Ο συνδικαλισμός της λάσπης: ένα δείγμα «συνδικαλισμού» της ακροδεξιάς

Της Ελένης Μήτσου

Όσο οι εκλογές του Συνδικάτου Εργαζομένων ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ πλησιάζουν, κάποιοι χάνουν την ψυχραιμία τους. Ο λόγος είναι για τον Σύνδεσμο Οδηγών (Σ.Ο.), την ακροδεξιά παράταξη του Συνδικάτου.

Πριν μερικούς μήνες στελέχη της παράταξης αυτής έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο: Στις 28 και 29 Ιουνίου τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν με όλη την κοινωνία για να προστατέψουν τους κλέφτες και τους ψεύτες που ψήφιζαν στη βουλή το μεσοπρόθεσμο – την ισοπέδωση της ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων. Οι μόνοι άλλοι πέραν των βουλευτών που έτυχαν της προστασίας των ΜΑΤ ήταν τα στελέχη του Σ.Ο.! Τις μέρες που τα ΜΑΤ και οι ΔΙΑΣ χτυπούσαν «ότι κινούνταν», ακόμα και μικρά παιδιά, γυναίκες, ανθρώπους που έπιναν καφέ στο Μοναστηράκι, στελέχη του Σ.Ο. βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά των ΜΑΤ, τα οποία στη συνέχεια, όπως κατήγγειλε και η βουλευτής Λ. Κανέλλη, τους έβαλαν στη Βουλή για να τους προστατέψουν.

Ο Σ.Ο. δεν έχει βέβαια πολιτικό λόγο, ούτε θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα του κλάδου. Έτσι, ένα από τα βασικά μέσα με τα οποία επιχειρεί να μαζέψει ψήφους, είναι η λασπολογία των αντιπάλων του. Κατηγορεί τους πάντες για κακοδιαχείριση των χρημάτων του Συνδικάτου και για διαφθορά. Αντί όμως για αποδείξεις που να στηρίζουν τις «καταγγελίες» του, το μόνο που προσφέρει ο Σ.Ο. είναι ψιθύρους, υπονοούμενα και διαστρεβλώσεις.

Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, ο Σ.Ο., νιώθοντας αποδυναμωμένος, προσπάθησε να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» του. Έτσι προέβη στις εξής κινήσεις:

Έφερε το ΣΔΟΕ στο Συνδικάτο καταγγέλλοντας ψευδώς ότι το Συνδικάτο απασχολεί εργαζόμενο σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Πριν το ΣΔΟΕ ολοκληρώσει τον έλεγχο, ο Σ.Ο. άρχισε να διαλαλεί πως η εφορία θα βάλει πρόστιμο στο Συνδικάτο, το οποίο θα πληρωθεί από τα χρήματα των εργαζομένων και πως για όλα φταίνε οι διεφθαρμένοι αντίπαλοί τους συνδικαλιστές που έκαναν κακή διαχείριση και απατεωνιές με το ταμείο. Ο Σ.Ο. ελπίζει πως κατά τον έλεγχο των βιβλίων του Συνδικάτου όλο και κάποια παράλειψη ή παράβαση θα βρει το ΣΔΟΕ για να βάλει πρόστιμο. Τώρα, αν δεν είναι μαύρη εργασία και είναι κάτι άλλο, δεν πειράζει, η δουλειά τους γίνεται.

Έκανε μήνυση στον ταμία του Συνδικάτου Α. Κασιμέρη για «απάτη και υπεξαίρεση». Την οποία μέχρι την ώρα που γράφεται το άρθρο διαφημίζει με μεγάλα γράμματα στο επίσημο μπλογκ του.

Η στοχοποίηση του Α. Κασιμέρη δεν είναι τυχαία. Ο Α. Κασιμέρης είναι ο πιο μαχητικός αριστερός συνδικαλιστής στο ΔΣ. Την ίδια στιγμή είναι ο μόνος που συστηματικά απαντά στις αβάσιμες καταγγελίες που εκτοξεύει ο Σ.Ο. δίνοντας πάντα στοιχεία, αναλυτικά και σε λεπτομέρεια, για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το ταμείο του Συνδικάτου. Επίσης είναι ο μόνος συνδικαλιστής που κατήγγειλλε με επίσημες ανακοινώσεις τη συνεργασία στελεχών του Σ.Ο. με τα ΜΑΤ στις 29/6/2011. 

Όσο εντυπωσιακός είναι ο «τίτλος» της μήνυσης, τόσο γελοίο είναι το περιεχόμενο. Δυστυχώς, ελλείψει χώρου, δεν μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη περιγραφή των γεγονότων. Ωστόσο κρατείστε το εξής: Κατηγορούν έναν άνθρωπο που έχει στην ευθύνη του ένα ταμείο άνω των 2εκ. ευρώ, ότι υπεξαίρεσε, μαζί μ’ έναν ακόμα συνδικαλιστή, 320€ …τον Απρίλη του 2010! Ο Σ.Ο. θυμήθηκε να κάνει μήνυση για μια υπεξαίρεση η οποία υποτίθεται ότι έγινε πριν 2 χρόνια, μόλις 2 μήνες πριν τις εκλογές του Συνδικάτου – τα συμπεράσματα δικά σας. Φυσικά πουθενά στα άρθρα και τις ανακοινώσεις του δεν αναφέρει ο Σ.Ο. το ποσό της υποτιθέμενης υπεξαίρεσης.

Οι παραπάνω ενέργειες του Σ.Ο. συνοδεύονται βέβαια με προκηρύξεις που περιέχουν ακόμα περισσότερες ψεύτικες καταγγελίες, πλαστά ποσά επιδοτήσεων που υποτίθεται πως λαμβάνουν οι υπόλοιποι εκλεγμένοι συνδικαλιστές κοκ.

Για να ολοκληρώσουμε – όσο γίνεται σ’ ένα σύντομο άρθρο – την εικόνα των συνδικαλιστών της ακροδεξιάς να προσθέσουμε και το παρακάτω: Όταν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες χτυπιούνται ασύστολα – όπως και όλη η ελληνική κοινωνία – ο Σύνδεσμος Οδηγών σ’ όλες τις τελευταίες συνελεύσεις του κλάδου προτείνει το εξής: οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών να μην απεργούν, γιατί οι απεργίες δεν είναι αποτελεσματικές και όποιοι θέλουν να αγωνιστούν, να διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στα ρεπό και τον ελεύθερο χρόνο τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα