Σε πείσμα της κυβέρνησης της αστυνομοκρατίας, το Πολυτεχνείο ζει!

Ανακοίνωση από το «Ξ»

Σε ένα όργιο αυθαιρεσίας και καταπάτησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της κοινωνίας στη συγκέντρωση και τη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα άτομα και πάνω, σε όλη την επικράτεια. Η απόφαση, την οποία μάλιστα υπογράφει ο αρχηγός της αστυνομίας, προβλέπει βαριά πρόστιμα στους συμμετέχοντες σε δημόσιες συναθροίσεις από τις 15 ως τις 18 Νοέμβρη, καθώς και σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που τις διοργανώνουν, ή καλούν σε αυτές. Όπως έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς/ες η τελευταία φορά που επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και καταπάτηση του άρθρου 11 του Συντάγματος ήταν το 1973 κατά τη διάρκεια της Χούντας. 

Το χουντικής έμπνευσης αστυνομικό διάταγμα ήρθε σε συνέχεια μιας σειράς προκλητικών δηλώσεων από την κυβέρνηση – απείλησε με σύλληψη ακόμα και τους αρχηγούς του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 που δήλωσαν ότι θα διαδηλώσουν – και πρακτικών από την αστυνομία. Είδαμε να πετάνε στο έδαφος και να σέρνουν ανήλικη επειδή κάθονταν σε πλατεία στην Καρδίτσα, να τραμπουκίζουν και να απειλούν κατοίκους των Εξαρχείων που έβγαζαν βόλτα το σκύλο τους να τρομοκρατούν και να προσαγάγουν, οικογένειες προσφύγων που πήγαιναν να αγοράσουν φάρμακα κ.α.

Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η απαγόρευση των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου δε στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Θέλουν να τρομοκρατήσουν, να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την καταστολή ενάντια στα κινήματα, να στείλουν το μήνυμα πως από δω και πέρα, το αν θα διαδηλώνουμε ή όχι, θα βρίσκεται στη «διακριτική ευχέρεια» της κυβέρνησης και της αστυνομίας!

Σε τελική ανάλυση, αν αυτό που τους απασχολούσε ήταν η υγεία της κοινωνίας, τα ποσά που δαπανώνται για την αγορά νέων μηχανών για την αστυνομία, για τη στελέχωση του νέου ειδικού σώματος αστυνόμευσης των πανεπιστημίων κ.α. θα είχαν κατευθυνθεί στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και χώρων όπως τα σχολεία και τα ΜΜΜ, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν εστίες εξάπλωσης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, για να πετύχει το στόχο της, πατά πάνω στο φόβο όλων μας για την πανδημία. Με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί δραματικά, με όλες σχεδόν τις οικογένειες στην Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας να έχουν ένα μέλος τους άρρωστο με κορονοϊό και με το δημόσιο σύστημα υγείας στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να είναι πέρα από τα όρια του, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση και για ενδεχόμενη μελλοντική χειροτέρευση στους ανθρώπους του κινήματος.

Το κίνημα όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί να οργανώνει κινητοποιήσεις παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της μετάδοσης. Μια πορεία με μάσκες και αποστάσεις 2 μέτρων του ενός από τον άλλον – όπως είχε από την αρχή στα σχέδιά της η συντριπτική πλειοψηφία της Αριστεράς – σε εξωτερικό χώρο, είναι απείρως πιο ασφαλής από την καθημερινή μετακίνηση με τα ΜΜΜ, από την εργασία στους κλειστούς χώρους (η οποία συνεχίζεται για μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας), από το στοίβαγμα 25 και 30 παιδιών ανά τάξη στα δημοτικά σχολεία τα οποία η κυβέρνηση είχε μέχρι το παρά πέντε ανοιχτά κοκ. 

Την ίδια στιγμή που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες για την εγκληματική πολιτική τους που οδήγησε σε δεύτερο λοκ ντάουν (π.χ. το άνοιγμα στον τουρισμό με ελάχιστα τεστ, τη λειτουργία των σχολείων χωρίς επαρκή μέσα προστασίας, την καθυστέρηση θεσμοθέτησης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την μη επένδυση στην υγεία και στα ΜΜΜ κ.α.) εξαπολύουν μια βάναυση επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως την κατάργηση στην ουσία του 8ωρου και άλλων εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τον νέο πτωχευτικό νόμο που χαρίζει τα σπίτια των εργαζομένων και των φτωχών στους τραπεζίτες, την θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.α. Και απαιτούν από την κοινωνία να θυσιάσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία με πρόσχημα την πανδημία. Αν τους ενδιέφερε πραγματικά η δημόσια υγεία δεν θα έφερναν αυτό το μπαράζ επιθέσεων εν μέσω πανδημίας, οδηγώντας σε κινητοποιήσεις. Κάνουν δε πως δεν καταλαβαίνουν τη σχέση της πορείας του Πολυτεχνείου με όλα αυτά. Όμως η πορεία του Πολυτεχνείου πάντα είχε στην αιχμή της τα αιτήματα και τους αγώνες της περιόδου που διανύουμε. 

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει την απόφαση για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, χαρακτηρίζοντάς την «εκτός Συνταγματικού πλαισίου» και ζητώντας την ανάκλησή της.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το κοινό ψήφισμα ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ που έχει συγκεντρώσει μέσα σε ελάχιστες ώρες πέρα από τις υπογραφές των βουλευτών τους, αγωνιστών από όλες σχεδόν τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και τις υπογραφές εκατοντάδων συνδικαλιστών, καλλιτεχνών, διανοούμενων, δημοσιογράφων, νομικών κ.α.  Το θετικό βήμα της κοινής ανακοίνωσης των 3 κομμάτων πρέπει να συνοδευτεί από κοινό κάλεσμα για πορεία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες μπροστά από τα χωριστά και διακριτά μπλοκ του κάθε κόμματος.

Το «Ξ» έχει ήδη από τις 11/11 δημοσιεύσει κείμενο – κάλεσμα στην πορεία του Πολυτεχνείου, το οποίο συνυπογράφει μαζί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε μια προσπάθεια συμβολής στον απαραίτητο συντονισμό και συνεργασία των κινηματικών δυνάμεων.

Στους δρόμους του αγώνα, τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, παλεύουμε για το σήμερα και για το αύριο!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα