Ρεπορτάζ από το Antinazi Zone
Στις 15 και 16 Ιουλίου έγινε με επιτυχία το 1ο Αντιφασιστικό – Αντιπολεμικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού.
Η Επιτροπή Αγώνα αποτελεί συνέχεια και τμήμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που είχε δημιουργηθεί το 2009 με βάση τον αγώνα ενάντια στην λειτουργία 8 νέων διοδίων στην περιοχή.
Η επιλογή του χώρου ιδανική. Οι παλιές φυλακές Ωρωπού όπου κρατήθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι τον καιρό της Χούντας.
Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Χιώτης κα έγραψαν ιστορία στον χώρο που πλέον λειτουργεί σαν εκθεσιακός και πολιτιστικός. Το κελί απομόνωσης του Μίκη ξεχωρίζει και προκαλεί δέος και υπενθύμιση της σημασίας του αντιφασιστικού αγώνα.
Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν και τις 2 ημέρες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις συναυλίες εκθέσεις προβολές ταινιών ενώ η αυτοδιαχειριζόμενη συλλογική κουζίνα El chef φρόντιζε να μην λείψει τίποτα από τους παρευρισκόμενους.
Η συζήτηση της 2ης μέρας είχε θέμα «Ο φασισμός σήμερα» και ομιλητές τον δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστα Παπαδάκη, τον Παναγιώτη Αντωνίου δημοτικό σύμβουλο Αγίας Παρασκευής από την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» και τον Τάκη Γιαννόπουλο από το Antinazi Zone.
Ο Κώστας Παπαδάκης ανέπτυξε την σημασία και το διακύβευμα της δεύτερης δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο Παναγιώτης Αντωνίου εξήγησε την μεθοδολογία και τα βήματα της πετυχημένης καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι – οι Ναζί στην φυλακή». Ο Τάκης Γιαννόπουλος μίλησε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και διεθνώς και τον ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος.
Την συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 90 άτομα.
Το φεστιβάλ στον Ωρωπό, όπως και η αντιφασιστική εκδήλωση της Rosa Nera στα Χανιά τις ίδιες μέρες, δείχνει ότι οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις επανέρχονται μαζί με την προσπάθεια να υπάρξουν και πάλι αντιφασιστικές δομές του κινήματος.
Το αποτέλεσμα της πρώτης δίκης της Χρυσής Αυγής έδειξε τον καθοριστικό ρόλο του κινήματος και του μεγέθους της κοινωνικής πίεσης που ασκείται στην δικαιοσύνη – γι’ αυτό απαιτείται ανάλογη εγρήγορση και με αφορμή το εφετείο.