Του Νίκου Κοκάλη
Το βράδυ της Παρασκευής 5/9, ένα μηχανάκι με τρεις επιβάτες δε σταμάτησε για έλεγχο σε μπλόκο των Καραμπινιέρων στην κωμόπολη Ριόνε Τραϊάνο, στα περίχωρα της Νάπολι. Ο ένας από τους τρεις αναβάτες, ένας 19χρονος, δεν είχε «καθαρό» ποινικό μητρώο, ενώ το μηχανάκι δεν είχε ασφάλεια, οπότε αποφάσισαν να μη σταματήσουν. Στη συνέχεια το μηχανάκι έπεσε και οι τρείς τους το έβαλαν στα πόδια. Οι δύο από τους τρεις συνελήφθησαν, ωστόσο, κατά την καταδίωξη το όπλο ενός από τους καραμπινιέρους «εκπυρσοκρότησε» και η σφαίρα βρήκε το 17χρονο Νταβίντε Μπιφόλκο, ο οποίος ξεψύχησε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.
Από τη στιγμή της δολοφονίας και μετά, ολόκληρη η γειτονιά βρέθηκε στο πόδι. Επί ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι της μικρής πόλης εκδήλωναν την οργή τους για την δολοφονία του νεαρού με κάθε δυνατό τρόπο. Επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αποκλεισμοί κεντρικών δρόμων, καταστροφή περιπολικών και βίαιες διαδηλώσεις συντάραξαν την μικρή πόλη. Το βασικό αίτημα είναι να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του 17χρονου.
Η εξαθλίωση φέρνει οργή
Το Ριόνε Τραϊάνο, η Σκάμπια, το Κάστελ Βολτούρνο και πολλές άλλες περιοχές στις επαρχίες της Νάπολι και της Καζέρτα, είναι από τις πιο εξαθλιωμένες περιοχές στη Νότια Ιταλία. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία σε πολλές από αυτές τις περιοχές ξεπερνά το 50%, ενώ πολλοί νέοι δεν καταφέρνουν να τελειώσουν ούτε το λύκειο. Τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός θερίζουν, ενώ σε όλο αυτό το σκηνικό της εξαθλίωσης προστίθενται και οι εκατοντάδες παράνομες χωματερές, όπου μέχρι πρόσφατα θάβονταν ακόμη και τοξικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένα ποσοστά καρκίνων και παρεμφερών ασθενειών στην περιοχή. Και όλα αυτά υπό τα απαθή βλέμματα των τοπικών αρχόντων!
Από τη μία η Καμόρα…..
Σε όλες αυτές τις περιοχές δρα η Καμόρα, μια από τις πιο άγριες οργανώσεις της Μαφίας στην Ιταλία. H Καμόρα ευθύνεται για τουλάχιστον 150 δολοφονίες το χρόνο, ασχολείται με τη διακίνηση ναρκωτικών, τις παράνομες χωματερές, το λαθρεμπόριο, αλλά ταυτόχρονα ελέγχει κατασκευαστικές εταιρίες, ξενοδοχεία, μαγαζιά και πολλές «νόμιμες επιχειρήσεις». Επίσης, οι διασυνδέσεις της ξεκινούν από τοπικούς πολιτικούς, και φτάνουν μέχρι και υψηλά ιστάμενους στο “Popolo della Liberta” (Λαός της Ελευθερίας) το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι!
Η Καμόρα ωστόσο, παρέχει ευκαιρίες σε όσους γίνονται μέλη της. Ένας νέος που εργάζεται για την Καμόρα, μπορεί να βρει μια σταθερή δουλειά, ακόμα και να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο. Πολλοί από τους ηγετικούς της Καμόρα είναι κάτοχοι πτυχίων Ψυχολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Εάν ένα μέλος της οργάνωσης πάθει κάτι (φυλακή, θάνατος, τραυματισμός κλπ), η Καμόρα δίνει ακόμη και «σύνταξη» στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του! Έτσι, η ένταξη στις γραμμές της φαντάζει σαν μια ελκυστική και βιώσιμη λύση για τους νέους αυτών των περιοχών, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες, θα περνούσαν μια ζωή μέσα στην ανέχεια.
….από την άλλη η Αστυνομία
Προσπαθώντας να «καταπολεμήσει» την Καμόρα, η Ιταλική Αστυνομία έχει σχεδόν μετατρέψει όλες αυτές τις περιοχές σε κατεχόμενες ζώνες. Μπλόκα από πάνοπλους αστυνομικούς, σαν και αυτό στο οποίο δολοφονήθηκε ο Νταβίντε Μπιφόλκο, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στην περιοχή, όπως και η αστυνομική βία. Άλλωστε ο Νταβίντε δεν είναι ο πρώτος έφηβος στη Νάπολι που σκοτώνεται από σφαίρα αστυνομικού, αλλά ο τελευταίος σε μια μακριά λίστα θυμάτων της αστυνομίας, τα οποία είχαν ένα κοινό: ήταν γόνοι πάμφτωχων οικογενειών και έφηβοι (13-18 ετών).
Από τη μία λοιπόν βρίσκεται η αστυνομία, και από την άλλη η Καμόρα, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάπου στη μέση, δεχόμενοι τις συνέπειες. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα λόγια της μητέρας του Νταβίντε Μπιφόλκο:
«Σκότωσαν τον γιο μου αυτοί που θα έπρεπε να τον προστατεύουν από την Καμόρα»