Της Ελένης Βέτσικα
Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν με σαπιοκάραβα στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί κατά πολύ, συγκεκριμένα μέσα σε 3-4 μέρες (αρχές Μάη) περισυλλέχτηκαν 500 περίπου πρόσφυγες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο.
Κάποιοι μιλάνε για αφύλαχτα σύνορα και για έλλειψη σωστής αστυνόμευσης της περιοχής του Αιγαίου αποκαλώντας αυτό το νέο κύμα προσφύγων ως την «απόβαση των μυρίων». Όμως με τον τρόπο αυτό συνειδητά επιλέγουν να εθελοτυφλούν σε σχέση με τις ρίζες του φαινομένου της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.
Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία, η αποσταθεροποίηση σε διεθνές επίπεδο και σαφώς η σταδιακά όλο και πιο απειλητική κρίση στα τρόφιμα, οδηγούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού φτωχών χωρών στην απόγνωση και άρα στο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ψάχνοντας διέξοδο από την πείνα και τον θάνατο, σε χώρες που ακόμα δεν πλήττονται όπως οι δικές τους. Αυτή δεν είναι μια εξέλιξη που αφορά μια μόνο χώρα, αλλά 37 (!) που στις μέρες μας βιώνουν εξεγέρσεις των πεινασμένων κατοίκων τους.
Οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές και οι αλλαγές που αυτές συνεπάγονται στις κλιματικές συνθήκες και στην μετατροπή τμημάτων του πλανήτη σε αβίωτα μέρη, είναι ένας ακόμη λόγος που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά.
Και μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα, μια από τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, συνεχίζει να δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Το πρώτο πράγμα που περιμένει τους πρόσφυγες στη νέα τους ζωή είναι η κράτηση από τις αρχές. Αυτό βέβαια σε περίπτωση που δεν βουλιάξει ο δουλέμπορος που τους μεταφέρει το σαπιοκάραβο του για να μην συλληφθεί…
Οι συνθήκες κράτησης είναι τόσο άθλιες που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις-απελάσεις στην Ελλάδα εξαιτίας της συστηματικής καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί στην Σουηδία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Γερμανία…
Παλεύουμε για:
– αύξηση των κέντρων υποδοχής
– ειδική μεταχείριση για τους ανηλίκους
-αύξηση των δαπανών για τις ανάγκες στέγασης, εκπαίδευσης και διατροφής των προσφύγων
– παραδειγματική τιμωρία των κρατικών λειτουργών που έχουν καταγγελθεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων
– δραστική αύξηση της παροχής ασύλου – τίποτα λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σαν πρώτο βήμα.