Ανταπόκριση από την Κύπρο
Το τριήμερο 14, 15 και 16 Οκτωβρίου έγινε στην Κύπρο το καθιερωμένο πια σε ετήσια βάση Διεθνιστικό Κάμπινγκ της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς – ΝΕΔΑ.
Η επιτυχία του ήταν πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα καθώς μπόρεσε να συγκεντρώσει συντρόφους/ισσες όχι μόνο της ΝΕΔΑ, του Ξεκινήματος (αδελφής οργάνωσης της ΝΕΔΑ στην Ελλάδα) και του Internationalist Standpoint (της Διεθνούς Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν και οι δύο οργανώσεις) αλλά και άλλους αριστερούς αγωνιστές από την βόρεια και νότια Κύπρο καθώς και αντιπροσωπείες από το καινούργιο Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (ΕΚΤ/TiP) και το DiEM25 (αντίστοιχο του ΜΕΡΑ 25 στην Ελλάδα) που λειτουργεί στη νότια Κύπρο. Συνολικά συμμετείχαν 34 συντρόφισσες και σύντροφοι.
Πέρα από τις οργανωμένες συζητήσεις υπήρχε η δυνατότητα πολλών προσωπικών επαφών και συζητήσεων με συντρόφους/ισσες από διαφορετικές χώρες. Το όλο κλίμα ήταν εξαιρετικά συντροφικό και θετικό. Όλα αυτά συνδυαζόντουσαν με την αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα, το ωραίο ξύλινο χωριό και την καταπληκτική παραλία του Αγίου Φύλωνα καθώς και με την πολύ ωραία μουσική βραδιά που μας χάρισαν οι Λούτσιο Χουσνού και Βαρόλ Σ.
Οι συζητήσεις
Τα ανοίγματα και καλωσορίσματα στο κάμπινγκ έκαναν εκ μέρους της ΝΕΔΑ οι συντρόφισσες Αθηνά Καρυάτη και Μαρίνα Παγιάτσου.
Οι συζητήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και σε βάθος και στα τρία κύρια θέματα συζήτησης, που ήταν:
- Ο αγώνας ενάντια στον σεξισμό και τα δικαιώματα του γυναικείου και ΛΟΑΤ κινήματος – ιδιαίτερα μετά την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade στις ΗΠΑ και τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί στο Ιραν
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διεθνείς του προεκτάσεις
- Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στην Αριστερά στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη νότια Κύπρο και τη βόρεια Κύπρο
Τη συζήτηση στο γυναικείο και ΛΟΑΤ κίνημα άνοιξαν οι συντρόφισσες Ρουγιάμ Ο., εκ μέρους της ΝΕΔΑ και των Μαχητικών κι Ελεύθερων από τη βόρεια Κύπρο, η συντρόφισσα Τζοσκού Τζ. από την Τουρκία, εκπρόσωπος του ΤΕΚ/TiP, και η συντρόφισσα Ρουφέτ Σ., δικηγόρος και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη βόρεια Κύπρο.
Το άνοιγμα στο θέμα της Ουκρανίας έκανε ο σύντροφος Ανδρέας Παγιάτσος, εκπροσωπώντας το Ξεκίνημα και το Internationalist Standpoint.
Η συζήτηση για τις πολιτικές διεργασίες και τις εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς ξεκίνησε με τέσσερις εισηγήσεις: από τη συντρόφισσα Ετζε Μπ., από το ΕΚΤ/TiP Τουρκίας, τη συντρόφισσα Αθηνά Καρυάτη από τη ΝΕΔΑ της νότιας Κύπρου, τον σύντροφο Δήμο Ιωακείμ από το Diem25 και τον σύντροφο Ανδρέα Παγιάτσο από την Ελλάδα.
Η συζήτηση για το χτίσιμο της νέας Αριστεράς
Ασφαλώς υπήρχαν και διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές οργανώσεις αλλά και συντρόφους/ισσες – κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο αναπόφευκτο αλλά είναι και υγιές. Υπήρχε πάντως βασική συμφωνία σε όλες τις συζητήσεις, με δευτερεύουσες διαφορές και διαφορές έμφασης. Πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός ότι υπήρχε η κατανόηση ότι οι οργανώσεις της Αριστεράς οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, ανεξάρτητα και πέρα από τις μεταξύ τους διαφορές.
Εξέχουσα θέση στη συζήτηση για το χτίσιμο νέων αριστερών σχηματισμών που να έχουν ένα συνεπές αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα είχε η ενημέρωση για την πορεία του ΕΚΤ/TiP στην Τουρκία.
Πρόκειται για την εμφάνιση ενός νέου αριστερού σχηματισμού (στην πραγματικότητα για την ανασύσταση ενός παλιού αριστερού σοσιαλιστικού κόμματος, από τη δεκαετία του 60, το οποίο πέρασε από διώξεις και παρανομίες) με έντονα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, το πρόγραμμά του αναφέρεται στον επαναστατικό σοσιαλισμό σαν βασικό ιδεολογικό/πολιτικό χαρακτηριστικό, απαραίτητο για την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ένα πολύ σημαντικό ακόμα χαρακτηριστικό του ΕΚΤ/TiP είναι το γεγονός ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με άλλα κόμματα της μαζικής/ρεφορμιστικής Αριστεράς όπως για παράδειγμα το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP. Στηριγμένο σε τέτοιες αρχές και πολιτικές το ΕΚΤ/TiP μπόρεσε να αυξήσει τις δυνάμεις του από μερικές εκατοντάδες όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2017 σε 10.000 μέλη σήμερα. Η εμπειρία από το ΕΚΤ/TiP προσφέρει σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα για την ελληνική αντικαπιταλιστική Αριστερά που χαρακτηρίζεται από έντονο σεχταρισμό.
Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η ενημέρωση από τις/τους συντρόφισσες/ους στη νότια Κύπρο σχετικά με την πρόταση της ΝΕΔΑ για συνεργασία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με στόχο κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Κι αυτό καθώς για μια ακόμη φορά το ΑΚΕΛ, που μιλά στο όνομα των εργαζομένων και της Αριστεράς, αποφάσισε να υποστηρίξει ένα άνθρωπο του κατεστημένου, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Παρότι υπάρχουν εμφανείς δυσκολίες στο να προχωρήσει η πρόταση για κοινό/ή υποψήφιο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η πρόταση έχει προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις στις γραμμές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και υπάρχει η προοπτική να συνεχιστεί η προσπάθεια για συγκρότηση ενός διακριτού αριστερού πόλου, πέρα κι έξω από το ΑΚΕΛ, για να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Είναι σημαντικό ότι το DiEM25 συμφωνεί με την πρόταση αυτή και θα επιδιώξει κοινές δράσεις με την ΝΕΔΑ σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, από τη συζήτηση αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική εμπειρία. Που έδειξε πως ένα μικρό κόμμα του 3% με 4%, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να απογειωθεί κάτω από τις συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και να αναλάβει τη διακυβέρνηση, για να συνθηκολογήσει στο τέλος ολοκληρωτικά ξεπουλώντας κάθε αριστερή ιδέα και όραμα. Η άνοδος και η «πτώση» του ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα του συστήματος, είχε έντονες αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά για την προσπάθεια να χτιστούν νέες μαζικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ξανά και του χρόνου
Το κάμπινγκ της ΝΕΔΑ γέμισε τις πολιτικές μπαταρίες συντροφισσών και συντρόφων αλλά και ενίσχυσε τις σχέσεις μεταξύ τους. Στο τέλος, πολλοί/ές θα ήθελαν να κρατούσε περισσότερες μέρες. Ξανά και του χρόνου λοιπόν για ένα ακόμα καλύτερο κάμπινγκ.