Νέο νομοσχέδιο οδηγεί χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες στην ανεργία

της Γιώτας Πετροπούλου

Χρόνια τώρα οι εποχιακοί πυροσβέστες αγωνίζονται να κερδίσουν την μονιμοποίηση τους. Προεκλογικά, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η προηγούμενη της ΝΔ τους είχαν υποσχεθεί  πως θα πραγματοποιήσουν αυτό τους το αίτημα … για μια ακόμα φορά έλεγαν ψέματα. Η παρούσα κυβέρνηση μάλιστα, λίγους μήνες μετά την εκλογή της, πήγε ένα ακόμα βήμα παραπέρα, μειώνοντας τις συμβάσεις τους κατά 1 μήνα (από 8 σε 7).

Σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο νόμο* που αφορά, μεταξύ άλλων, τους συμβασιούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα ΜΜΕ τον παρουσίασαν ως ένα νόμο που αποκαθιστά επαγγελματικά τους εποχιακούς πυροσβέστες, αφού προβλέπει 5ετείς συμβάσεις εργασίας. Η πραγματικότητα είναι ωστόσο διαφορετική…

Ποιοι είναι οι εποχικοί πυροσβέστες

 Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι το τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δουλεύει με συμβάσεις τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Αριθμούν τους 5.500 και χρησιμοποιούνται βασικά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Όταν οι συμβάσεις τους λήξουν, οι εποχιακοί πυροσβέστες βγαίνουν στο ταμείο ανεργίας, ζώντας για το υπόλοιπο του χρόνου με το αντίστοιχο επίδομα. Αποτελούν το 40% του ανθρωπίνου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας – μιας υπηρεσίας με 4000 κενές οργανικές θέσεις.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους συμβασιούχους πυροσβέστες:

 Πρώτα από όλα εισάγει το θεσμό του «επικουρικού πυροσβέστη». Οι επικουρικοί πυροσβέστες θα δουλεύουν με 5ετείς συμβάσεις και θα καλύπτουν οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική. Παρόλο που η έμφαση των επικουρικών πυροσβεστών θα είναι η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, τα καθήκοντά τους θα είναι τα ίδια με αυτά των «κανονικών» πυροσβεστών. Έτσι πλέον και με το νόμο «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» θα καλύπτονται όχι από μόνιμους εργαζόμενους ή έστω από εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «αυξάνονται ή μειώνονται οι θέσεις των επικουρικών πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση ή αύξηση των θέσεων των πυροσβεστών». Είναι οφθαλμοφανές ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δημιουργεί το θεσμό του επικουρικού πυροσβέστη για να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας στην πυροσβεστική με συμβασιούχους, αφού όσοι περισσότεροι επικουρικοί πυροσβέστες προσληφθούν, τόσοι λιγότεροι θα είναι οι κανονικοί πυροσβέστες.

Αντίθετα από όσα αφήνουν να εννοηθούν τα ΜΜΕ ο θεσμός του επικουρικού πυροσβέστη δεν δημιουργήθηκε για να αποκατασταθούν εργασιακά – έστω και μερικώς – οι εποχιακοί πυροσβέστες. Κατ’ αρχήν οι «νέες» θέσεις των επικουρικών πυροσβεστών δεν προβλέπεται να καλυφθούν από τους ήδη υπάρχοντες εποχιακούς πυροσβέστες. Δικαίωμα αίτησης για τις θέσεις αυτές έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης πληρεί τα κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιο. Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι που κάθε χρόνο μάχονται με τις φλόγες στα δάση κινδυνεύουν τώρα να μείνουν χωρίς καθόλου δουλειά. Επιπλέον, μια σειρά προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο αποκλείουν εξ’ αρχής χιλιάδες εποχιακούς πυροσβέστες από το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για να γίνουν «επικουρικοί». Π.χ. μια από τις προϋποθέσεις που ορίζει το νομοσχέδιο είναι πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν απολυτήριο γυμνασίου για να πάρουν αυτή τη θέση, αφήνοντας έτσι αυτομάτως στο δρόμο 800 εποχικούς που διαθέτουν μονάχα απολυτήριο δημοτικού. Άλλοι 500 εποχικοί θα βρεθούν στον δρόμο επειδή έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 49 – ανώτατη επιτρεπτή ηλικία για αίτηση – κοκ.

Μέχρι σήμερα ο κλάδος των εποχιακών πυροσβεστών μετρά 22 νεκρούς. Το βασικό που επιθυμούν και διεκδικούν αυτοί οι άνθρωποι είναι να ξεφύγουν από την «εργασιακή ομηρία» στην οποία τους έχουν ρίξει οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων και να μονιμοποιηθούν. Το παρόν νομοσχέδιο όμως, όχι μόνο δεν τους μονιμοποιεί, αλλά στοχεύει στο να αυξήσει τις επισφαλείς θέσεις εργασίας στην πυροσβεστική, ενώ την ίδια στιγμή οδηγεί χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες στην ανεργία.

Όταν το επόμενο καλοκαίρι θα ξεσπάσουν ξανά καταστροφικές πυρκαγιές, τα στελέχη της κυβέρνησης θα δακρύζουν και θα βγάζουν περισπούδαστους λόγους για την ανάγκη προστασίας των δασών και περιβάλλοντος. Ωστόσο, πραγματική και ουσιαστική προστασία των δασών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανθρώπους με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και χωρίς δαπάνες για τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

* Σχέδιο Νόμου: «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», Άρθρο 15: «Επικουρικοί Πυροσβέστες» (http://www.opengov.gr/yptp/?p=242)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,287ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα