Οι ιστορίες 3 ανθρώπων που με λόγια, αυγά ή μπουνιές έκαναν «τάπα» στους φασίστες.
Ο 15χρονος Σιμόνε
Viral έγινε στην Ιταλία το βίντεο με τον 15χρονο Σιμόνε, που κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης όπου οι ακροδεξιοί της Casa Pound έδιναν συνέντευξη ζήτησε το λόγο και τους έκανε σκόνη με τα επιχειρήματα του.
Το βίντεο τραβήχτηκε στο σημείο που οι Ιταλοί ακροδεξιοί οργάνωσαν κινητοποίηση μίσους ενάντια στην εγκατάσταση 70 οικογενειών Ρομά (ανάμεσά τους 33 παιδιά και 22 γυναίκες) σε δομή φιλοξενίας στο προάστιο της Ρώμης Τόρε Μάουρα.
Όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μάρκο Αντονίνι της Casa Pound είπε ότι «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο Σιμόνε πετάχτηκε: «περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δε συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;». Ο ακροδεξιός αποφάσισε να δείξει διαλλακτικός και του είπε «φυσικά». Έτσι ο Σιμόνε χωρίς να φοβηθεί ξεκίνησε: «κατ’ εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτήν τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον».
«Εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημά μου δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουν το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός. Έτσι, όλοι στρεφόμαστε κατά των μειονοτήτων, αλλά εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα», «Κατ’ εμέ, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ρομά, ούτε οι Αφρικανοί, ούτε κανένας άλλος άνθρωπος».
Όταν ένας άλλος κάτοικος είπε ότι κάποτε άφηναν το κλειδί στην πόρτα, αλλά σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν υπάρχει καμιά υπηρεσία του Δήμου της Ρώμης στη γειτονιά τους, ο 15χρονος απάντησε: «Ε, λοιπόν γι’ αυτό ευθύνονται οι Ρομά;»
Η τολμηρή στάση του Σιμόνε ενάντια στους ακροδεξιούς έδωσε έμπνευση σε πολλούς ανθρώπους στην Ιταλία που μάχονται ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και στη δράση των φασιστών.
Αλλά ο Σιμόνε δεν είναι ο μόνος…
Egg Boy
Στα μέσα Μάρτη είχαμε την τρομοκρατική επίθεση του Αυστραλού ακροδεξιού Μπρέντον Τάραντ στη Νέα Ζηλανδία, στην οποία σκοτώθηκαν 49 άτομα, μουσουλμάνοι που πήγαιναν στην εκκλησία τους.
Λίγες μέρες μετά, ο ακροδεξιός γερουσιαστής της Αυστραλίας Fraser Anning έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι για την επίθεση ευθύνεται «η μεταναστευτική πολιτική που επέτρεψε σε φανατικούς μουσουλμάνους να μεταναστεύσουν στην Νέα Ζηλανδία»! Δηλαδή, για την τρομοκρατική δράση των ακροδεξιών φταίνε τα ίδια τα θύματα!
Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν κατακραυγή στην Αυστραλία. Και ο 17χρονος Will Connolly αποφάσισε να δράσει. Σε ζωντανή συνέντευξη του ακροδεξιού γερουσιαστή πήγε και του έριξε ένα αυγό στο κεφάλι. Ο Anning χτύπησε δύο φορές τον 17χρονο και οι νεοναζί μπράβοι του τον κράτησαν στο έδαφος μέχρι να έρθει η αστυνομία. Η κίνηση του αυτή του έδωσε το παρατσούκλι Egg Boy (το παιδί με το αυγό).
Η δράση του αυτή προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλη τη χώρα. Πριν καν αποφασιστεί αν θα διωχθεί για την πράξη του μαζεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα. Ο Conolly δήλωσε ότι θα δώσει αυτά τα λεφτά στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, κάτι που οδήγησε σε εκκλήσεις να ψηφιστεί «ο Αυστραλός της χρονιάς». Ο ακροδεξιός Anning από την άλλη, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μαζική εκστρατεία για να παραιτηθεί, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές!
Αλλά και το Egg Boy δεν ήταν μόνο του…
Σάρλοτσβίλ
Το καλοκαίρι του ’17 είχαμε την συγκέντρωση ακροδεξιών και νεοναζί στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ. Στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης ενάντια στην πορεία μίσους των ακροδεξιών συμμετείχε και η 32χρονη Χέδερ Χάγερ. O ακροδεξιός James Alex Fields Jr. επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του στην αντιρατσιστική συγκέντρωση τρέχοντας πάνω στο πλήθος, και σκότωσε την Χέδερ πατώντας την με το αμάξι του. Ο δολοφόνος ήταν μέλος της νεοναζιστικής ομάδας «Vanguard America», η οποία κυκλοφορεί αφίσες που δείχνουν ναζί να σκοτώνουν εβραίους και κομμουνιστές, ενώ υπάρχει φωτογραφία με πανό τους που γράφει «οι φεμινίστριες αξίζουν κρέμασμα».
Προφανώς η δολοφονία της Χέδερ εξόργισε κάθε προοδευτικό άνθρωπο στην Αμερική, και ιδιαίτερα στο Σάρλοτσβιλ. Έτσι, όταν ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης των ακροδεξιών, ο Τζέισον Κέσλερ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημόσια συνέντευξη τύπου την επόμενη μέρα «για να πει τη γνώμη του για τα γεγονότα», καταλαβαίνει κανείς ότι πολύ άνθρωποι εξαγριώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης λοιπόν, ένας εξαγριωμένος πολίτης, ονόματι Τζέφρι Γουίντερ, δεν άντεξε και έριξε μπουνιά στο κεφάλι του Κέσλερ on camera, διαλύοντας έτσι την ακροδεξιά παράτα του. Φυσικά ο Κέσλερ κατέθεσε μήνυση, και ο Γουίντερ βρέθηκε κατηγορούμενος, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 2.500 δολαρίων.
Ο Κέσλερ όμως είχε πραγματικά εξοργίσει την τοπική κοινωνία. Εκτός του ότι οργάνωσε την συγκέντρωση μίσους που είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία της Χέδερ, λίγες μέρες μετά έγραψε στο twitter: «Η Χέδερ Χάγερ ήταν μια χοντρή, αηδιαστική κομμουνίστρια. Οι κομμουνιστές σκότωσαν 94 εκατομμύρια. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πάρουν πίσω αυτό που τους αξίζει». Λίγες μέρες μετά διέγραψε την συγκεκριμένη ανάρτηση, λέγοντας ότι την έγραψε επειδή είχε πιει πολύ αλκοόλ και είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες ηρεμιστικών.
Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να τελεσιδικήσει η υπόθεση, το δικαστήριο βέβαια δεν μπορούσε να μην τιμωρήσει τον Γουίντερ για την μπουνιά στον Κέσλερ, αλλά η ποινή που του επέβαλλε ήταν πρόστιμο… ενός δολαρίου! Το δικαστήριο με αυτό τον τρόπο πήρε μια σαφή θέση, ότι μερικές φορές μια μπουνιά σε ένα ναζί που με την δράση του προκαλεί δολοφονίες και μίσος στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να μην είναι και τόσο κακή ιδέα.
Και η κυρία με την τσάντα
Ο Σιμόνε, το Egg Boy και ο Γουίντερ δεν άντεξαν και αποφάσισαν να κάνουν κάτι απέναντι στους ακροδεξιούς και τους νεοναζί που θέλουν να σπείρουν το μίσος στις κοινωνίες μας. Και έγιναν με τον τρόπο τους σύμβολα αυτού του αγώνα.
Ο φασισμός φυσικά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί τελικά. Δημιουργείται και τρέφεται από τις κοινωνικές, φυλετικές και άλλες ανισότητες που είναι απαραίτητες στον καπιταλισμό για να επιβιώσει στις πλάτες της κοινωνίας. Το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται μια στρατηγική αφενός για να πείσει μαζικά κομμάτια της κοινωνίας να απορρίψουν την πολιτική των ακροδεξιών, αφετέρου για να οργανώσει την μαζική του αυτοάμυνα απέναντι στα τάγματα εφόδου των νεοναζί.
Στα πλαίσια όμως της συνολικής μάχης της κοινωνίας απέναντι στο φασισμό, και οι ατομικές πράξεις αντίστασης έχουν τη θέση τους.
Ποιος/α δεν χαμογελάει πονηρά όταν βλέπει την παρακάτω ασπρόμαυρη φωτογραφία; Απεικονίζει μια γυναίκα να χτυπάει με την τσάντα της το ξυρισμένο κρανίο ενός φασίστα, στην πόλη Växjö της Σουηδίας το 1985. Η μητέρα της γυναίκας αυτής είχε περάσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί. Όταν είδε τους νεοναζί να περνάνε μπροστά της δεν άντεξε να μην τους χτυπήσει… και έτσι έμεινε στην ιστορία.