Σήμερα, Παρασκευή 30/3 «I Am Not Your Negro» στο «π». Μια σύντομη παρουσίαση

Για τον Raoul Peck γράψαμε στην παρουσίαση της πιο πρόσφατης ταινίας του «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Ένα χρόνο νωρίτερα ο Αϊτινός παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «I am not your negro». Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα φετινά Όσκαρ (έχασε από το επίσης εξαιρετικό O.J.: Made in America) και εντυπωσίασε τόσο το κοινό, όσο και τους κριτικούς όπου παρουσιάστηκε.

***

Ο Raoul Peck δεν είχε αυτή τη φορά συνεργάτη τον Pascal Bonitzer για τη δημιουργία του σεναρίου αλλά χρησιμοποίησε ένα ανολοκλήρωτο βιβλίο. Το βιβλίο που χρησιμοποιείται ως σενάριο αλλά και ως βάση για τη δημιουργίας του ντοκιμαντέρ είναι το RememberThisHouseτου James Baldwin. Το 1979 ο συγγραφέας James Baldwin (που ήταν ήδη διάσημος αφού είχε γράψει μέχρι τότε περισσότερα από δέκα δοκίμια, θεατρικά και μυθιστορήματα με θέμα κυρίως τις σχέσεις μεταξύ μαύρων και λευκών στην Αμερική) έστειλε ένα γράμμα στον εκδοτικό του οίκο παρουσιάζοντας το επόμενο του πρότζεκτ, το Remember This House. Ένα βιβλίο το οποίο θα ήταν η επαναστατική, προσωπική του μαρτυρία, της ζωής και του θανάτου τριών στενών του φίλων, των Medgar Evers, Malcolm X και Martin Luther King, Jr. Το βιβλίο αυτό για τον Baldwin δεν θα ήταν απλά η ιστορία των τριών του φίλων που δολοφονήθηκαν για τον αντιρατσιστικό τους αγώνα αλλά η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το 1987 όταν ο James Baldwin πέθανε, είχε αφήσει μονάχα τριάντα σελίδες χειρόγραφο από το συγκεκριμένο έργο. Ο εκδοτικός του οίκος μάλιστα μήνυσε την οικογένεια του ώστε να του επιστραφεί η προκαταβολή, ένα ποσό που έφτανε τις 200.000 δολάρια. Η ιστορία τελεσιδίκησε το 1990 με τον εκδοτικό οίκο να χάνει.

***

Οι τριάντα αυτές σελίδες όμως ήταν αρκετές στα χέρια του Raoul Peck ώστε να δημιουργήσει ένα από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που είδαμε τον τελευταίο καιρό. Τα συστατικά είναι οι λέξεις του Baldwin αφηγημένες από τον Samuel Jackson, υλικό από συνεντεύξεις του Baldwin σε τηλεοπτικές εκπομπές ή πανεπιστημιακά debate, υλικό από τις ζωές και τις δολοφονίες των Medgar Evers, Malcolm X και Martin Luther King, Jr. Το νήμα του ρατσισμού και του μίσους φτάνει στο Ferguson των ΗΠΑ στο όχι μακρινό 2014.

Αυτό που ήθελε να κάνει ο James Baldwin το 1979 και δεν ολοκλήρωσε μέχρι το θάνατο του το 1987 κατάφερε να φέρει εις πέρας το 2016 ο Raoul Peck, να αφηγηθεί την ιστορία των ΗΠΑ μέσα από την ιστορία των αντιρατσιστικών αγώνων, μέσα από την ιστορία των μαρτύρων τους.

Αυτή την υπέροχη ταινία παρουσιάζουμε στο «π» (Καμπούρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια) την Παρασκευή, 30/3 στις 20.30 το απόγευμα.

 

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα