Νέοι εργαζόμενοι: η ανεργία μειώνεται, ζήτω η ανεργία…

Στις 21 Απρίλη το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ εξέδωσε έρευνα σε σχέση με την απασχόληση και την ανεργία των νέων στην Ελλάδα.[1] Και αυτή η έρευνα, αποκρυσταλλώνει με στοιχεία αυτό που η νέα γενιά βιώνει στο πετσί της καθημερινά: την ανεργία, τον φόβο της ανεργίας και τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2018-2021, υπήρξε μικρή αύξηση της απασχόλησης αλλά παράλληλα σημαντική μείωση της ανεργίας. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μπορεί, αφού η μείωση της ανεργίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του πληθυσμού και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό.

Με άλλα λόγια, αφενός πολλοί/ες νέοι και νέες εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες στο εξωτερικό, ενώ άλλες/οι «εγκατέλειψαν» το εργατικό δυναμικό, αφού απογοητευμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας σταμάτησαν να αναζητούν δουλειά και να ανανεώνουν το καθεστώς ανεργίας τους.

Η μείωση της ανεργίας λοιπόν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο για πανηγυρισμούς, αλλά αντιθέτως αποκαλύπτει μια τραγική κατάσταση: πως οι άνθρωποι που σήμερα βγαίνουν στην αγορά εργασίας, πολύ σύντομα θα βιώσουν την απογοήτευση της ανεργίας ή των αποκαρδιωτικών συνθηκών εργασίας.

Οι νέοι/ες που θα έπρεπε να βλέπουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν να εγκαταλείπουν είτε τις ελπίδες τους, είτε τη χώρα που μεγάλωσαν για να μπορέσουν να βρουν εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς.

Αυτό που μας αποκαλύπτει τελικά η έρευνα είναι το εξής: όσο και αν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του φροντίζουν συχνά-πυκνά να καμαρώνουν πως μείωσαν την ανεργία, η μείωση αυτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από «παιχνίδι με τα νούμερα», δίπλα στην αδιαφορία για τις πραγματικές συνθήκες που ζει και μεγαλώνει η νέα γενιά. 

______________________

[1] imegsevee.gr: Απασχόληση και ανεργία των νέων στην Ελλάδα: υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα