Array

O Χρυσοχοΐδης ονόμασε τις αυξήσεις στο κόμιστρο των ΜΜΜ μειώσεις!

Ένα ακόμα παράδειγμα δημιουργικής λογιστικής από την κυβέρνηση


Ο Υπ. Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου με θέμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Μείωση κατά 33% στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα ΜΜΜ (από 45€/μήνα γίνεται 30€/μήνα)
  • Αύξηση κατά 50% στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ (από 20€/μήνα γίνεται 30€/μήνα)
  • Μείωση της τιμής των ενιαίων εισιτηρίων από 1,40€ στα 1,20€ με παράλληλη μείωση του χρόνου ισχύς του εισιτηρίου από 90 λεπτά σε 70 λεπτά.

Τι κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς;

1. Οι πωλήσεις των φθηνών μηνιαίων καρτών (των καρτών για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ) είναι  πολύ περισσότερες από τις πωλήσεις των μηνιαίων καρτών για όλα τα μέσα. Αυτό αποδεικνύει η έκθεση πεπραγμένων του ΟΑΣΑ για το έτος 2012 (http://www.oasa.gr/pdf/el/annualreports/PEPRAGMENA_2012.pdf) και το πρώτο 9μηνο του 2013 (http://www.oasa.gr/pdf/el/annualreports/ekthesi_pepr_9_2013.pdf).

Μάλιστα το 2013 οι πωλήσεις των «φθηνών» καρτών παρουσιάζουν αύξηση συγκριτικά με το 2012. Είναι άλλωστε λογικό, όταν με τα ΜΜΜ κινούνται κυρίως οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι και οι μετανάστες, να προτιμούν να περιορίζουν την επιβίβασή τους σε λεωφορεία και τρόλεϊ (το δίκτυο των οποίων καλύπτει όλες τις περιοχές της Αττικής) εξοικονομώντας παράλληλα 25€/μήνα.

Με τη νέα τιμολόγηση των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, ο Υπ. Μεταφορών προβαίνει στην πραγματικότητα σε συνολική αύξηση της τιμής της μηνιαίας κάρτας, υποχρεώνοντας τους πιο φτωχούς επιβάτες των ΜΜΜ της Αττικής να πληρώνουν 10€/μήνα παραπάνω για τη μετακίνησή τους.

               

2. Και στην περίπτωση των εισιτηρίων η μείωση κατά 0,20 λεπτά στην τιμή αγοράς του εισιτηρίου, κρύβει στην πραγματικότητα αυξήσεις. Ο λόγος είναι ότι μειώνοντας τη χρονική ισχύ του εισιτηρίου (από 90 λεπτά σε 70) αυξάνεται το κόστος μεταφοράς ανά λεπτό χρήσης. Συγκεκριμένα όταν το εισιτήριο κοστίζει 1,20€ και έχει ισχύ για 70 λεπτά, το κόστος της μεταφοράς ανά λεπτό χρήση διαμορφώνεται στα 0,017€. Μέχρι σήμερα, με τιμή εισιτηρίου 1,40€ και ισχύ 90 λεπτά, το κόστος της μεταφοράς ανά λεπτό χρήση διαμορφωνόταν στα 0,015€. Η «μείωση» της τιμής του εισιτηρίου λοιπόν κρύβει μια αύξηση της τάξης του 30% – όσο ακριβώς όριζε η μνημονιακή «υποχρέωση» της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα!

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση του συγκοινωνιακού έργου θα δούμε ότι η πραγματική αύξηση της τιμής του εισιτηρίου είναι ακόμα μεγαλύτερη από 30% και μπορεί να φτάσει το 100%. Συγκεκριμένα με 100 γραμμές να έχουν καταργηθεί ή συγχωνευτεί από το 2010 μέχρι σήμερα, με την τεράστια έλλειψη προσωπικού (1500 οδηγοί και 200 τεχνίτες λιγότεροι σε σχέση με το 2009) και με μεγάλο αριθμό βλαβών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να κρατούν ακινητοποιημένο σημαντικό κομμάτι του στόλου, η συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ αραιώνει όλο και περισσότερο. Έτσι από εδώ και στο εξής έχοντας μειώσει την χρονική ισχύ του εισιτηρίου στα 70 λεπτά από τα 90 ο επιβάτης θα καλείται συχνά να πληρώνει 2 εισιτήρια για να πάει στον προορισμό του αντί για 1 αφού απλά τα 70 λεπτά δεν θα επαρκούν για να το κάνει. (Αυτό ισχύει, πχ στην περίπτωση που ένας επιβάτης ξεκινά από το Χαϊδάρι για να φτάσει στα νότια προάστια, οπότε σίγουρα θα χρειαστεί διπλή επικύρωση, όπως και ο επιβάτης που θα θέλει να ταξιδέψει από τον Πειραιά στα Βόρεια ή ανατολικά προάστια.) 

Καταστολή της αλληλεγγύης και άλλα μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα

Ο Υπουργός Μεταφορών δικαιολόγησε τη μείωση της χρονικής ισχύος του εισιτηρίου, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα παταχθεί το φαινόμενο της παραχώρησης εισιτηρίων μεταξύ των επιβατών (επιβάτες που φτάνουν στον προορισμό πριν τη λήξη ισχύος του εισιτηρίου να το παραχωρούν σε αυτούς που πάνε να επιβιβαστούν σε κάποιο ΜΜΜ). Στο στόχαστρο του Χρυσοχοΐδη μπήκε λοιπόν η αλληλεγγύη μεταξύ των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, η οποία τα τελευταία χρόνια δυνάμωνε όλο και περισσότερο καθώς ο αριθμός των επιβατών που παραχωρούσαν το εισιτήριο τους στους «επόμενους» μεγάλωνε διαρκώς.

Την καταστολή της αλληλεγγύης το Υπ. Μεταφορών τη συνδυάζει και με μια σειρά άλλα μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα όπως είναι η υποχρεωτική επιβίβαση από τη μπροστινή πόρτα και η επίδειξη εισιτηρίου ή κάρτας απεριορίστων διαδρομών στον οδηγό, η αύξηση των ελέγχων κοκ. Για το θέμα της υποχρεωτικής επιβίβασης από την μπροστινή πόρτα –μέτρο το οποίο προσπαθούν να περάσουν από το 2012– η Ανεξάρτητη Παρέμβαση(*) έχει ήδη εκδώσει 2 ανακοινώσεις (https://xekinima.org/arthra/view/article/oi-odigoi-tis-ethel-den-prepei-na-ginoyn-eispraktores-t/ και https://xekinima.org/arthra/view/article/odigoi-ethel-oyte-eispraktores-oyte-portierides-tis/) με τις οποίες καταγγέλλει το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς στρέφεται ενάντια τόσο στους οδηγούς όσο και στους φτωχούς συμπολίτες μας.

Πρέπει να πέσουν

Ο κ. Χρυσοχοίδης μας κοροϊδεύει, κυριολεκτικά μες τα μούτρα μας, ονομάζοντας τις αυξήσεις στο κόμιστρο των αστικών συγκοινωνιών μειώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Προεκλογικά το Υπουργείο Μεταφορών μιλούσε για προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ μετεκλογικά υπόσχεται ότι από το Φθινόπωρο θα περικόψει το 10% των θέσεων εργασίας στους φορείς που εποπτεύει…

Και βέβαια ο κ. Χρυσοχοίδης δεν κάνει τίποτε διαφορετικό από την υπόλοιπη κυβέρνηση, η οποία λέει πως τα μνημόνια τελειώσανε, την στιγμή που γράφει πυρετωδώς τα νέα.

Για να αλλάξει η ζωή μας πρέπει να ρίξουμε τους ψεύτες και τους κλέφτες που μας κυβερνούν. Να διώξουμε όλους τους «εισπράκτορες» των τραπεζιτών, εφοπλιστών, λοιπών μεγαλοεπιχερηματιών και των Τροϊκανών. Κι’ αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ανασυγκροτηθούμε και μπούμε ξανά στον αγώνα, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ημιαπασχολούμενοι, άνεργοι κοκ με μαζικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις, απεργίες, καταλήψεις, με διάρκεια και στόχο την ανατροπή.

______________________________________
* Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» είναι συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα» και με την οποία ο σ. Α. Κασιμέρης έχει εκλεγεί το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα