Κατερίνα Κλείτσα
Η καταγγελία στο facebook της νεαρής φοιτήτριας Πένης Φ., ότι ένας ρασοφόρος την παρενόχλησε μέσα σε λεωφορείο, που συνοδεύτηκε και με φωτογραφίες, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και άνοιξε για μία ακόμα φορά μεγάλη συζήτηση.
Συζήτηση που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η «κουλτούρα του βιασμού» είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της –σχεδόν– κάθε φορά που ένα θύμα κακοποίησης τολμάει να μιλήσει!
Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συναντήσαμε στο τελευταίο περιστατικό αλλά θα μπορούσαν να είναι «αντιγραφή-επικόλληση» κάθε καταγγελίας κακοποίησης!
1) «Χαχαχαχα! Τον άναψες τον παπά καλοκαιριάτικα»!
Μία γυναίκα λοιπόν, καταγγέλλει ότι έχει παρενοχληθεί και κάποιοι/ες θεωρούν ότι είναι αστείο!
Και όχι μόνο το θεωρούν αστείο, αλλά στη συνέχεια αναπαράγουν την γνωστή αντίληψη της γυναίκας «αράχνης» που προκαλεί με το ντύσιμο και την εμφάνισή της τους άντρες-θύματα που υποκύπτουν στον πειρασμό, απλώνουν χέρι και βγάζουν και το μόριό τους έξω. Και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άντρας ήταν παπάς αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να αντισταθεί, ε, τότε η γυναίκα πρέπει να ήταν σίγουρα πολύ προκλητική…
2) «Οι φωτογραφίες που ανέβασες δείχνουν τον παπά να κρατάει διαφορετικές τσάντες, άρα λες ψέματα» ή
«Με μία γρήγορη επεξεργασία στο κινητό μου μπορώ κι εγώ να φτιάξω τέτοιες φωτογραφίες».
Οι μικροί-σεξιστές-ντεντέκτιβ, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, αποφασίζουν να διαλευκάνουν οι ίδιοι την υπόθεση. Προσοχή όμως: έχουν ήδη βγάλει την απόφασή τους, η γυναίκα είναι ένοχη και άρα όλα τα στοιχεία πρέπει να αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.
Τί κι αν η κοπέλα αναφέρει πως η μία από τις φωτογραφίες δεν τραβήχτηκε από την ίδια, αλλά της την έστειλαν (αναγνώρισε τον ίδιο άντρα και την κοινοποίησε); Αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους/ες έχουν μάθει πως για την σεξουαλική παρενόχληση (ή τον βιασμό, τελικά) ένοχη είναι η γυναίκα.
3) «Σε παρενοχλούσε και πρώτα έβγαλες φωτογραφία και μετά άρχισες να φωνάζεις; Κάτι δεν κολλάει».
Και πάλι οι μικροί ντεντέκτιβ, έχοντας δει προφανώς πολλά επεισόδια αστυνομικών σειρών, ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει ένα θύμα να αντιδράσει όταν παρενοχλείται! Κι όταν δεν αντιδράσει έτσι όπως αυτοί ξέρουν τότε προφανώς η κατάσταση μυρίζει «ενοχή»!
Πώς έπρεπε λοιπόν να αντιδράσει η κοπέλα για να τους πείσει; Η απάντηση είναι απλή: ό,τι και να έκανε, θα υπήρχε κόσμος που θα την αμφισβητούσε. Αν υπάρχει τόσος κόσμος που την αμφισβητεί ενώ έχει τραβήξει φωτογραφία, πόσοι/ες περισσότεροι/ρε θα την αποκαλούσαν ψεύτρα, χωρίς την φωτογραφία;
Με άλλα λόγια: Τράβηξε φωτογραφία; Ένοχη! Δεν τράβηξε φωτογραφία; Ένοχη! Ότι και αν έκανε: ένοχη!
Το πιο σημαντικό όμως είναι το εξής: Κανείς/καμία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει συγκεκριμένη συμπεριφορά από ένα θύμα παρενόχλησης/κακοποίησης. Οι αντιδράσεις όταν κάποιος σε παρενοχλεί δεν ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα αλλά πηγάζουν από τα ίδια συναισθήματα: ντροπή (μήπως εσύ το προκάλεσες) θυμό, φόβο ότι δε θα σε πιστέψουν. Και βάσει αυτών των συναισθημάτων μία γυναίκα λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί.
Το πρόβλημα είναι ότι αντιλήψεις όπως οι παραπάνω οδηγούν πολλές γυναίκες στο να μην μιλήσουν, να μην αντιδράσουν γιατί γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην τις πιστέψουν, να τις κατηγορήσουν ότι αυτές φταίνε, ή ότι θέλουν για κάποιον λόγο να βλάψουν τον θύτη τους.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας: Ο θύτης φορούσε ράσα. Ήταν ή όχι παπάς, έχει τελικά μικρή σημασία αφού και μόνο η αμφίεσή του οδήγησε κάποιους/ες να τον υπερασπιστούν αυτόματα, να θεωρήσουν δεδομένη την αθωότητά του και να κατηγορήσουν το θύμα ότι με αυτά που κάνει βλάπτει την… Εκκλησία!
Όπως εξάλλου ανέφερε και η ίδια η Πένη Φ. στην καταγγελία της, όταν άρχισε να φωνάζει στο λεωφορείο, κανείς/καμία δεν αντέδρασε εκτός από μία ακόμα γυναίκα, ενώ ο οδηγός του άνοιξε την πόρτα για να κατέβει από το λεωφορείο σαν κύριος!
Και αναρωτιέται πολύ εύστοχα: «Αν ήταν κάποιος αλλοδαπός όλοι θα μιλούσαν…».
Γιατί, σε ένα σύστημα που μας ταξινομεί σε υπάρξεις μεγαλύτερης και μικρότερης αξίας, μπορεί οι γυναίκες να είναι σε χαμηλή κατάταξη, αλλά οι αλλοδαποί/ες είναι σε ακόμα χαμηλότερη… Έτσι, ο μόνος τρόπος για να έχεις τις πιθανότητες μαζί σου στην καταδίκη του βιαστή ή του άντρα που σε παρενόχλησε, είναι να μην κυλάει στις φλέβες του «ελληνικό αίμα».
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η γενναιότητα της Πένης, που παρά τα όσα άκουσε, παρά την κακοποιητική συμπεριφορά που δέχτηκε, δημοσιοποίησε το γεγονός, ήρθε σε επαφή και με άλλα θύματα του ίδιου άντρα και κατέθεσε μήνυση στην Αστυνομία!
Αποκαλύφτηκε έτσι ότι ο ρασοφόρος είναι γνωστός στις Αρχές με το όνομα «καλόγερος Τέλης», ενώ σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για «προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας». Αλήθεια, τί έχουν να πουν τώρα οι μικροί-σεξιστές-ντεντέκτιβ που έσπευσαν να τον αθωώσουν;
Κάθε τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί ενθάρρυνση για όλες τις γυναίκες που κακοποιούνται και φοβούνται να αντιδράσουν. Και είναι καθήκον της Αριστεράς και των Γυναικείων ομάδων, να μάχονται καθημερινά ενάντια στον σεξισμό και την κακοποίηση των γυναικών, ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού.
Σχετικά άρθρα