Πανελλαδικές εξετάσεις 2007: το θέατρο του παραλόγου

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αποδείχτηκαν ένα ακόμη αγκάθι για το υπουργείο παιδείας μετά το ανεπανάληπτο φοιτητικό κίνημα του χειμώνα και την μεγάλη φασαρία που προκλήθηκε γύρω από το βιβλίο ιστορίας της έκτης δημοτικού.

Τρεις συνεχόμενες «γκάφες» τον ίδιο χρόνο, και στις ίδιες εξετάσεις σίγουρα δεν είναι αυτό που χρειαζόταν το υπουργείο για να διαφυλάξει το προφίλ του -υποτίθεται- πιο αδιάβλητου θεσμού του ελληνικού κράτους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Η πρώτη «γκάφα», κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ήταν η διαρροή θεμάτων σε φροντιστήρια, αρκετή ώρα πριν οι πρώτοι μαθητές πάρουν την άδεια να αποχωρήσουν από τα εξεταστικά κέντρα. Και βέβαια ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο τα θέματα διέρρευσαν, και ποιοι είναι υπεύθυνοι.

Η δεύτερη, ακολούθησε λίγο μετά, όταν έγινε γνωστή η αλλοίωση βαθμολογιών κατά τη διαδικασία της επανεξέτασης γραπτών στο μάθημα των αγγλικών, σε βαθμολογικό κέντρο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Και πάλι, παρά την τεράστια συζήτηση που άνοιξε γύρω από το θέμα, βρέθηκαν μεν οι καθηγητές που άλλαξαν τις βαθμολογίες, ωστόσο η καταγγελία τους ότι η εντολή για την αλλοίωση ήρθε απευθείας από το υπουργείο, δεν φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα την υπουργό και τους συνεργάτες της.

Τέλος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, και λίγο πριν τελειώσει η αγωνία όχι μόνο του υπουργείου, αλλά και χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών, ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν λάθη στις λίστες των επιτυχόντων στις στρατιωτικές σχολές. Και βέβαια αυτό δεν επηρέασε μόνο τους μαθητές που ενδιαφέρονταν για τις στρατιωτικές σχολές, αλλά και εκατοντάδες άλλους, που είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάζουν τα αποτελέσματα που τους ανακοινώθηκαν αρχικά. Και έτσι μπορεί ένας μαθητής που μάζευε τα καλοκαιρινά του για να ψάξει σπίτι στην Κρήτη, να βρέθηκε ξαφνικά σε σχολή της Φλώρινας!

Και βέβαια, η κρυάδα που πήραν οι υποψήφιοι που επηρεάστηκαν από την διόρθωση του λάθους, δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές στις βαλίτσες τους. Μπορούμε να φανταστούμε την ψυχολογική πίεση ενός νέου που μετά από τρία εξοντωτικά χρόνια στο λύκειο θεώρησε ότι πέρασε σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ξαφνικά να μαθαίνει ότι ετοιμάζεται να γραφτεί σε λάθος σχολή, είτε υψηλότερη, είτε χαμηλότερη βαθμολογικά από αυτή που αρχικά του ανακοινώθηκε. Τα μεγαλύτερα θύματα όμως, είναι οι 8 μαθητές, που μετά τη διόρθωση του λάθους του υπουργείου, βρέθηκαν εντελώς εκτός σχολών!

Προφανώς όμως, το πρόβλημα του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν εντοπίζεται μόνο στα παραπάνω προβλήματα. Ειδικά μετά την εφαρμογή της βάσης του 10, όχι μόνο χιλιάδες μαθητές βρίσκονται εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και αρκετές σχολές, (κυρίως ΤΕΙ), εξακολουθούν να βρίσκονται με κενές θέσεις κάθε Σεπτέμβρη.

Συνολικά 30.400 υποψήφιοι έχουν κοπεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της βάσης του 10. Επιπλέον, φέτος οι υποψήφιοι μειώθηκαν περίπου κατά 5.000, λόγω της βάσης του 10, και οι κενές θέσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φέτος είναι 13.132, ενώ πέρσι έφτασαν τις 18.768. (Ελευθεροτυπία, 28/8 & 2/9).

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι φετινές «γκάφες» του υπουργείου παιδείας, που ταλαιπωρούν τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, που εντείνουν την αγωνία, το άγχος, την οικονομική αιμορραγία σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Είναι η βάση του 10, η υποχρηματοδότηση των σχολείων, οι τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές, και βέβαια ολόκληρο το εξεταστικό σύστημα, που αναγκάζει χιλιάδες μαθητές να εξοντώνονται καθημερινά αναζητώντας μια αβέβαιη θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Ηλέκτρα Κλείτσα

———————

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα