Πόσες ακόμα δολοφονίες προσφύγων;

Προκήρυξη του Antinazi Zone

«Πηγαίναμε με τη βάρκα πολύ αργά. Ήταν υπερφορτωμένη. Βρισκόμασταν πολύ κοντά στην ακτή. Ξαφνικά άναψε μπροστά μας ένας τεράστιος προβολέας. Δεν υπήρξε κανένα ηχητικό σήμα ή κάτι άλλο. Το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε αμέσως ταχύτητα και πέρασε από πάνω μας».
Μαρτυρία Αφγανού πρόσφυγα από τη βάρκα που βύθισε το λιμενικό στη Χίο.

Στις ακτές της Χίου 15 Αφγανοί πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν. Οι άνθρωποι δεν πνίγηκαν. Σκοτώθηκαν από τα βαριά τραύματα στο κεφάλι, τον θώρακα και άλλα μέρη του σώματος, που προκλήθηκαν από την επίθεση του σκάφους του ελληνικού λιμενικού.

Μπορούσαν να έρθουν «νόμιμα» και με ασφάλεια στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση και η ακροδεξιά μιλάνε για «λαθρομετανάστες» και «εισβολείς».

Δεν είναι τίποτε από τα δύο. Είναι πρόσφυγες που δικαιούνται να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Μπορούν οι Αφγανοί που θέλουν να ξεφύγουν από το παρανοϊκό καθεστώς των Ταλιμπάν να κάνουν αίτηση για άσυλο στην ελληνική πρεσβεία στο Αφγανιστάν;

Όχι, δεν υπάρχει καν ελληνική πρεσβεία στο Αφγανιστάν.

Μπορούν οι Σουδανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον γενοκτονικό πόλεμο στο Σουδάν να κάνουν αίτηση για άσυλο στην ελληνική πρεσβεία στο Σουδάν;

Όχι, δεν υπάρχει καν ελληνική πρεσβεία στο Σουδάν.

(Οι μισοί «ξένοι» που έφτασαν, κυρίως μέσω θάλασσας, στην Ελλάδα το 2025 ήταν Αφγανοί και Σουδανοί).

Ακόμα και να υπήρχε πρεσβεία, δεν θα μπορούσε να χορηγήσει άσυλο.

Σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η αίτηση για διεθνή προστασία (άσυλο) μπορεί να υποβληθεί μόνο από άτομα που βρίσκονται ήδη στο ελληνικό έδαφος, ή στα σημεία εισόδου της χώρας: σύνορα, αεροδρόμια, λιμάνια (Νόμος 4939/2022).

Όταν όμως φτάσουν στα σύνορα, αντιμετωπίζουν τις παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις (pushbacks) του λιμενικού και του ελληνικού στρατού.

Δεν είναι παράνομο να φτάνουν στα σύνορα πρόσφυγες. Παράνομο είναι να τους διώχνεις πριν να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για άσυλο (pushback) και να τους δολοφονείς!

Παράνομο, κτηνώδες και απάνθρωπο είναι να μετατρέπεις το Αιγαίο σ’ έναν απέραντο ομαδικό τάφο.

«Γιατί να έρθουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;»

«Γιατί φεύγουν από τις χώρες και δεν μένουν να πολεμήσουν και να τις αλλάξουν;»

Λέει «αγανακτισμένη» η ακροδεξιά.

Γιατί δεν έμειναν να πολεμήσουν οι Έλληνες στη Μικρά Ασία το 1922 και έγιναν πρόσφυγες; Πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες ακολούθησαν τότε τον δρόμο της προσφυγιάς.

Γιατί δεν έμειναν να «αλλάξουν τη χώρα» 1.200.000 Έλληνες την περίοδο 1950-1970, αλλά έφυγαν μετανάστες στην Γερμανία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, κλπ.; 1.200.000 αντιστοιχούσε τότε στο 1/8 του πληθυσμού της Ελλάδας.

Γιατί δεν έμειναν «να αλλάξουν τη χώρα» οι 450.000-500.000 Έλληνες που έγιναν μετανάστες λόγω της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2010-2017;

Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;

Όσο υπάρχουν πόλεμοι, δικτατορίες, φτώχεια και εξαθλίωση θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διστάζουν να συμμετέχουν σε πολέμους, είτε στέλνοντας ενεργά στρατό (βλ. Αφγανιστάν, Λίβανο, Κόσσοβο, Μαλί, Σομαλία, κ.α.) είτε μέσω των στρατιωτικών βάσεων που έχουν παραχωρήσει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Όταν όμως έρχονται οι πρόσφυγες από αυτούς τους πολέμους, τους βαφτίζουν λαθρομετανάστες και εισβολείς.

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας. Παλεύουμε για: 

  • Να σταματήσουν οι δολοφονίες στα σύνορα. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι.  
  • Το κόστος για τις πολιτικές υποδοχής των προσφύγων να το αναλάβει η ΕΕ καθώς επίσης και το μοίρασμα των προσφύγων στις διάφορες χώρες με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική δυνατότητα. 
  • Δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες της επιλογής τους στην Ευρώπη (εκεί που συχνά έχουν συγγενείς ή καλύτερες προοπτικές), αντί να εγκλωβίζονται στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα.
  • Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων με γρήγορες διαδικασίες.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, να τους χορηγηθούν άδειες εργασίας και πρόσβαση στη δημόσια υγεία, παιδεία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Τα συνδικάτα οφείλουν να εντάσσουν στις γραμμές τους τους μετανάστες και να παλεύουν για τα δικαιώματά τους, όπως για όλους τους εργαζόμενους. 

Και όλοι μαζί χρειάζεται να αγωνιστούμε:

  • Ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που γεννά τους πολέμους, τις δικτατορίες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση – όλα όσα αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Ενάντια στον καπιταλισμό. Το σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Το σύστημα που μας κλέβει τις ζωές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
446ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα