Ποιούς θα παρακολουθούν οι κάμερες;

Νέες, υπερσύγχρονες, δορυφορικές, θωρακισμένες απέναντι σε κάθε είδους επίθεση, και ήδη δοκιμασμένες «με άριστα αποτελέσματα», σύμφωνα με την αστυνομία, είναι οι κάμερες που ετοιμάζεται να κρεμάσει στους δρόμους της Αθήνας η ΕΛ.ΑΣ., αφού πάρει την έγκριση του υπουργείου εσωτερικών. Προσφάτως όμως, προέκυψε μια ακόμη ιδέα για την αποτελεσματικότερη «καταπολέμηση του εγκλήματος». Θα επιτρέπεται πλέον σε ειδικές ομάδες αστυνομικών να περιφέρονται με κάμερες και μέσα στις πορείες, καταγράφοντας τους πάντες και τα πάντα.

Και όλα αυτά, με τη σύμφωνη γνώμη του Αρείου Πάγου, αφού την Τετάρτη 31/10, ο εισαγγελέας Γ. Σανιδάς ανακοίνωσε τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιτρέπεται η ύπαρξη καμερών και η καταγραφή των γεγονότων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Από την άλλη βέβαια, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απαντάει ότι η εισαγγελική απόφαση δεν τη δεσμεύει, ούτε μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις της, που απαγορεύουν την ηλεκτρονική καταγραφή των διαδηλώσεων. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη αρχή που αντιδρά στην απόφαση, αλλά το σύνολο σχεδόν των κομμάτων και των οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων α-κόμη και βουλευτών της Ν.Δ., (π.χ. Π. Τατούλης), ακόμη και του ΛΑΟΣ!

Οι κάμερες βέβαια δεν είναι κάτι καινούριο για τους δρόμους της πρωτεύουσας, της οποίας το κέντρο παρακολουθείται εδώ και χρόνια, με πρόσχημα αρχικά την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων, και αργότερα τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων, της τήρησης του ΚΟΚ και της αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων.

Οι νέες κάμερες που θα τοποθετηθούν σύντομα στους δρόμους της Αθήνας, μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (2/11/07), «Το κόστος κάθε κάμερας του συστήματος C4I μαζί με το σταθμό βάσης ανέρχεται σε περίπου 25 χιλιάδες ευρώ», αλλά θα κάνουν σύντομα απόσβεση, αφού θα είναι αδύνατο να καταστραφούν, όπως συνέβη με τις 200 περίπου από τις 540 που λειτουργούσαν στην Αθήνα το 2004.

Το κόστος βέβαια αυτό, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, αν αναλογιστεί κανείς από τη μια τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία και παιδεία, και βέβαια από την άλλη το σκοπό για τον οποίο γίνεται αυτή η δαπάνη από την πλευρά της κυβέρνησης: το συστηματικό φακέλωμα των πολιτών, και κυρίως αυτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και τα κινήματα, όπως το πρόσφατο φοιτητικό, που για σχεδόν ένα χρόνο αποτέλεσε τον βασικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι οι κάμερες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, και της αποφυγής παραβάσεων και ατυχημάτων στους δρόμους, δεν πείθει ιδιαίτερα, δεδομένης και της χρονικής στιγμής στην οποία ανακοινώνεται η απόφαση, (λίγο πριν την πορεία του Πολυτεχνείου, και εν μέσω εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, που μπορεί να μην έχουν πάρει τις διαστάσεις του περσινού φοιτητικού κινήματος, αλλά σίγουρα κάνουν την κυβέρνηση να ανησυχεί). Είναι προφανές ότι ο στόχος δεν είναι ούτε η «εγκληματικότητα», ούτε οι παραβάτες του ΚΟΚ, αλλά όλοι όσοι τολμάνε να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, να αντιστέκονται και να αμφισβητούν.

Ηλέκτρα Κλείτσα

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα