Όλες/οι στην πανελλαδική φοιτητική πορεία στις 8/3 στα Προπύλαια!

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μια από τις πιο προκλητικές ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έχει αγνοήσει τις διαμαρτυρίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, και βέβαια το ίδιο το Σύνταγμα, προκειμένου να χαρίσει τη δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημίων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από τις αρχές του χρόνου το φοιτητικό κίνημα έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες καταλήψεις σχολών και διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών/τριών, ενώ εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίου και σωματεία εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης. Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη του «Ξ» που μοιράζεται στις σχολές και στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καλεί στην πανελλαδική φοιτητική πορεία στις 8 Μάρτη στις 12:00 στα Προπύλαια.

Ούτε βήμα πίσω! Πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα τώρα!

Το φοιτητικό κίνημα και ένα σημαντικό κομμάτι των καθηγητών, των ερευνητών και του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου συνεχίζουμε τονα αγώνα για την υπεράσπιση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο στις 8 Μάρτη. Δεν πρέπει να κάνουμε κανένα βήμα πίσω. 

Έχουμε πετύχει πολλά

Η εκστρατεία τρομοκράτησης και καταστολής του φοιτητικού κινήματος από την κυβέρνηση απέτυχε. 

Οι κλασσικές απειλές για «χαμένο εξάμηνο» δεν έπιασαν. 

Ούτε οι απειλές του Άδωνη έπιασαν ότι δήθεν θα διακοπεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που βρίσκονται υπό κατάληψη. 

Ούτε και οι απειλές της κατά τα άλλα «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν ότι ξεκινούν έρευνες για τις καταλήψεις απειλώντας ταυτόχρονα φοιτητές, καθηγητές που αρνούνται να κάνουν ηλεκτρονική εξεταστική και Πρυτάνεις που δεν παίρνουν μέτρα καταστολής του κινήματος. 

Οι απειλές αυτές, όπως και οι μεμονωμένες αστυνομικές επεμβάσεις σε κάποιες καταλήψεις είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Συσπείρωση και μαζικοποίηση του κινήματος. Το κίνημα απάντησε με μια πολύ μαζική πορεία 30.000 φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στον χώρο της εκπαίδευσης στις 8 Φλεβάρη. 

Έναν μήνα αργότερα, την ημέρα που η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο, το φοιτητικό κίνημα δεν θα είναι μόνο του στον δρόμο. Σε απεργία και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των μελών ΔΕΠ και άλλων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων κ.α. 

***

Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατεβάζει για ψήφιση στη Βουλή είναι χειρότερο από το αρχικό που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση, επιβεβαιώνοντας όλα όσα κατήγγειλε το κίνημα.

1. Τα «μη κερδοσκοπικά» ιδιωτικά πανεπιστήμια θα μπορούν να διανέμουν κέρδη

Το νομοσχέδιο στη διαβούλευση περιείχε τη φράση «απαγορεύεται στο παράρτημα [πανεπιστημίου του εξωτερικού στην Ελλάδα] να διανέμει μέρος των εσόδων του σε οποιοδήποτε πρόσωπο, περιλαμβανομένων των ιδρυτών του». Αυτή η φράση δεν υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. 

2. Πανεπιστήμιο από κολλέγιο σε ένα βράδυ

Το νομοσχέδιο με τη νέα μορφή του ορίζει πως το μόνο που χρειάζεται για να γίνει ένα κολλέγιο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο είναι μια «εκπαιδευτική συμφωνία» του κολλεγίου στην Ελλάδα με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως πάρα πολλά κολλέγια που ήδη έχουν μια τέτοια συμφωνία θα μετατραπούν μέσα σε μια νύχτα σε πανεπιστήμια.

3. Τα «αυστηρά» κριτήρια για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων εξαφανίστηκαν

Στο αρχικό νομοσχέδιο αναφερόταν ότι για να πάρουν άδεια τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα έπρεπε η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) «να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της στην αδειοδότηση … βάσει συγκεκριμένων, προκαθορισμένων, διεθνώς αποδεκτών και εκ των προτέρων δημοσιοποιημένων σε κανονιστικές πράξεις της ΕΘ.Α.Α.Ε., ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών….». Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή τα κριτήρια αυτά δεν υπάρχουν. Έχουν εξαφανιστεί.

4. Καμία διαφάνεια για τα ακαδημαϊκά προσόντα των μελών ΔΕΠ και τις συνθήκες εργασίας.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τα ιδιωτικά ΑΕΙ δεν υποχρεούνται να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το βιογραφικό / τα ακαδημαϊκά προσόντα των μελών ΔΕΠ, όπως ανέφερε το ν/σ που αναρτήθηκε στη διαβούλευση. Επίσης αφαιρέθηκε και η αναφορά σε ανώτατες ώρες εργασίας. Είναι σαφές ότι θέλουν ιδιωτικά πανεπιστήμια με μέλη ΔΕΠ που δεν θα έχουν αντίστοιχα ακαδημαϊκά προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ του δημόσιου πανεπιστημίου, ενώ θα εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας.

Σε αυτά τα χαμηλής ποιότητας «πανεπιστήμια» θα μπορεί κάποιος να σπουδάσει π.χ. ιατρική έχοντας πιάσει τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου του (7,3 πέρσι) αρκεί να έχει λεφτά. 

Και αν με τον ίδιο τρόπο, με τα λεφτά δηλαδή, μπορεί κάποιος να πάρει πτυχίο, τις συνέπειες δεν θα τις πληρώσουν μόνο οι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων που θα βλέπουν το πτυχίο τους να υποβαθμίζεται, αλλά ολόκληρη η κοινωνία που θα εξαρτάται (και) από «επιστήμονες» που αγόρασαν πτυχία. 

***

Η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος. 

Η δυνατότητα να νικήσουμε υπάρχει. Αρκεί να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση αν ψηφιστεί σε πρώτο χρόνο το νομοσχέδιο, να οργανωθούμε αποτελεσματικά, να σταματήσουν οι διασπαστικές λογικές και οι διαλυτικές εντάσεις σε συνελεύσεις, συντονιστικά και διαδηλώσεις, να πλατύνουμε το μέτωπο του αγώνα και να πυκνώσουμε τις γραμμές μας.

Πως συνεχίζουμε:

  • Συνεχίζουμε και μαζικοποιούμε τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις.
  • Κλιμακώνουμε πλαταίνοντας το μέτωπο του αγώνα. Παράλληλα με τη συνέχιση των καταλήψεων χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα πραγματικό πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Ένα μέτωπο όπου φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μαθητές αλλά και σύλλογοι γονέων θα κινητοποιούνται ταυτόχρονα και στη βάση ενός κοινού σχεδίου. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι σ’ ένα τέτοιο κίνημα.
  • Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να απευθυνθεί γι’ αυτό τον σκοπό στα σωματεία και τις ομοσπονδίες των μελών ΔΕΠ, των διοικητικών και άλλων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, στην ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ, στους μαθητές και τους συλλόγους γονέων. Να καλέσει άμεσα σε συνάντηση για συντονισμό και κοινό σχεδιασμό του αγώνα.
  • Για να μπορέσει να γίνει αυτή η απεύθυνση και να συζητηθεί ένα κοινό σχέδιο δράση χρειάζεται να δημιουργηθούν δημοκρατικά (πραγματικά) συντονιστικά των φοιτητικών συλλόγων σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εκλογή αντιπροσώπων (ανά πάσα στιγμή ανακλητών) από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, που θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων και θα κάνουν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,271ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα