Array

Οι οδηγοί της ΕΘΕΛ δεν πρέπει να γίνουν εισπράκτορες της Τρόικας – ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση στην ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία της Αθήνας) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί εδώ και μερικές μέρες στους πίνακες ανακοινώσεων στα αμαξοστάσια της Αθήνας

Εδώ και μερικές μέρες οι διευθυντές των Α/Σ έδωσαν εντολή στους οδηγούς από την Δευτέρα 1/10 να επιβιβάζουν επιβάτες μόνο από την μπροστινή πόρτα, κάνοντας παράλληλα έλεγχο για το αν διαθέτουν εισιτήριο ή κάρτα απεριορίστων διαδρομών.

Καλούμε τους οδηγούς να αρνηθούν για τους εξής λόγους:

1ον. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τους οδηγούς να επιβιβάζουν μόνο από την μπροστινή πόρτα ασκώντας παράλληλα χρέη ελεγκτή. Για την ακρίβεια το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει ν’ ανοίγουν όλες οι πόρτες για την επιβίβαση και την αποβίβαση (μάλιστα στο παρελθόν έχουν τιμωρηθεί οδηγοί που παρέλειψαν να το κάνουν). Η εντολή που δίνουν οι διευθυντές των Α/Σ βασίζεται σε μια "πρόταση" που έχει κάνει του Υπουργείο στα πλαίσια των μέτρων για την πάταξη της "εισιτηριοδιαφυγής" και όχι σε κάποια νομοθετική ρύθμιση.

2ον. Υπουργείο και Διοίκηση προβλέπουν πως η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 25% θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των επιβατών που δεν θα χτυπά εισιτήριο. Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτο τη στιγμή που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, να αυξάνουν την τιμή του εισιτηρίου και κατά δεύτερον είναι κατάπτυστο να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργούν μετατρέποντας τους οδηγούς σε μπάτσους των λεωφορείων και σε εισπράκτορες της Τρόϊκας – γιατί η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου γίνεται κατά εντολή της Τρόικας (περιλαμβάνεται στο 2ο Μνημόνιο). Οι οδηγοί της ΕΘΕΛ δεν πρέπει να γίνουν "μπράβοι" και "πορτιέρηδες" της κυβέρνησης και να αφαιμάζουν τους φτωχούς, όσους δεν έχουν να πληρώσουν, για να τα βάζουν στον κουμπαρά της Τρόϊκας.

3ον. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί στα γραφεία, από ανθρώπους άσχετους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γιατί αν αυτοί οι κύριοι έμπαιναν στα λεωφορεία θα ήξεραν ότι: η είσοδος όλων των επιβατών από την μπροστινή πόρτα θα δημιουργήσει (ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής) συνωστισμό, εκνευρισμό, διαπληκτισμούς κοκ. Με αυτά θα έρχεται αντιμέτωπος ο οδηγός. Επίσης θα δημιουργηθούν σημαντικές καθυστερήσεις στα ήδη αραιωμένα δρομολόγια (κανείς βέβαια δεν σκέφτηκε ότι θα χρειαζόταν ο επανασχεδιασμός τους). Τέλος, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται επιβίβαση από τις πίσω πόρτες όταν αυτές ανοίγουν για την αποβίβαση των επιβατών. Τι προτείνει η διοίκηση; Να καταργηθούν οι πίσω πόρτες ή να τσακώνεται ο οδηγός σε κάθε στάση με αυτούς που προσπαθούν να επιβιβαστούν από αυτές;

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, στο Συντονιστικό των Σωματείων Μεταφορών όπως επίσης και στο τελευταίο ΔΣ του Συνδικάτου, έθεσε πρώτη το πρόβλημα που δημιουργείται από τις κινήσεις του Υπουργείου, το οποίο θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ σε μέσο επιβολής των μέτρων της Τρόϊκας και της κυβέρνησης. Το Συνδικάτο ομόφωνα αποφάσισε να καταδικάσει τις κινήσεις του Υπουργείου και να καλέσει τους εργαζόμενους να μην τις εφαρμόσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα