Νεκροί και καταστροφές από τις φωτιές στη Μαγνησία – εγκληματική ανεπάρκεια του κράτους και της δημοτικής αρχής!

Ανακοίνωση από το «Ξ» Βόλου

Δύο νεκροί, τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, την  κτηνοτροφία, τις αγροτικές καλλιέργειες, πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις στον παραγωγικό-βιομηχανικό ιστό στη δυτική Μαγνησία είναι ο απολογισμός από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στα περίχωρα του Βόλου την Τετάρτη 26 Ιουλίου.

Καταστροφές έχουν υποστεί και κατοικίες ενώ χιλιάδες πολίτες κινδύνευσαν πολύ σοβαρά από το απίστευτο γεγονός των απανωτών εκρήξεων πυρομαχικών σε αποθήκη της 111 Π.Μ. της πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή των Μικροθηβών όπου η φωτιά έφτασε μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων.

Βλήματα έφτασαν μέχρι την Νέα Αγχίαλο όπου και καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά οι εγκαταστάσεις του οινοποιητικού αγροτικού συνεταιρισμού «Δήμητρα».

Δυο πολίτες είναι νεκροί, τουλάχιστον τρεις πυροσβέστες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με εγκαύματα.

Η συνολική εικόνα των καταστροφών θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή. Το σίγουρο είναι πως το πλήγμα στην περιοχή είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις του θα μας συνοδεύουν για χρόνια. Να υπογραμμίσουμε ιδιαίτερα τις τεράστια επιβάρυνση που έχει υποστεί το περιβάλλον και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία καθώς έχουν καεί επικίνδυνα υλικά σε κτηνοτροφικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες.

Ανάμεσά τους και η μονάδα ανακύκλωσης στον Άγιο Γεώργιο Βελεστίνου όπου επί μέρες καίγονται πλαστικά εκλύοντας ανεξέλεγκτα διοξίνες και φουράνια που είναι ουσίες άκρως τοξικές και επικίνδυνες ακόμη και σε μικρές ποσότητες οι οποίες αναπόφευκτα θα μπουν στην τροφική αλυσίδα.    

Χωρίς τις ηρωικές προσπάθειες και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, των εθελοντικών οργανώσεων, αλληλέγγυων ομάδων και απλών πολιτών που κινητοποιήθηκαν η καταστροφή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ειδικά αν η φωτιά ξέφευγε προς το παρθένο δάσος του Β. Πηλίου, κάτι που δεν έγινε και λόγω της αλλαγής του ανέμου.

Όμως και αυτή η καταστροφή όπως και τόσες άλλες τα προηγούμενα χρόνια ΔΕΝ ήταν αναπόφευκτη!

Ολοκληρωτική γύμνια και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού

Για ακόμη μια φορά φάνηκε η γύμνια και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σαν αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των δασαρχείων. 

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και ταυτόχρονα πολλές εστίες αφού γίνεται διαρκής μετακίνηση προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης από περιοχή σε περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ασφαλώς την πρώτη και κύρια ευθύνη για την κατάσταση που είχε ως αποτέλεσμα τις καταστροφικές φετινές πυρκαγιές σε Ρόδο, Αττική, Ν. Εύβοια, Κέρκυρα και Μαγνησία.

Όμως, τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο της Δημοτικής Αρχής Μπέου όσο και της Περιφερειακή Αρχής Αγοραστού.

Διότι, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκαν ανίκανες να συνδράμουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση μιας φωτιάς που ξεκίνησε λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Βόλου, σε πεδινή περιοχή, με εύκολη πρόσβαση, χωρίς πυκνό δάσος, με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες και ενώ οι μετεωρολόγοι είχαν εγκαίρως θέσει τον νομό Μαγνησίας σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιάς την 26η Ιουλίου!

Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι στην περιοχή που σημειώθηκε η πυρκαγιά διακόπηκε η υδροδότηση λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης υδραγωγείου της ΔΕΥΑΜΒ στο οποίο ΔΕΝ υπήρχε εφεδρική γεννήτρια! Σαν αποτέλεσμα οι κρουνοί και το δίκτυο δεν είχαν σταγόνα νερό την στιγμή που πυροσβέστες και κάτοικοι αντιμετώπιζαν τις φλόγες!

Επιπλέον, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου κινητοποίησης των ίδιων των τοπικών κοινοτήτων που θα μπορούσαν να συνδράμουν πολύ σημαντικά στην κατάσβεση. Η μόνη «μέριμνα» των κρατικών αρχών ήταν η εκκένωση των χωριών από την αστυνομία και τα διαρκή μηνύματα του 112 ενώ οι εκατοντάδες κάτοικοι του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής που κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέροντας νερά και τρόφιμα καταγγέλλουν την πλήρη έλλειψη συντονισμού.

Διεκδικούμε:

  • Την άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση όλων των πληγέντων.
  • Την πλήρη καταγραφή των επιπτώσεων στο περιβάλλον, το έδαφος, τον αέρα, τον υδροφόρο ορίζοντα που επηρεάζουν την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή, από την καύση πλαστικών και άλλων τοξικών ουσιών σε όλη την περιοχή.
  • Την άμεση και ριζική ενίσχυση των υπηρεσιών πυροπροστασίας/ πυροσβεστικής, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και πυροσβεστικά μέσα.
  • Την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων εκπαίδευσης και κινητοποίησης του τοπικού πληθυσμού παράλληλα με την παροχή των απαραίτητων μέσων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
427ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα