Πρωτοβουλίες κατοίκων Θεσ/κης: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του «Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους» σε σχέση με τα σχέδια της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Οι πρωτοβουλίες κατοίκων για τους Ελεύθερους Χώρους και το πράσινο λέμε ρητά:
Το νερό είναι και θα παραμείνει Δημόσιο Αγαθό

Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση επιχειρεί ξανά να ιδιωτικοποιήσει και την ΕΥΑΘ, το νερό της πόλης μας. Παρά την αντίθετη γνώμη των κινημάτων, των ενεργών κατοίκων, επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, αλλά και του ΣτΕ. 

Εμείς ενώνουμε την φωνή μας με όλες και όλους αυτούς που παλεύουν για να παραμείνει το νερό, η πηγή της ζωής, Δημόσιο Αγαθό. Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει δώσει μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση του Νερού, με κορυφαία στιγμή το συντριπτικό ΟΧΙ στο πολύ μαζικό δημοψήφισμα του 2014. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να συνεχίσουμε.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την μεγάλη συναυλία που διοργανώνεται την Κυριακή 2 Απρίλη στις 6μμ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Καλούμε όλες τις πρωτοβουλίες κατοίκων που παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση του δημοσίου χώρου, που παλεύουν για την διαφύλαξη του πρασίνου, που αγωνίζονται για την προάσπιση της ποιότητας ζωής να έρθουν με το υλικό και τα πανό τους και έτσι να στείλουμε μαζικό μήνυμα ότι το “Νερό ΔΕΝ Πωλείται”.

Παρακάτω διαβάστε το κείμενο για τους Ελεύθερους Χώρους της πόλης, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην τελευταία μας συνάντηση.

Η Θεσσαλονίκη, τόσο ο κεντρικός όσο και οι όμοροι Δήμοι, αντιμετωπίζει διαχρονικά ολοένα και πιο οξυμένα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Οι πόλεις μας σχεδιάζονται με βάση την “ανάγκη” κερδοφορίας των εργολάβων και των μεγαλοεπιχειρηματιών και γι’ αυτό γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντι στους κατοίκους. Το real estate και η ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση εμφανίζονται ως τα ύψιστα αγαθά και ως εκ τούτου οι κοινωνικές ανάγκες διαρκώς υποτιμώνται. Σύμφωνα με την κυρίαρχη λογική το πράσινο είναι “εμπόδιο” και οι ελεύθεροι χώροι “αντιπαραγωγικοί”. Στην κατεύθυνση διαρκούς υποβάθμισης του πρασίνου και του αέρα που αναπνέουμε συμβάλλουν η διαρκής συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και μια σειρά από νόμους που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου και των κοινών αγαθών. 

Οι Δημοτικές Αρχές και η Περιφερειακή αρχή δεν έχουν κανένα σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ίσα ίσα, που με τις αποφάσεις τους συμβάλλουν στη διόγκωση του προβλήματος. 

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια ανθρώπινη πόλη. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι να οργανωθούμε στις γειτονιές και να συντονίσουμε τη δράση μας. Ό,τι έχουμε καταφέρει ως τώρα είναι μέσα από την κινηματική μας δράση και από την πίεση που ασκούμε στην εκάστοτε εξουσία. 

Η ΔΕΘ, η Πλατεία Ελευθερίας, το Παραλιακό Μέτωπο, τα Πρώην Στρατόπεδα, τα αδόμητα οικόπεδα στις γειτονιές, τα δέντρα, το Σέιχ Σου, τα ρέματα αποτελούν μόνο μερικά από τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο στην πόλη, που έγινε μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου. Συμμετείχαν και πήραν τον λόγο δεκάδες πολίτες από μια σειρά Πρωτοβουλιών, Κινήσεων και Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της πόλης.

Καλούμε κάθε κάτοικο αυτής της πόλης αλλά και όσες συλλογικότητες υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση να πλαισιώσουν την προσπάθεια για συντονισμό των αγώνων μας.

Δίκτυο Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα