Ο γύρος του συστήματος…σε 7000 γράμματα

ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Σύμφωνα με νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση Μπλερ στις 28/3 όλα τα παιδιά στη Βρετανία θα ελέγχονται σε διάφορες φάσεις της ζωής τους για παράγοντες όπως οι σχολικές τους επιδόσεις, το αν κάνουν κοπάνες από το σχολείο και το αν κάνουν χρήση παράνομων ουσιών ή κατάχρηση νόμιμων ουσιών. Ολο αυτό το σύστημα ελέγχου και καταγραφής κάθε παιδιού έχει σαν στόχο το «να γίνει γνωστό στις αρχές το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάπτυξης εγκληματικών τάσεων». Αν ήταν στο χέρι της Μαριέτας Γιαννάκου θα πρόσθετε και τη «συμμετοχή στις καταλήψεις» στις εγκληματικές τάσεις.

Επίσης ο νόμος περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων DNA από όλους όσους προσάγονται για οποιοδήποτε λόγο στην αστυνομία.

«Το πανταχού παρών κράτος τρελάθηκε» αναφώνησε ο εκπρόσωπος των συντηρητικών ακούγοντας τα μέτρα των «προοδευτικών» εργατικών.

Στην πολιτεία του Τέξας πάλι σκέφτηκαν κάτι διαφορετικό. Τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των δασκάλων και όλων όσων εργάζονται σε σχολικούς χώρους πρόκειται να καταγραφούν σε βάση δεδομένων, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε στις 26/3 η γερουσία της πολιτείας. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και όλους τους μαθητές στη διαδικασία μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ένοπλων επιθέσεων από μαθητές στα σχολεία των ΗΠΑ.

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα παιδιά μας θα είναι ασφαλή» είπε ο αντικυβερνήτης του Τέξας Ντ. Ντούχερστ. Τυχαία το Τέξας είναι η πολιτεία που ανέδειξε «μορφές» όπως κοτζάμ Τ. Μπους τζούνιορ;

(τα στοιχεία για τους νόμους από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29.3.07)

16-17.000 εργατικά ατυχήματα ετησίως (με απουσία εργαζόμενου άνω των 3 ημερών), εκ των οποίων 120-190 είναι θανατηφόρα, συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και το νούμερο δεν είναι πλήρες καθώς δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για όλους τους εργασιακούς χώρους, αλλά μόνο αυτά που καταγράφουν το ΙΚΑ (καλύπτει το 42% των ασφαλισμένων) και η Επιθεώρηση Εργασίας. Η Eurostat ανεβάζει τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα σε 35.000 το χρόνο.

(τα στοιχεία είναι από ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) – ημερήσιος τύπος 22.3.07)

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η ανεργία των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2007 ανήλθε στο 24.7%. Με το ποσοστό αυτό είμαστε πρώτοι στην ευρωζώνη και δεύτεροι στην ΕΕ των 27 αμέσως μετά την Πολωνία (26.2%).

(Ελευθεροτυπία 26.3.07)

Το 30% των παιδιών – δηλ. περίπου 460.000- στη χώρα μας ζει στα όρια της φτώχειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, της Δ. Ελλάδας και του Ν. Αιγαίου.

(από ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών – ΕΚΚΕ, 23/3/07)

***

ΔΕΙΤΕ:

η ψυχή στο στόμα του Γ. Οικονομίδη. Σύγχρονο σχόλιο πάνω στη σκληρότητα των σχέσεων εξουσίας που ορίζουν τις ζωές μας. Ο φόβος, η ταπείνωση και η εξαθλίωση ενός εργάτη (Ε. Λίτσης), που ζει εγκλωβισμένος απο έναν εξίσου εξαθλιωμένο περίγυρο (Β. Μουρίκης, Μ. Κεχαγιόγλου, Μ. Ναυπλιώτου, Γ. Βουλγαράκης, κ.α.). Η ταινία καταδεικνύει με ωμό, αλλά και συγχρόνως καλλιτεχνικό τρόπο -γι’αυτό και καθηλώνει- τη βία σ’όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής. Ερμηνευτές και σκηνοθέτης διαπραγματεύονται το θέμα τους με πρωτοφανή ειλικρίνεια. Φτάνουν στα άκρα για να φωτίσουν όλες του τις επώδυνες, αλλά πραγματικές διαστάσεις. Αναμφισβήτητα μια απ’ τις πιο σημαντικές ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων!

Σάββας Στρούμπος

***

4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: η φρίκη σε αριθμούς

64.000 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την οργάνωση Iragbodycount.org από την πρώτη μέρα της εισβολής στο Ιράκ. Σύμφωνα με έρευνα της Lancet οι νεκροί ξεπερνούν τους 150.000 ενώ άλλες μελέτες υπολογίζουν ότι ξεπερνούν τις 650.000.

50.000 Ιρακινοί πολίτες υποχρεώνονται κάθε μήνα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

1.7 εκατομύρια Ιρακινοί έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία και η Ιορδανία.

Σε δημοσκόπηση των BBC, ABC news, ARD και USA Today από 25/2-5/3/07, το 78% των ιρακινών είναι αντίθετο με την παρουσία των συμμαχικών στρατευμάτων ενώ μόλις το 38% υποστηρίζει ότι επί Σαντάμ Χουσείν η ζωή του ήταν χειρότερη.

Οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες ξεπερνούν τους 3218 και οι τραυματίες τους 50.000.

500 δις. δολάρια έχει φτάσει μέχρι τώρα το κόστος της εισβολής, αγγίζοντας το κόστος 12 χρόνων πολέμου στο Βιετνάμ και ξεπερνώντας το κόστος του πολέμου της Κορέας

Στο 31% φτάνει το ποσοστό των αμερικάνων στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, και εμφανίζουν διανοητικές διαταραχές σύμφωνα με την αμερικάνικη Ιατρική Ενωση ( JAMA)

Μόλις το 33% των αμερικανών επικροτούν την πολιτική Μπους για το Ιράκ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τον Μάρτιο του 2007.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 20.3.07)

***

QUIZ

ποιος είπε

«Εχω μετανοιώσει. Οι Αμερικανοί αποδείχτηκαν χειρότεροι από τη δικτατορία και κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Ο Σαντάμ ήταν σαν το Στάλιν, αλλά το κατοχικό καθεστώς είναι ακόμα χειρότερο» ( THE GUARDIAN 19.3.07)

1. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

2. Ο Καντίμ Αλ Τζουμπουρί που ηγήθηκε του πλήθους που γκρέμισε τον ύψους τριάντα μέτρων ανδριάντα του Σαντάμ στην πλατεία Φίρντους πριν από 4 χρόνια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,287ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα