Νέα βουτιά στη διεθνή οικονομία με αφετηρία την Κίνα

Tα σημάδια μιας νέας οικονομικής ύφεσης στη διεθνή οικονομία πληθαίνουν, προκαλώντας ανησυχία στο μεγάλο κεφάλαιο και τις άρχουσες τάξεις όλου του πλανήτη.

Μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί του κεφαλαίου (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα) αλλάζουν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως λόγω των λεγόμενων «αναδυόμενων» οικονομιών (που σήμερα μάλλον θα έπρεπε να αποκαλούνται «καταδυόμενες»).

Οι χώρες αυτές και ιδιαίτερα οι χώρες που είναι γνωστές σαν BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική) αλλά πάνω από όλα, η Κίνα, λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα σαν «ατμομηχανές» για τη διεθνή οικονομία, με ψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης που βοήθησαν το σύστημα να κρατηθεί σε μια ισορροπία μετά τη μεγάλη κρίση των τελευταίων χρόνων της προηγούμενης δεκαετίας. 

Όμως τα «καύσιμα» των «αναδυόμενων» οικονομιών τελειώνουν.

Η κατάρρευση των χρηματιστηρίων της Κίνας το καλοκαίρι που πέρασε, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της (πραγματικής) οικονομίας της, απειλεί να παρασύρει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι χώρες όπως η Βραζιλία έκλεισαν το 2015 με βαθιά ύφεση και το ίδιο προβλέπεται για το 2016 ενώ οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς καταρρέουν (οδηγώντας πετρελαιοπαραγωγούς χώρες σε κρίση) βασικά λόγω της μείωσης της ζήτησης από την Κίνα.

Με την έναρξη του 2016 ένα νέο κύμα πανικού διαπέρασε το διεθνές κεφάλαιο. Στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου (4 Γενάρη) τα χρηματιστήρια της Κίνας αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους μετά από δραματική πτώση των δεικτών τους.

Τρεις μέρες μετά, άνοιξαν για μόλις 29 λεπτά και στη συνέχεια έκλεισαν λόγω της μεγάλης πτώσης των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη βδομάδα του 2016, ο δείκτης CSI 300 (που αφορά τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας) έπεσε κατά 12%.

Το πτωτικό αυτό «ράλι» παρέσυρε όπως ήταν φυσικό και τα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω του βάρους της Κίνας στη διεθνή οικονομία (η δεύτερη σε μέγεθος μετά τις ΗΠΑ).

Οι εξελίξεις στην Κίνα δεν σταματούν βέβαια στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2015 έκλεισε με ανάπτυξη 6,9%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια! Όμως και αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα «φουσκωμένο»! Τα στοιχεία της κινέζικης κυβέρνησης –όπως και κάθε στυγνής δικτατορίας– δεν μπορούν ασφαλώς να γίνουν πιστευτά. Πολλοί αναλυτές διεθνώς, εκτιμούν πως η ανάπτυξη είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη, γύρω στο 4%.

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η κινέζικη οικονομία μπαίνει σε μια τροχιά, αν όχι ύφεσης, πολύ σημαντικής επιβράδυνσης των «τρελών» ρυθμών ανάπτυξης που πετύχαινε τα προηγούμενα χρόνια (μέσο όρο γύρω στο 10%). Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε το 2015 κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, πράγμα που είχε να συμβεί από το 1968! Πτωτικά κινήθηκαν επίσης η παραγωγή λιθάνθρακα (για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο) και η παραγωγή χάλυβα.

Η κινέζικη οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η πορεία της θα λειτουργήσει καθοριστικά για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Κίνας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μια μακροσκοπική σκοπιά σαν μια «ωρολογιακή βόμβα», είναι και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο η κινέζικη ηγεσία καταφεύγει σε μια πρωτοφανή αύξηση της καταστολής αντιφρονούντων, σε όλα τα επίπεδα. Σύντομα το «Ξ» θα έχει αρθρογραφία πάνω στο θέμα αυτό.

Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και παρακολούθηση των εξελίξεων στην κινέζικη οικονομία το «Ξ» έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μια σειρά σχετικών άρθρων όπου προβλέπεται το σκάσιμο των πολλαπλών φουσκών της κινέζικης οικονομίας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα