Ρεπορτάζ από εκδήλωση στις Βρυξέλλες για υδρογονάνθρακες, πόλεμο και ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο

Η συλλογικότητα των ελλήνων μεταναστών στο Βέλγιο Grec.ques solidaires de Belgique διοργάνωσε το Σάββατο 11 Ιουνίου εκδήλωση στην οποία φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι της κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο Μας σκάβουν το Λάκκο (Kazma Birak). Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του κινηματικού μέσου ZinTV και της οργάνωσης CADTM και πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο CBO, όπου έχουν την έδρα τους μια σειρά από κινηματικές συλλογικότητες και οργανώσεις. Ήταν μια συνέχεια της αντίστοιχης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα μήνα νωρίτερα. Την συζήτηση παρακολούθησαν 30 άτομα.

***

Στο άνοιγμα της συζήτησης, η Μαρίνα Κονταρά εκ μέρους των διοργανωτών, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θεωρήθηκε ότι ήταν σημαντικό να γίνει μια τέτοια εκδήλωση αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Πράγματι, σε μια συγκυρία στην οποία κυριαρχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η άνοδος των τιμών όλων των ζωτικής σημασίας προϊόντων, αλλά και μια έντονη αστάθεια στα ελληνοτουρκικά, έχει πολύ νόημα να παρουσιαστεί η δράση και οι ιδέες μιας καμπάνιας που ενώνει Έλληνες, Τούρκους και Κύπριους στον αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και τον πόλεμο. Ιδιαίτερα μάλιστα στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική και τουρκική κοινότητα. 

H Ecehan Balta από την Τουρκία δυστυχώς δεν κατάφερε να πάρει εγκαίρως visa για να ταξιδέψει και έτσι έστειλε την ομιλία της βιντεοσκοπημένη. Αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας της καμπάνιας και στη συμβολική σημασία που είχε το γεγονός ότι εκδόθηκε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων. Μίλησε για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και κινήματα στην Τουρκία, αλλά και για το πώς οι δράσεις της καμπάνιας έχουν συμβάλει σε προχωρήματα, αλλά και στην πληροφόρηση της τουρκικής κοινωνίας για θέματα που αφορούν κυρίως την περιοχή της Κύπρου. Τόνισε πως η μόνη απάντηση στα πολεμοχαρή παραληρήματα ηγετών όπως ο Ερντογάν είναι η ενωτική δράση και η αλληλεγγύη των λαών της περιοχής. Το ενεργειακό ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις πολυεθνικές να το λύσουν προς όφελος των λαών, ενώ ξέρουμε πως οι αστοί πολιτικοι δε θα διστάσουν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο ή μια πολεμική σύγκρουση, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. 

Κατόπιν, ο Μανόλης Σαββάκης από την Ελλάδα μίλησε για το πώς καλλιεργείται η προαιώνια έχθρα μεταξύ των δύο λαών, ενώ στην πραγματικότητα τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι πάρα πολλά. Μίλησε για τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πραγματοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, περιβαλλοντικούς, γεωπολιτικούς και κοινωνικο-οικονομικούς. Αν και σε αυτή τη φάση το σχέδιο έχει προσωρινά παγώσει, δε μπορούμε να είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι δεν το επαναφέρουν. Τόνισε επίσης τη μεγάλη συμβολή της καμπάνιας στην βελτίωση της επικοινωνίας και των ανταλλαγών μεταξύ κινημάτων και φορέων των τριών χωρών. 

***

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές της καμπάνιας “Μας σκάβουν το λάκκο”, αλλά και τοποθετήσεις γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και τις πιθανότητες πολέμου/θερμού επεισοδίου στην περιοχή, τις συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις προοπτικές εν όψει των επικείμενων τουρκικών εκλογών. Το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι προοπτικές των κινημάτων απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συζήτησης.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης αναφέρθηκε εν είδει συμπεράσματος από τους διοργανωτές ότι το πρόβλημα των ενεργειακών πηγών είναι πολύ σοβαρό, και η απάντηση δε μπορεί να βρίσκεται στο να υποτιμηθούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας ούτε απλά στο να μειωθεί η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές. Στην τελική αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από το μέγεθος της ενέργειας που καταναλώνεται συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συζήτηση ανέδειξε πως ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στο ποιοι κατέχουν και διαχειρίζονται την ενέργεια και προς όφελος τίνος. Οι λαοί είναι απαραίτητο να είναι αλληλέγγυοι μεταξύ τους και να δουλέψουν μαζί, με στόχο να καταφέρουν να αποκτήσουν αυτοί τον έλεγχο της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας προς όφελος της πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνει καθαρά και η κατάσταση στην Ουκρανία, οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον πόλεμο και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. 

Κοινή αίσθηση στο τέλος της συζήτησης ήταν πως αυτή ήταν μια πολύ καλή αρχή στην επικοινωνία μεταξύ κινημάτων και αγωνιστών από την Ανατολική Μεσόγειο και το Βέλγιο και ήταν σαφής η επιθυμία όλων να υπάρξουν κι άλλες κοινές δράσεις και ανταλλαγές. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα