Της Κικής Τόλιου
Η κυβέρνηση προχωρά στην οριστική συμφωνία με την Deutsche Telecom (DT) για το οριστικό ξεπούλημα του ΟΤΕ. Ο υπουργός οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει πως η συνεργασία θα φέρει ένα ”ισορροπημένο σύστημα διοίκησης” που θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Κανείς όμως δεν πείθεται! Στην πραγματικότητα οι “Γερμανοί” έρχονται για να πάρουν τη διοίκηση από τα χέρια του ελληνικού κράτους, για να κάνουν ότι θέλουν.
Το ιστορικό
Το ξεπούλημα του ΟΤΕ άρχισε από το 1996 τότε που η προεκλογι-κή υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε πιο κάλπικη κι από κάλπικη λίρα. Μέχρι την αλλαγή «σκυτάλης» στην κυβερνητική εξουσία από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, το Μάρτη του 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε παραχωρήσει σε ιδιώτες το 66,3% των μετοχών του ΟΤΕ. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει το ξεπούλημα σαν «επίτευγμα» που διαφημιζόταν σε περίοπτη θέση (στη σελίδα 12) του προεκλογικού του προγράμματος, το 2004. Εντούτοις, οι κύριοι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να δημαγωγούν. Θεωρούν ότι έχουν να κάνουν είτε με αμνήμονες είτε με ηλίθιους. Επιτέλους, ας το καταλάβουν: Κανείς δεν είναι τόσο ηλίθιος, ώστε να μη βλέπει ότι η ΝΔ αρχίζει ακριβώς από το σημείο που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ.
Ο ρόλος της MARFIN
Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει ολοκληρωτικά τον ΟΤΕ από το τέλος του 2006. Σήμερα το ξεπούλημα του οργανισμού στον γερμανικό κολοσσό θα γίνει μέσω της τράπεζας Marfin η οποία θα πουλήσει στην DT τις μετοχές της.
Αξιοσημείωτο δε είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη και σήμερα δεν έχει ορίσει τα νούμερα και τα ποσοστά συμμετοχής των φορέων στη διοίκηση του ΟΤΕ. Εδώ όμως, πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, και ας μας μηνύσει ο Βγενόπουλος: Καμιά επιχείρηση, πόσο μάλλον μια πολυεθνική σαν τη DT, δεν αγοράζει κάτι ακριβότερα από το κανονικό, αν δεν υπάρχει αντάλλαγμα. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ είναι 19 ευρώ, αλλά η DT την αγοράζει στα… 26! Μάλλον δεν έχουν τρελαθεί – κάτι άλλο θα αγοράζουν ταυτόχρονα! Ποιο είναι λοιπόν αυτό;
Το ξεπούλημα και του management
Προφανώς η DT αγόρασε και το μάνατζμεντ. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα ανταλλάγματα, βέβαια, που να αφορούν μελλοντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Αυτά βέβαια είναι σενάρια, υπάρχουν όμως και τα γεγονότα: το ελληνικό κράτος έχασε 800 εκ. ευρώ που τα πήρε ο Βγενόπουλος και το μανατζμεντ του ΟΤΕ θα το μοιράζονται από κοινού ΟΤΕ και DT, κάτι που είναι αντίθετο ακόμα και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι στο δρόμο του αγώνα
Οι εργαζόμενοι πάλεψαν από την αρχή ενάντια σε αυτή την συμφωνία, με σειρά απεργιών και διαδηλώσεων.
Τώρα ετοιμάζονται να μπουν σε επαναλαμβανόμενες 24-ώρες απεργίες στον δρόμο που άνοιξαν οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Η. την προηγούμενη περίοδο.
Μαχητικές κινητοποιήσεις διαρκείας είναι o μόνος δρόμος για να μπορέσει το κίνημα να νικήσει. Ταυτόχρονα χρειάζεται:
Συντονισμός των αγώνων, ιδιαίτερα με όσους κλάδους είναι σε αγώνα, π.χ. λιμάνια.
Πίεση στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για στήριξη του αγώνα με κινητοποιήσεις συμπαράστασης.
Πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν δημόσια θέση υπέρ της επανεθνικοποίησης όλων των ιδιωτικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων (κάτω από συνθήκες διαφάνειας και ελέγχου από επιτροπές των εργαζομένων – κατά πλειοψηφία – ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά που επικρατεί στο δημόσιο).
Δημοκρατία στο κίνημα – αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις και εκλογή απεργιακών επιτροπών ώστε να ελέγχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την πορεία του αγώνα και να ελέγχονται οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές.