τόμυ Σέρινταν απέναντι στις κατηγορίες και τα σκάνδαλα που «αποκάλυψε» η σκανδαλοθηρική εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοκ, News of the World, για την προσωπική του ζωή ήταν μια μεγάλη νίκη της αριστεράς στην Σκωτία απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ΜΜΕ στον πλανήτη. Τα άρθρα που είχαν γραφτεί για τον Σέρινταν το 2004 και 2005 τον κατηγορούσαν πως πήγαινε σε κλαμπ επιδιώκοντας ομαδικό σεξ, πως έπινε αλκοόλ και έπαιρνε κοκαΐνη.

Η νίκη του στο δικαστήριο ήταν θριαμβευτική. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να πάρει ο Σέρινταν αποζημίωση ύψους 200.000 λιρών, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ σαν αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η νίκη αυτή είχε μεγάλη επίδραση και στο ίδιο το SSP και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το χτίσιμο του κόμματος.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της ηγεσίας του SSP απομόνωσε πολιτικά τον Σέρινταν με την αιτιολογία πως τα «σκάνδαλα» έβλαπταν την δημοτικότητα του κόμματος, χωρίς να λάβει υπόψη τους τριγμούς που θα προκαλούσε στο κόμμα.

Η νίκη ήταν θριαμβευτική και για έναν ακόμα λόγο: οι 11 από τους 18 μάρτυρες που κάλεσε η εφημερίδα News of the World ήταν ηγετικά στελέχη του SSP τα οποία κατέθεσαν εναντίον του Σέρινταν.

Η εκστρατεία εναντίον του Σέρινταν που έγινε από την πλευρά της ηγεσίας του SSP δεν σταμάτησε εκεί. Το 2004, όταν βγήκαν στην δημοσιότητα τα πρώτα άρθρα που κατηγορούσαν τον Σέρινταν η ηγεσία του κόμματος του ζήτησε να παραιτηθεί από συντονιστής του κόμματος. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν την εφημερίδα και το site του κόμματος για τον ίδιο σκοπό με αποτέλεσμα την πολιτική απομόνωση του SSP από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών που είναι στο SSP, όπως για παράδειγμα το συνδικάτο των σιδηροδρομικών, υποστήριξαν την αθωότητα του Σέρινταν.

Ανάγκη χτισίματος ενός νέου αριστερού κόμματος

Η ανάγκη για το χτίσιμο ενός νέου αριστερού κόμματος στην Σκωτία είναι ξανά στο προσκήνιο.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Τόμυ Σέρινταν και της Ροσμαρί Μπερν (αρχικά στήριξε τις κατηγορίες εναντίον του, στην συνέχεια όμως στήριξε τον Σέρινταν), και οι δυο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του SSP, έγινε η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία ενός νέου αριστερού κόμματος με το όνομα Solidarity. Στην συνάντηση πήραν μέρος 500-550 άτομα σε αντίθεση με την συνάντηση που κάλεσε η ηγεσία του SSP την προηγούμενη μέρα που είχε 200 άτομα.

Το Σκοτσέζικο τμήμα της CWI, International Socialists, συμμετείχε σε αυτή την συνάντηση μαζί με συνδικαλιστές του SSP από συνδικάτα όπως του PCS – το συνδικάτο των δημοσίων υπηρεσιών, το RMT- το συνδικάτων των σιδηροδρομικών, του UNISON – το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων και το SWP (αντίστοιχο του ελληνικού ΣΕΚ). Πρότεινε το χτίσιμο ενός νέου κόμματος που θα μάχεται για το συμφέρον των εργαζομένων στην Σκοτία και διεθνώς.

Ενός κόμματος με ξεκάθαρα αριστερά χαρακτηριστικά, με πρόγραμμα που θα ασχολείται με τα ζητήματα της φτώχειας, των χαμηλών μισθών, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του πολέμου, που θα αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Και φυσικά η λύση που θα προτείνει για αυτά τα προβλήματα δεν θα πρέπει να περιορίζεται να όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Το νέο κόμμα θα πρέπει να εξηγεί πως η οριστική λύση όλων αυτών των ζητημάτων θα έρθει με την ανατροπή του συστήματος και την αντικατάσταση του από τον σοσιαλισμό. Ένα κόμμα που θα έχει δημοκρατικές δομές και ανακλητή ηγεσία.

Ποιος είναι ο Τόμυ Σέρινταν

Ο Τόμυ Σέρινταν είναι μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της αριστεράς στην Σκοτία.

Ήταν από τους βασικούς ηγέτες του μαζικού κινήματος εναντίον του poll-tax (κεφαλικός φόρος που ήθελε να επιβάλλει η Θάτσερ) στην Σκοτία και την Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90 όταν ήταν μέλος του Militant(σήμερα Socialist), του αγγλικού τμήματος της CWI από την οποία αποχώρησε το 2001.

Κατά την διάρκεια της εκστρατείας για τον poll-tax ο Σέρινταν φυλακίστηκε για την δράση του και όσο βρισκόταν στην φυλακή εκλέχτηκε στο τοπικό συμβούλιο της Γλασκόβης το 1992 και στην συνέχεια ήταν ο πρώτος βουλευτής που εξελέγη με το SSP το 1999.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα