Array

Οδικές Συγκοινωνίες Αθήνας: ανοιχτό ξεπούλημα του κλάδου από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ!

 

 

 

«Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» υπέγραψαν τα δυο μεγαλύτερα σωματεία της Ο.ΣΥ. (λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα) με τη διοίκηση. Η σύμβαση αυτή η οποία δεσμεύει και τα μικρότερα σωματεία του χώρου είναι σύμβαση μόνο κατ’ όνομα. Όσον αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων δεν διαφέρει σε τίποτα από το ενιαίο μισθολόγιο. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ οι οποίες έχουν την πλειοψηφία στα δυο μεγαλύτερα σωματεία του κλάδου έβαλαν στην ουσία την υπογραφή του σωματείου κάτω από το μνημονιακό νόμο 4093 και τον ονόμασαν ΣΣΕ.

Οι κυβερνητικές παρατάξεις πήγαν όμως και ένα βήμα παραπέρα. Κατοχύρωσαν στην ΣΣΕ τους εθελοντές ελεγκτές και το «μπόνους» που λαμβάνουν για κάθε πρόστιμο που κόβουν (τουλάχιστον 50% της αξίας του εισιτηρίου)!

Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης, της παράταξης που συμμετέχει το «Ξ» στα λεωφορεία για το θέμα της ΣΣΕ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ

27/1/2014

ΣΣΕ… όπως λέμε ενιαίο μισθολόγιο (ν.4093)

Μετά από 12 μήνες «διαπραγματεύσεων» ο πρόεδρος και γραμματέας του Συνδικάτου (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) έφεραν στις 27/1/2014 μια ΣΣΕ στο ΔΣ και ζήτησαν την υπερψήφιση της.

 

Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Παρέμβασης στο ΔΣ αρνήθηκε να υπερψηφίσει τη ΣΣΕ για τους λόγους που παραθέτουμε στη συνέχεια. Επίσης, δήλωσε πως πριν υπογράψουν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ (που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ) τη ΣΣΕ που φτιάξανε μαζί με τη διοίκηση, πρέπει να πάμε σε γενική συνέλευση, να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να ψηφίσουν αν συμφωνούν ή όχι.

 

Να σημειώσουμε επίσης ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έφεραν τη ΣΣΕ στο ΔΣ στις 27/1/2014 και απαιτούσαν από όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ να την διαβάσουν επιτόπου και να πάρουν αμέσως θέση. Αυτοί «διαπραγματευόταν» 12 μήνες, στο υπόλοιπο ΔΣ δεν έδωσαν ούτε μία μέρα. Υπέγραψαν τη ΣΣΕ με τη διοίκηση το ίδιο απόγευμα.

Τα βασικά προβλήματα της ΣΣΕ είναι τα εξής:

 

1. Όσον αφορά τις αποδοχές η ΣΣΕ είναι πιστή αντιγραφή του 4093/2012, του νόμου του ενιαίου μισθολογίου και τίποτα περισσότερο. (βλ. άρθρα 2-5 της ΣΣΕ)

Προβλέπει:

 • το βασικό μισθό του ενιαίου μισθολογίου,

 • το επίδομα τέκνων του ενιαίου μισθολογίου,

 • το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας του ενιαίου μισθολογίου

 • και το επίδομα θέσης του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα πάρουν οι σταθμάρχες, οι επόπτες και οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων. Το μόνο καινούριο εδώ είναι ότι το επίδομα θέσης θα ’πρεπε να χει δοθεί από την εταιρία από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να πληρωνόμαστε με το ενιαίο μισθολόγιο και όχι ένα χρόνο αργότερα.

   

Το Γενάρη του 2013 προχωρήσαμε σε σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει το ενιαίο μισθολόγιο στον κλάδο μας. Σήμερα, το προεδρείο μαζί με τη διοίκηση της εταιρίας βαφτίζουν το ενιαίο μισθολόγιο ΣΣΕ και μας ζητάνε να το υπογράψουμε. Η κοροϊδία έχει τα όρια της!

2. Η ΣΣΕ προβλέπει πληρωμή υπερωριών σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο. (βλ. άρθρο 8 της ΣΣΕ)

Η ΣΣΕ προβλέπει να πληρωνόμαστε υπερωριακά το χρόνο που χρειαζόμαστε για να παραλάβουμε, να ελέγξουμε και να παραδώσουμε τα οχήματα. Ο χρόνος αυτός ορίζεται στα 15 λεπτά την βάρδια (μην μπερδεύεστε δεν είναι το επίδομα παραλαβής-παράδοσης). Επίσης, να πληρωνόμαστε υπερωριακά κάποιες ώρες ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος των «κατσαρών» (*)

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΣΕ οι παραπάνω περιπτώσεις που θα πληρωνόμαστε υπερωριακά «τελούν υπό την ισχύ των κείμενων διατάξεων περί υπερωριακής εργασίας, ως αυτές εφαρμόζονται». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και στο θέμα των υπερωριών ακολουθούμε υποχρεωτικά τους 4024 και 4093 (νόμοι του ενιαίου μισθολογίου, στους οποίους καθορίζονται και όσα ισχύουν στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για τις υπερωρίες). Σύμφωνα με τους 4024 και 4093 οι υπερωρίες πρέπει να εγκρίνονται από τον Υπουργό και δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 20 ώρες το μήνα ανά εργαζόμενο (θα αντιστοιχούν σε 25-50 ευρώ περίπου).

Δεν παίρνουμε λοιπόν τίποτα περισσότερο από αυτό που ορίζει το ενιαίο μισθολόγιο και τίποτε διαφορετικό από αυτό που παίρνει η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο. Μάλιστα τις μέχρι 20 ώρες υπερωρίες το μήνα έπρεπε να τις έχουμε πάρει από την πρώτη μέρα εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στον κλάδο μας! Τις παίρνουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση και πρέπει να πανηγυρίσουμε κι’ όλας…

3. Η ΣΣΕ «κατοχυρώνει» τα θεσμικά μας κεκτημένα …στο βαθμό που "αντέχει" ο προϋπολογισμός.

 

Στη ΣΣΕ προβλέπονται χρήματα για παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, επιδότηση για την αγορά ενσήμων στρατού κ.α. Όλα αυτά υπήρχαν και στις προηγούμενες ΣΣΕ. Η διαφορά σε αυτή τη ΣΣΕ είναι ότι τα «θεσμικά» θα δίνονται υπό την προϋπόθεση ότι περισσεύουν χρήματα από τον προϋπολογισμό που έχει φτιάξει το Υπουργείο Οικονομικών για εμάς. Άρα, κατοχυρωμένο δεν είναι ουσιαστικά κανένα από τα θεσμικά. Άμα τώρα λάβουμε υπόψη και ότι ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο καταλαβαίνετε τι θα παίρνουμε από τα θεσμικά της νέας ΣΣΕ …

(βλ. παράγραφο 3. της εισαγωγής της ΣΣΕ)

 

4. Η ΣΣΕ δεν αναφέρει πουθενά πόσες «κατσαρές» πρέπει να κάνει ο οδηγός κάθε μήνα, ούτε απαγορεύει τις κατσαρές τη θερινή περίοδο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και όπως προβλέπανε οι παλιότερες συλλογικές συμβάσεις. Δηλαδή στο θέμα των κατσαρών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αφήνουν τη διοίκηση να επιβάλλει ότι θέλει.

 

5. Στο άρθρο 19 η ΣΣΕ κατοχυρώνει το θεσμό του εθελοντή ελεγκτή και διασφαλίζει πως θα λαμβάνουν τουλάχιστον το 50% της αξίας των προστίμων που κόβουν.

Το σωματείο μας έχει πάρει επανειλημμένα επίσημη θέση ενάντια στο θεσμό των εθελοντών ελεγκτών και έχει βγάλει αντίστοιχες ανακοινώσεις. Η στροφή 180ο που κάνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για να γλείψουν τη διοίκηση και το Υπουργείο φέρνει το σωματείο μας σε αντίθεση με τα κινήματα πολιτών που διεκδικούν φθηνή και δωρεάν μετακίνηση, και με όλους όσους υπερασπίζονται τον κοινωφελή και δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

Βάζοντας το άρθρο 19 στη ΣΣΕ το σωματείο δηλώνει σύμφωνο με τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση να μαζέψουν οι εργαζόμενοι της Ο.ΣΥ. 8 εκ. ευρώ κυνηγώντας και καταστέλλοντας τους ανέργους, τους χαμηλόμισθούς και τους φτωχούς συμπολίτες μας. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιλέγουν να κάνουν τα «καλά παιδιά» στην κυβέρνηση, γυρνούν την πλάτη στην κοινωνία και εγκαταλείπουν ουσιαστικά κάθε αγώνα ενάντια στη μείωση της χρηματοδότησης των αστικών συγκοινωνιών από τον κρατικό προϋπολογισμό (μείωση κατά 37 εκ. ευρώ για το 2014). Υπενθυμίζουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι ο βασικός πυλώνας για την ύπαρξη της δημόσια αστικής συγκοινωνίας και των θέσεων εργασίας μας.

6. Στο άρθρο 17 η ΣΣΕ κόβει τις συνδικαλιστικές απαλλαγές από τους εκλεγμένους συνδικαλιστές στα μικρότερα συνδικάτα.

Οι συνδικαλιστικές απαλλαγές διατηρούνται μόνο για τα ΔΣ των δυο σωματείων της ΟΣΥ που υπογραφουν την ΣΣΕ (το δικό μας σωματείο είναι το μεγαλύτερο). Με αυτό τον τρόπο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κάνουν το σωματείο μας συνεργάτη των Μητσοτάκηδων και των απανταχού πολέμιων του συνδικαλισμού, σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών σε μια στιγμή που απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα και μετατρέπουν το σωματείο μας στο «ρουφιάνο» της διοίκησης και του υπουργείου. Θέση μας είναι η εξής: οι απαλλαγές πρέπει να ισχύουν είτε για όλους, είτε για κανένα και είναι απόλυτα ανήθικο ένα συνδικάτο να βάζει την υπογραφή κάτω από την περιστολή κεκτημένων δικαιωμάτων άλλων συνδικάτων.

Η ΣΣΕ που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ υπέγραψαν:

 • δεν επιφέρει καμία ουσιαστική οικονομική βελτίωση, αφού δεν προβλέπει τίποτε περισσότερο από τον 4093, το νόμο του ενιαίου μισθολογίου
 • δεν επιφέρει καμία βελτίωση στις συνθήκες εργασίας μας, αντιθέτως κρύβει κινδύνους να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο (π.χ. περίπτωση κατσαρών)
 • «ρίχνει» τα μικρά σωματεία της Ο.ΣΥ. και δημιουργεί αντιπαλότητες σε μια περίοδο που πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όπως επίσης δημιουργεί εχθρικές σχέσεις με τα αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας μας.

Υστερόγραφο 1

 • Τα μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί δεν αλλάζουν. Είναι αυτά των 4024 και 4092 (ενιαίο μισθολόγιο)
 • Τα επιδόματα παιδιών: Εργαζόμενος με 2 παιδιά ελάμβανε πριν το ενιαίο μισθολόγιο 300-350€ το μήνα επίδομα. Τώρα 70€. Με 4 παιδιά 550-700€. Τώρα, 170€.
 • Επίδομα εισπράκτορα: Παίρναμε 60-70€. Τώρα, Αγνοείται!
 • Επίδομα παραλαβής-παράδοσης: Από επίδομα έγινε υπερωρία και από 55-75€ τώρα θα παίρνουμε 22-26€.
 • Επίδομα αρθρωτού: Παίρναμε 70-90 €. Τώρα, Αγνοείται!
 • Επίδομα γάμου: Παίρναμε 130-200€. Τώρα, … καλύτερα μην σας το θυμίζουμε!
 • Επίδομα αυξημένης ευθύνης: Παίρναμε 150 €. Τώρα, Αγνοείται!
 • Νυχτερινό επίδομα: Ήταν στο 2%. Τώρα, που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κάνανε με τα ψέματα τους τη μέρα νύχτα, δεν χρειάζεται νυχτερινό επίδομα…

Υστερόγραφο 2

Ο εκπρόσωπος της Πανεργατικής στο ΔΣ Χριστοφορίδης προσπαθούσε να μας πείσει να ψηφίσουμε αυτή τη ΣΣΕ λέγοντας πως είναι «η βάση του πάτου». Είναι τόσο αφελής ή υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη μας;;;

__________

(*) "Κατσαρές" ονομάζουν οι οδηγοί τις διακεκομμένες βάρδιες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα