Νέος Νόμος Πλαίσιο: Να τον καταργήσουμε στην πράξη

Η νέα χρονιά ξεκινά με ανάμεικτα συναισθήματα για όλους εμάς που συμμετείχαμε στο φοιτητικό κίνημα της περασμένης χρονιάς. Σε πολλούς έχει μείνει μια αντιφατική γλυκόπικρη γεύση στο στόμα. Από τη μια το φοιτητικό κίνημα κατάφερε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο, να σπάσει τη δικομματική συμφωνία και να παγώσει την αναθεώρηση του άρθρου 16. Από την άλλη, παρά τον πολύμηνο, σκληρό και μαζικό αγώνα, δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την ψήφιση του περίφημου «νέου νόμου πλαίσιο». Όμως, η πτώση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, η άνοδος της αριστεράς και η εκλογική καταβαράθρωση των πρώην υπουργών παιδείας και δημόσιας τάξης, (εκτός βουλής η Μαριέτα, 7 θέσεις πιο κάτω ο Πολύδωρας), έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τον μεγαλειώδη αγώνα μας από τον Μάη του 2006 ως τον Απρίλη του 2007. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως η εφαρμογή του νέου νόμου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι πάντα ένα στοίχημα. Και σαν στοίχημα είναι που πρέπει να το αντιμετωπίσει και το φοιτητικό κίνημα.

Όλα θα κριθούν στην πράξη. Το αν θα εφαρμοστεί ο νόμος δεν είναι καθόλου δεδομένο, από εμάς εξαρτάται, κι αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην ιστορία. Στόχος μας λοιπόν θα πρέπει να είναι να μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου στην κατεύθυνση να τον καταργήσουμε, να τον ανατρέψουμε. Αυτός ο στόχος είναι δύσκολος, όμως πρέπει να αναλογιστούμε τι θα σημαίνει η εφαρμογή του νόμου για την παραπέρα πορεία του φοιτητικού κινήματος. Άμεσα λοιπόν θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Αυτό σημαίνει να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολή που να συζητήσουν την κατάσταση και να ορίσουν ένα πρόγραμμα δράσης. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ξεκινά με κινητοποιήσεις στο εσωτερικό κάθε πανεπιστημίου, στις Συγκλήτους και τις Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων (ΓΣΤ). Ταυτόχρονα θα πρέπει να ορίσουμε μια πρώτη ημερομηνία (πιθανά στα τέλη Οκτώβρη) για κινητοποίηση των φοιτητών εκτός σχολών, με μαζικές πορείες σε κάθε πόλη. Έτσι θα μετρήσουμε και τις δυνάμεις για ένα νέο γύρο μαζικών κινητοποιήσεων.

Στις Συγκλήτους και τις ΓΣΤ θα πρέπει να απαιτήσουμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος ξεκινώντας από εκεί από όπου ξεκινά η κυβέρνηση, δηλαδή το άσυλο. Ήδη υπάρχουν ΑΕΙ που συζητούν τη δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας» ενώ και η κυβέρνηση ξεκίνησε την κατάργηση του ασύλου με την είσοδο ασφαλιτών (με κουκούλες…) στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της ΔΕΘ. Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις πρέπει να απαιτήσουμε από τις Συγκλήτους να αποφασίσουν ότι όλοι οι χώροι κάθε ιδρύματος είναι άσυλο και όχι μόνο οι χώροι διδασκαλίας και έρευνας (σύμφωνα με το νόμο κάθε ίδρυμα αποφασίζει για τους χώρους που θεωρούνται άσυλο). Επιπλέον οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα πρέπει μαζικά και οργανωμένα να περιφρουρούν το άσυλο σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση, πιθανά προχωρώντας σε κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων.

Επιπλέον πρέπει να απαιτήσουμε από κάθε τμήμα να μην προχωρήσει σε διαγραφές «αιωνίων» φοιτητών, κανένα τμήμα να μην καταθέσει 4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό κοκ. Άλλωστε σύμφωνα με το νέο νόμο η μη κατάθεση των παραπάνω οδηγεί στη μη χρηματοδότηση του ιδρύματος και έτσι στο μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικές διαδικασίας. Ήδη υπάρχουν μεγάλα ΑΕΙ (Παν.Αθηνών, Πάτρας, Ιωαννίνων και ΕΜΠ) που έχουν πάρει αποφάσεις που αντιστρατεύονται την εφαρμογή του νόμου. Αν τέτοια μεγάλα ιδρύματα αποφασίσουν τελικά να μην τον εφαρμόσουν μπλοκάρεται η πανεπιστημιακή εκπαίδευση πανελλαδικά και η κατάργηση του νόμου γίνει πιο πιθανή.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται σε κάθε βήμα πάρα πολύ καλή προετοιμασία ώστε να έχει επιτυχία δηλαδή μεγάλη μαζικότητα. Για αυτό είναι αναγκαία η συνεργασία και κοινή δράση της αριστεράς και η επαναλειτουργία των συντονιστικών. Μόνο έτσι θα δοθεί το μήνυμα ότι πάμε για κάτι σοβαρό με πιθανότητες επιτυχίας. Αν ξεκινήσει εκ νέου ένας «εμφύλιος πόλεμος» της αριστεράς μέσα στα αμφιθέατρα θα επικρατήσει τελικά η απογοήτευση. Η αριστερά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις το κίνημα να ξανασταθεί στα πόδια του και να καταργήσει το νόμο στην πράξη.

Προτείνουμε:

* Γενικές Συνελεύσεις, καλά προετοιμασμένες και μαζικές, σε κάθε σχολή μετά την εξεταστική

* Στις ΓΣ να συζητηθεί ξανά τι θα σημαίνει η εφαρμογή του νόμου και να καθοριστεί πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε Συγκλήτους και ΓΣ Τμημάτων για να παρθούν αποφάσεις για μη εφαρμογή

* Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και μαζικές και όχι συγκεντρώσεις μόνο των μελών των αριστερών δυνάμεων

* Κοινή απόφαση όλων των Συλλόγων για διαδηλώσεις σε κάθε πόλη στα τέλη Οκτώβρη

Κανελλής Νίκος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

—————————-

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα