Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σπάει την σιωπή του για να καταγγείλει… τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του «Ξ»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, βγήκε προχτές, 22/9, μετά από μήνες (ή μήπως χρόνια; Έχουμε πραγματικά ξεχάσει) «αφωνίας», να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπ. Ανάπτυξης –για άσχετο θέμα– σχετικά με τον βασικό μισθό.

Και τι είχε άραγε να πει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας σε μια τέτοια περίοδο για τον βασικό μισθό; Μήπως να διαμαρτυρηθεί για το πετσόκομμα του από την κυβέρνηση; Μήπως για να παρουσιάσει το σχέδιο της Συνομοσπονδίας προκειμένου να εξαλειφτεί το φαινόμενο του να καταβάλλονται μισθοί ακόμη μικρότεροι και από τον νόμιμο βασικό μισθό; Όχι!  Βγήκε να κάνει δηλώσεις ενάντια στην δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα επαναφέρει με νόμο τον κατώτατο μισθό στα προ του Μνημονίου επίπεδα!

Τι είδους κριτική όμως είχε να κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για αυτή την εξαγγελία;

Καταρχήν είπε ότι

«Το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι» προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι ”υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης”».

Με λίγα λόγια μας είπε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων! Θα νόμιζε κανείς πως ο κ. Παναγόπουλος δεν ήξερε πως ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου (με την στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) που κατάργησε με νόμο ήδη από το 2012 την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον βασικό μισθό, κατεβάζοντας τον από τα 751 ευρώ μεικτά σε 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών. Συμπεριφέρεται σαν να μην γνωρίζει πως ο οποιοσδήποτε νόμος έχει εγκριθεί από την Βουλή μπορεί να καταργηθεί μόνο με την ψήφιση κάποιου άλλου νόμου που να τον αναιρεί.

Επιλέγει δε να ρίξει όλη την έμφασή του στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση» των κοινωνικών εταίρων. Το να μιλά κανείς σήμερα, στις συνθήκες της πρωτοφανούς μαζικής ανεργίας, της διάλυσης των συνδικάτων και ακόμα και τις απολύσεις συνδικαλιστών, για «ελεύθερη διαπραγμάτευση» αποτελεί ανέκδοτο!

Όμως ο Παναγόπουλος έκανε και μια άλλη ενδιαφέρουσα δήλωση. Μας είπε πως

«Δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού. Η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν».

Πράγματι, η ύπαρξη ενός νόμου δεν εξασφαλίζει και την εφαρμογή του – ο Παναγόπουλος έχει απόλυτο δίκιο σ’ αυτό. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας πει και τι είδους δράση έχει αναπτύξει η ΓΣΕΕ για την μαύρη εργασία ή για τις απολύσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα ή για την διάλυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ή για το πότε ήταν η τελευταία φορά που στελέχη της ΓΣΕΕ εμφανίστηκαν σε κάποιον από τους χιλιάδες εργασιακούς χώρους-κάτεργα που ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έχουν απομείνει όρθια στο εργατικό δίκαιο παραβιάζονται κατά κόρον κοκ.

Όχι, τίποτα δεν βρήκε να μας πει για τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Το μόνο που τον πείραξε ήταν ο «βολονταρισμός» του ΣΥΡΙΖΑ.

Άξιος ο (εξαιρετικά παχυλός) μισθός του!

Υ.Γ.
Σήμερα το πρωί, Πέμπτη 25/9, ο Παναγόπουλος μίλησε στο ραδιόφωνο «Κόκκινο», με τον Κώστα Αρβανίτη, καταγγέλλοντας διαστρέβλωση των απόψεών του από συγκεκριμένους κύκλους κλπ.
 
Δεν φάνηκε καθόλου πειστικός ειδικά καθώς η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού έκλεισε εκνευρισμένος τη γραμμή… Τα πράγματα όμως είναι απλά, αν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θέλει να πείσει ότι όλα τα παραπάνω ήταν ας πούμε κάποια «παρανόηση»… μπορεί να κάνει κάτι πάρα πολύ απλό και εύκολο: να δηλώσει δημόσια και καθαρά, ότι είναι υπέρ της νομοθετικής κατοχύρωσης του κατώτατου μισθού στα προ-κρίσης επίπεδα και ότι θα υποστηρίξει όποια πλευρά καταθέσει κάτι τέτοιο. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα