Ρατσιστικά & αντιρατσιστικά

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε ομόφωνα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον Γεώργιο Γρυντάκη, 19 ετών, για το φόνο εκ προθέσεως του 17χρονου Αλβανού Εντισόν Γιαχάι, την Πρωτοχρονιά του 2006, στην ταράτσα του σπιτιού του στην πόλη του Ρεθύμνου. Το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι τελούσε εν βρασμώ. Δεν δέχτηκε, επίσης, ότι ο φόνος έγινε με μαχαίρι που κρατούσε το θύμα και ο Γρυντάκης κατάφερε να του το πάρει και να τον πλήξει. Ομόφωνα επιβλήθηκαν επίσης και οι ποινές των άλλων κατηγορουμένων (μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του δράστη) που συμμετείχαν στη δολοφονία (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/02/2007).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για κακοδικία εις βάρος του Αρμπάν Περλάλα. Ο Αρμπάν κατά τη διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων του 1998, τότε 16 χρονών, είχε συλληφθεί (και κακοποιηθεί βάναυσα από την αστυνομία) με τις κατηγορίες ότι συμμετείχε σε επεισόδια, έριξε μολότοφ και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό. Παρόλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητά του, το δικαστήριο τον καταδίκασε ενώ οι προσφυγές του στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο επικύρωσαν την καταδικαστική απόφαση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως και στις τρεις δίκες παραβιάστηκαν βασικές αρχές Δικαίου και επιδίκασε αποζημίωση 6.000 ευρώ στον 24χρονο σήμερα Αρμπάν, που ζει πλέον στη Σουηδία (ΤΑ ΝΕΑ 26/02/2007).

Οι κυπριακές αρχές έδειξαν ακόμη μια φορά το ρατσιστικό τους πρόσωπο. Η Σαρίτα Κούλου, μετανάστρια από το Νεπάλ βρισκόταν στην Κύπρο νόμιμα από τον Μάιο 2006. Τον Φεβρουάριο του 2007 έμαθε ότι πάσχει από φυματίωση και χρειάστηκε θεραπεία. Όταν απευθύνθηκε στις αρχές για βοήθεια το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί, να κρατηθεί για 3 μέρες χωρίς φαγητό και φάρμακα και τελικά να απελαθεί στις 10 Φεβρουαρίου. Η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό στην Κύπρο, ζητά την αφαίρεση της γυναίκας από τη λίστα απαγορευμένων προσώπων, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα και να έχει την περίθαλψη που χρειάζεται (ΤΑ ΝΕΑ 27/02/2007).

Μεγάλες αντιφάσεις δείχνει η έρευνα της VPRC για τη στάση της κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες. Θεωρητικά στα λόγια όλοι είναι υπέρ τους, αλλά η έρευνα δείχνει πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Το 86% τον ερωτηθέντων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με μετανάστες στη γειτονιά του, όμως την ίδια στιγμή το 65% θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι σε μεγάλο βαθμό υπαίτιοι για την αύξηση της εγκληματικότητας. 54% πιστεύει ότι οι μετανάστες βοηθούν στην οικονομία και την ίδια στιγμή 56% τους κατηγορεί για την αύξηση της ανεργίας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/02/2007).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα