Για την γενικότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αναφορές: στη στάση του κράτους προς τους πρόσφυγες, τις απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων, την ανυπαρξία πολιτικής για τα παιδιά των φαναριών, και τις αμέτρητες παραβιάσεις δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών από αστυνομικούς, αναφέρεται η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ειδική αναφορά γίνεται για την κακοποίηση των 60 Αφγανών προσφύγων από αστυνομικούς του τμήματος του Αγ.Παντελεήμονα τον περασμένο Δεκέμβρη.
Επίσης αναφέρεται και η περιπέτεια Σουδανού πρόσφυγα ο οποίος όταν κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα κρατήθηκε για 3 μήνες και μετά απελάθηκε. Στην Βρετανία που τελικά κατέφυγε δεν του χορηγήθηκε άσυλο διότι έπρεπε να το έχει λάβει από την Ελλάδα. Όταν τον επαναπροώθησαν εδώ, οι αρχές απέρριψαν το αίτημα του με το αιτιολογικό ότι…έλειπε από την Ελλάδα στο μεσοδιάστημα!
——-
Σε αύξηση 3 ευρώ στο μεροκάματο (από 25 σε 28) κατέληξαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι αλβανοί αγροτο-εργάτες στον Τύρναβο. Είχε προηγηθεί η απεργία τους και οι απειλές του αγροτοσυνδικαλιστή της ΝΔ και δήμαρχου Λάρισας Θ.Νασίκα για απέλαση τους!! Βέβαια ακόμα και έτσι η αύξηση των αλβανών αγροτο-εργατών υπολείπεται από την σύμβαση για 30 ευρώ μεροκάματο, όπως κατάγγειλε τόσο το Εργατικό Κέντρο Λάρισας όσο και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Η πάλη για ισότητα μισθών και δικαιωμάτων ελλήνων και μεταναστών, δεν σταματάει ποτέ…
———
Στις 28 Μάη στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα στην Καισαριανή πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική ποδοσφαιρική «αναμέτρηση»… Ανάμεσα σε αλβανούς και έλληνες ηθοποιούς. Στο τελικό σφύριγμα όλοι χειροκρότησαν αυτή την πρωτοβουλία του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών). Γιατί ανεξάρτητα από το σκορ ήταν μια απάντηση στον ρατσισμό, αυτή την φορά από την σέντρα ενός γηπέδου!
———
Πικρό Σαββατόβραδο. Επιστρέφοντας σπίτι του αφρικανός φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) συνειδητοποίησε ότι ο οδηγός του ταξί του ζητούσε το δεκαπλάσιο αντίτιμο από αυτό που πάντα πλήρωνε (20 αντί για 2 ευρώ)!! Ο φοιτητής αρνήθηκε τον εμπαιγμό και ο ταξιτζής είπε τότε να πάνε στην αστυνομία για να βρουν ποιος έχει δίκιο, πράγμα που ο φοιτητής δέχθηκε έχοντας προφανώς το δίκιο με το μέρος του. Όμως όχι μόνο δεν το βρήκε, αλλά βρέθηκε με χειροπέδες και με τους αστυνομικούς του τμήματος να του φέρονται με ρατσιστικό τρόπο. Την ώρα που ο άτυχος αφρικανός υπόμενε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, ο οδηγός του ταξί αφέθηκε ελεύθερος…!
———-
Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που τα θύματα σωματεμπορίας (trafficking) και καταναγκαστικής πορνείας, κάθονται από κοινού στο ίδιο εδώλιο με τους προαγωγούς τους (!!), φαίνεται να είναι η Ελλάδα. Τα ελληνικά δικαστήρια επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τα θύματα του trafficking, και συνεχίζουν να μην διορίζουν δικαστικούς εξειδικευμένους στις υποθέσεις αυτές. Ακόμα χειρότερα, αν δεν παραχωρούν με το σταγονόμετρο άδειες παραμονής στις μετανάστριες θύματα των κυκλωμάτων σωματεμπορίας, τότε τις τιμωρούν, δηλ. τις θυματοποιούν ξανά, με απέλαση…
———
χρειάστηκε να λάβει δημοσιότητα από τηλεοπτικό κανάλι και η παρέμβαση του υπ. Δημόσιας Τάξης, για να λήξει η περιπέτεια της 25χρονης μητέρας από τη Μολδαβία. Η νεαρή γυναίκα, που εργάζεται και ζει νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, επισκέφτηκε την χώρα της με το βρέφος της. Επιστρέφοντας όμως της απαγορεύτηκε η είσοδος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα γιατί το μωρό δεν είχε βίζα… Η Βουλγαρία επίσης δεν της επέτρεπε την είσοδο με αποτέλεσμα η νεαρή μητέρα να παραμείνει στη νεκρή ζώνη για 2 ημέρες! Ακόμα και όταν το μικρό αγοράκι παρουσίασε αλλεργία, δεν επέτρεψαν ούτε το ασθενοφόρο να πλησιάσει για τις πρώτες βοήθειες. Τελικά μετά από την προβολή του θέματος της επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα μαζί με το άρρωστο μωρό! Από μικρό στα βάσανα του κρατικού ρατσισμού και του υπαλληλικού κρετινισμού
.
Πέτρος Τζομάκας