Του Γιώργου Κασαμπαλάκου
Οι προθέσεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για την πολιτική που θα ακολουθηθεί από τον Σεπτέμβρη έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Π. Βουρλούμη, διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ, ο οποίος σε εκδήλωση του Athens Business Club προχώρησε σε αιφνιδιαστικές δηλώσεις για το μέλλον του ομίλου.
Προαναγγέλονται απολύσεις
Το πρώτο σοκ αφορά τις θέσεις εργασίας στον οργανισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Βουρλούμης δήλωσε πως πρέπει να περικοπούν περίπου 4-5.000 θέσεις εργασίας. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αυτή της εθελούσιας εξόδου, διευκρίνισε όμως πως θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε αν με τον τρόπο αυτό δεν κριθεί ικανοποιητικό το αποτέλεσμα (δεν αποχωρήσουν εθελούσια τόσοι πολλοί εργαζόμενοι) τότε θα μπορεί η διοίκηση του ΟΤΕ να χρησιμοποιήσει και άλλες μεθόδους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Telecom, η οποία όταν ήθελε να μείωσει το εργασιακό κόστος δημιούργησε μια θυγατρική εταιρία, στην οποία τοποθέτησε το πλεονάζον προσωπικό με αποδοχές μικρότερες κατά 30%.
Ένα ακόμα θέμα δημιουργείται με το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ. Πρόκειται για το ασφαλιστικό ίδρυμα των εργαζομένων του οργανισμού, το οποίο λόγω ελλειμμάτων η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει να το φορτώσει στο ΙΚΑ.
Κακοδιαχείριση και μίζες
Το γεγονός πως ο ΟΤΕ δεν πηγαίνει καλά είναι αδιαμφισβήτητο. Αδιαμφισβήτητο όμως είναι επίσης πως η πτώση του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια ξεκίνησε ταυτόχρονα με την μετοχοποίησή του. Οι διάφοροι επιτήδειοι που όντας μεγαλομέτοχοι καθορίζουν και τις κινήσεις του ομίλου, είναι αυτοί που έχουν θησαυρίσει εις βάρος ενός – τυπικά ακόμα – περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Μια σειρά από άστοχες ενέργειες, όπως η εξαγορά της COSMOROM, της ROM TELECOM, του 20% της TELECOM SERBIA έχουν φέρει ζημιές στον ΟΤΕ, αναρίθμητα κέρδη όμως σε κάποιους. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΙΝΤRACOM διεκδικεί από τον ΟΤΕ 120 εκ. ευρώ από την μεσολάβησή της στην πώληση της COSMOROM!
Απολύσεις και στην Εθνική
Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται αποφασισμένη να ξεφορτωθεί 1900 εργαζόμενους, με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου από την εργασία.
Είναι γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος καλύπτει τις ανάγκες της σε μόνιμο προσωπικό αποκλειστικά με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, προσωπικό δηλαδή που το ενοικιάζει από σύγχρονες εταιρίες δουλοπαροίκων όπως η ADECO ή η MANPOWER. Αυτοί οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες αποδοχές με τους υπόλοιπους, μεγιστοποιώντας έτσι τόσο την εκμετάλλευσή τους από την τράπεζα όσο και τα κέρδη της ΕΤΕ.
Μπροστά σε όλα αυτά, ο σύλλογος υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, το μόνο που βρίσκει να πει είναι πως με την εθελούσια συνταξιοδότηση οι συνταξιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους και πως αυτό είναι πρόβλημα! Χωρίς να ισχυριστούμε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μάλλον «χάνεται το δάσος» από τη μεριά αυτών που θα έπρεπε να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
"Εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις"
Η πρακτική του να απολύει μια εταιρία προσωπικό μέσω της εθελούσιας εξόδου δεν είναι καινούρια. Έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν (ΔΕΗ,ΑΓΕΤ,ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κλπ). Η συστηματική προπαγάνδιση του μέτρου από τα ΜΜΕ ως φιλολαϊκό και δίκαιο, έχει δώσει στον κόσμο μια λανθασμένη εντύπωση. Τα άτομα τα οποία ωθούνται προς την εκούσια συνταξιοδότηση είναι συνήθως απόμαχοι της δουλειάς, οι οποίοι βγαίνουν από την εργασία με μειωμένες συντάξιμες αποδοχές, τις οποίες θα μπορούσαν ακόμα και να αυξήσουν κατά 30-50% αν συνταξιοδοτούνταν κανονικά, μετά δηλαδή από 3-5 χρόνια. Παράλληλα, είναι ένα μέτρο που διαιρεί το εργατικό κίνημα, αφού οι επιχειρήσεις βάζουν μπροστά στους εργαζόμενούς τους το δίλημμα «Ή φεύγουν κάποιοι από μόνοι τους ή κλείνει η επιχείρηση και μένετε όλοι χωρίς δουλειά». Ας μην υποτιμούμε λοιπόν την «αξία» τέτοιων μέτρων, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικά και κερδοφόρα για τους καπιταλιστές από τις πατροπαράδοτες απολύσεις.