Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει ήδη πετύχει μια σημαντική νίκη! Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το αρχικό της σχέδιο, που ήταν να μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια στα μέσα του Απρίλη και σχεδιάζει πλέον να προχωρήσει το μέτρο από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Τους τελευταίους μήνες το φοιτητικό κίνημα έδωσε μια μεγάλη μάχη ενάντια στο νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που βάζει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Αρχικά, ο νόμος προβλέπει τη θεσμοθέτηση «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για σημαντική μείωση του αριθμού των υποψήφιων φοιτητών που θα καταφέρνουν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκάθαρο στόχο να στρέφονται όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της νεολαίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, ο νόμος Κεραμέως προβλέπει την εισαγωγή ειδικού σώματος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και επιχειρεί να αποκόψει τις σχολές από τα κινήματα και την υπόλοιπη κοινωνία.
Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, όλο το τελευταίο διάστημα, φοιτητές και μαθητές βρέθηκαν στους δρόμους διοργανώνοντας μαζικές κινητοποιήσεις. Το κίνημα ενάντια στο νόμο Κεραμέως βρέθηκε αντιμέτωπο με σκληρή αστυνομική καταστολή, ενώ κατάφερε να αναπτυχθεί κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με κλειστές σχολές, αρχικά εν μέσω εξεταστικής και εντατικού διαβάσματος.
Όλα τα παραπάνω, μπορεί να μην ήταν αρκετά για να σταματήσουν την ψήφιση του νόμου, κατάφεραν όμως να πετύχουν την προσωρινή υποχώρηση της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα βέβαια, η επίθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, είναι επομένως απαραίτητο το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει τη μάχη να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε πεδία καταστολής και μόρφωσης για τους λίγους.
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα ανακοίνωσης της «Νεολαίας Ξεκίνημα» γύρω από το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια περίοδος που «γέμισαν» από διαδηλώσεις πολλές πόλεις και γειτονιές. Διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και ιδιαίτερα ενάντια στην τοποθέτηση αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, διαδηλώσεις ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή, τις εκδικητικές πρακτικές της κυβέρνησης, την τεράστια αυθαιρεσία και την βία της αστυνομίας.
***
Καταφέραμε και σπάσαμε στην πράξη την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων – τους τελευταίους μήνες δεν έχουν τολμήσει να πάρουν σχετική απόφαση χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την πανδημία.
Καταφέραμε να δώσουμε ηχηρή απάντηση στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία. Η κυβέρνηση για να «κατευνάσει τα πνεύματα» αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά τους ελέγχους στις πλατείες και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και να σταματήσει προσωρινά τις επιθέσεις ενάντια στις πορείες. Παράλληλα παρουσίασε μια σειρά μέτρα με βάση τα οποία η αστυνομία δήθεν θα ελέγχεται. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η δημοσίευση της προόδου των ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που έχουν καταγγελθεί, η τοποθέτηση καμερών πάνω στους αστυνομικούς κ.α. Αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να μειώσουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο ελάχιστο. Δεν το έχουν κάνει σε χώρες που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια όπως π.χ. οι ΗΠΑ. Γιατί η αστυνομική αυθαιρεσία και βία έχει την κάλυψη της κυβέρνησης, ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση, ενίοτε δε αποτελεί και συγκεκριμένη οδηγία της κυβέρνησης.
***
Η αστυνομία δεν μπαίνει στις σχολές για να χτυπήσει το έγκλημα, το οποίο υπάρχει σε πολύ λίγες και συγκεκριμένες σχολές και το μέγεθος του οποίου υπερβάλλουν με την βοήθεια των ΜΜΕ πέρα από κάθε όριο. Μπαίνει στα πανεπιστήμια για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τις διαμαρτυρίες κοκ. Είδαμε να χτυπάνε συνέλευση στην ΑΣΟΕΕ, να σπάνε την κατάληψη στο ΑΠΘ και να απαγορεύουν συνελεύσεις φοιτητών αλλά και καθηγητών στο ΑΠΘ. Και αυτή τη δουλειά θα συνεχίσει να κάνει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια αν την αφήσουμε. Δεν θα την αφήσουμε όμως!
Με το νόμο Κεραμέως μειώνεται επίσης ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, μπαίνει χρονικό όριο σπουδών μετά από το οποίο οι φοιτητές διαγράφονται (πράγμα που κάνει τις σπουδές π.χ. για εργαζόμενους φοιτητές πολύ δύσκολη υπόθεση), επιτρέπεται η ύπαρξη καμερών παρακολούθησης όσων κινούνται στις σχολές, ιδρύονται πειθαρχικά για φοιτητές και στοχοποιείται η κινηματική δράση, ενώ δίνεται ακόμα και η δυνατότητα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών μέσα στις σχολές!
Οι φοιτητές θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και ένα ανοιχτό και ελεύθερο πανεπιστήμιο.
Δεν μας τρομοκρατούν!
Οι φοιτητές και συνολικά οι νέοι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα. Με συνελεύσεις ανά σχολή και συντονισμό μεταξύ των σχολών για τη συνέχιση των διαδηλώσεων σε τακτική βάση, καταλήψεις και δράσεις μέσα στις σχολές (μαθήματα, «αντιμαθήματα», προβολές, ανοιχτές συζητήσεις, καλλιτχνικές εκδηλώσεις κ.α. πάντα με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό).
Αυτός ο αγώνας είναι σημαντικό να στηριχτεί με κήρυξη απεργιών και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές και τους δασκάλους αλλά και από οποιονδήποτε άλλο κλάδο εργαζομένων μπορεί να πάρει σχετική απόφαση στα συνδικαλιστικά του όργανα – από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια. Δεν αφορά μόνο την παιδεία. Η εξάπλωση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να γίνει μάχη όλης της κοινωνίας.