«Ρωγμή»: αντιδημοκρατικές πρακτικές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Με ανακοίνωσή της η «Ρωγμή – Αριστερή Κίνηση Αμφισβήτησης» καταγγέλλει τον διαρκή εξευτελισμό της δημοκρατίας από τις αρχές του Ιόνιου Πανεπιστημίου

Η σημερινή πρυτανική αρχή έχει εξευτελίσει εντελώς τα όποια στοιχεία δημοκρατικότητας έχουν απομείνει στο πανεπιστήμιό μας. Οι Σύγκλητοι είναι σπάνιες (μόνο δύο μέχρι σήμερα) σε μια περίοδο που τα θέματα και τα προβλήματα είναι κάτι περισσότερο από πολλά. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη Σύγκλητο που διεξήχθη για το παρόν ακαδημαϊκό έτος στις 02/11/2011, η πρύτανης διάλεξε να αρνηθεί την συμμετοχή της εκλεγμένης αιρετής και ανακλητής αντιπροσώπου από την Γ.Σ. των φοιτητών του ΤΗXEI. Μπράβοι στην πόρτα της πρυτανείας απαγόρευαν την είσοδο των φοιτητών στο κτήριο, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ι.Π.. Μέσα στη Σύγκλητο επικρατούσε ένα κλίμα που θύμιζε ολοκληρωτικά καθεστώτα· το πρυτανικό σχήμα ήταν το μόνο που έθετε θέματα προς ψήφιση, παρά τις έντονες προσπάθειες των υπολοίπων μελών της Συγκλήτου να πάρουν το λόγο και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Σημειώνουμε επίσης πως η αντιπρύτανης, αρμόδια για να διευθετηθεί το ζήτημα των εκπροσώπων, επί δύο μήνες απέφευγε και ακύρωνε τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΗXΕI μέχρι αυτό να έρθει τυχαία (!) σε επαφή με την πρύτανη και να πάρει την απάντηση πως εκείνη αδιαφορεί για την παρουσία στη Σύγκλητο ενός τμήματος που δεν έχει ψήφο.

Υπό την απουσία της πρυτάνεως διεξήχθη η δεύτερη και τελευταία, μέχρι στιγμής, Σύγκλητος στις 25/01/2012. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πρυτανεία κατά τη διάρκεια της, δεν είναι τίποτα λιγότερο από αξιοπρόσεκτα. Ο πρώην πρύτανης και νυν πρόεδρος του τμήματος-φάντασμα Ασιατικών Σπουδών, κ. Δ. Τσουγκαράκης, στοχοποίησε για ακόμα μια φορά τους αγώνες των φοιτητών και καταδίκασε την προσπάθεια δημιουργίας φοιτητικού στεκιού στον ανεκμετάλλευτο χώρο του τμήματος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για το συγκεκριμένο τμήμα εγκρίνονται δαπάνες από τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Το τμήμα αυτό, λόγω της οικονομικής κατάστασης του πανεπιστήμιου αλλά και της χώρας γενικότερα, όλοι γνωρίζουμε πως μάλλον δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Το στέκι φοιτητών κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου βρέθηκε στο στόχαστρο και του προέδρου των φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής,  κ. Γ. Αγαπάκη, ο οποίος καλεί Γενικές Συνελεύσεις και απασχολεί το Φοιτητικό Σύλλογο με μοναδικό σκοπό την απομάκρυνση των φοιτητών από το χώρο του στεκιού «με οποιοδήποτε μέσο χρειαστεί» και την ανάδειξη του Γ. Τσιουτσιουλικλή, μέλος της παράταξής του, σε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φοιτητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η παράταξη των Hobbyte στάθηκε απέναντι στις καταλήψεις και στους αγώνες των φοιτητών, υπερασπίστηκε εθνικιστικές ενέργειες μελών του συλλόγου της και στήριξε στην πράξη το νόμο-πλαίσιο, όλα αυτά υπό την αιγίδα του προέδρου του τμήματος, κ. Β. Χρυσικόπουλου. Βούτυρο στο ψωμί του κ. Αγαπάκη ήταν η πρόταση του κ. Ν. Κανελλόπουλου για την αξιοποίηση του χώρου του στεκιού ως εργαστήρι υπολογιστών. Πρόκειται για μια πρόταση που η εφαρμογή της δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί προβοκάτσια όσο το υπόλοιπο κτίριο «Ιπποκράτης» παραμένει ως επί το πλείστον κενό και ανεκμετάλλευτο όπως και κάποιες αίθουσες του ΤΗΧΕΙ.

Ο κ. Ν. Κανελλόπουλος, την επόμενη μέρα της Συγκλήτου, ενημέρωσε μέσω mail τους φοιτητές του ΤΗΧΕΙ για τις αποφάσεις της. Ένα mail που – και ο χαρακτηρισμός εδώ είναι επιεικής – λασπολογεί και προσπαθεί να κατευθύνει σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα αποκρύπτοντας πληροφορίες. Συγκεκριμένα το mail αναφέρει πως οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη Γ.Σ.Τ. ψήφισαν λευκό για τη διπλή εξεταστική. Αυτό που εσκεμμένα παραλείπει ο κ. Κανελλόπουλος είναι πως οι εκπρόσωποι των φοιτητών είχαν εξουσιοδοτηθεί από τη Γ.Σ. να θέσουν θέμα τριπλής εξεταστικής, πρόταση που καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των καθηγητών. Για ακόμα μια φορά, αγγίζοντας τα όρια της γραφικότητας, εντοπίζει την πηγή των προβλημάτων του ΤΗΧΕΙ στις καταλήψεις και τους αγώνες των φοιτητών και όχι στον καταστροφικό νέο νόμο-πλαίσιο, του οποίου δηλώνει χωρίς ντροπή συντάκτης και υποστηρικτής. Σε αυτό το σημείο αξίζει να προσθέσουμε πως το εν λόγω mail στάλθηκε στους φοιτητές δύο φορές, καθώς το δεύτερο περιείχε μια διόρθωση. Αυτό που ο κ. Κανελλόπουλος αποφάσισε να διορθώσει δεν ήταν η λάσπη που έριξε στους φοιτητές του τμήματος του οποίου είναι πρόεδρος αλλά να καλύψει τα μέλη της ΠΑΣΠ που συμμετέχουν στη Σύγκλητο, τα οποία στο πρώτο mail είχαν μείνει εκτεθειμένα.

Η στάση του κ. Κανελλόπουλου είναι βεβαίως κατανοητή αν σκεφτεί κανείς τις περιπτώσεις καθηγητών που στάθηκαν απέναντι στην χρηματοδοτούμενη από το ΠΑΣΟΚ, παράταξη της ΠΑΣΠ. Απειλήθηκαν με εξώδικα, όπως ο κ. Γ. Κεντρωτής, Πρόεδρος του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. Απειλήθηκε η ακαδημαϊκή τους πορεία, όπως στην περίπτωση του κ. Ι.Λαζαράτου του οποίου η πολιτική ταυτότητα και η θέση ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο έγιναν αιτία να κινδυνεύσει η ανέλιξή του σε υψηλότερη ακαδημαϊκή βαθμίδα από τα μέλη της ΠΑΣΠ. Επίσης, βρέθηκαν να χλευάζονται από στελέχη της εν λόγω παράταξης, όπως ο κ. Ε.Μωραϊτης, τον οποίο επιδεικτικά ειρωνευόταν ο Γραμματέας της ΠΑΣΠ και Πρόεδρος φοιτητών του ΤΑΒ Πέτρος Γούλας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, όταν ο τελευταίος απειλήθηκε με μηδενισμό καθώς αντέγραφε.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι ένα μικρό δείγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο Πανεπιστήμιο και αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμαστε μόνο στο τελευταίο ακαδημαϊκό έτος. Η έλλειψη δημοκρατίας έχει συμβάλει στην εξάπλωση της άποψης πως οι αποφάσεις παίρνονται από μια ελίτ εκλεγμένων που υπηρετούν τα συμφέροντα, όχι του συλλόγου φοιτητών ή του Πανεπιστημίου αντίστοιχα, αλλά του δικού τους προσωπικού πολιτικού βιογραφικού και του κόμματος στο οποίο ανήκουν. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιου είδους πρακτικών και προβλημάτων είναι η συμμετοχή των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στις Γ.Σ. που έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ότι μας αφήνουν να πιστεύουμε οι κυβερνώντες και τα τσιράκια τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα