Να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τους ελεύθερους χώρους – Όχι στην τσιμεντοποίηση της Αναύρου

Του Ιάσονα Αποστολάκη

Ο καθένας από εμάς είναι μια σταγόνα, όλοι μαζί είμαστε ωκεανός! Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Αναύρου του Βόλου, και βλέποντας τον τελευταίο καιρό, να βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο τσιμεντοποίησης ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους πρασίνου στην πόλη, αποφάσισαν να αυτό-οργανωθούν και να ενώσουν την φωνή τους και με άλλους πολίτες του Βόλου, όπως και με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Μια ιστορία τσιμεντοποίησης

Το πάρκο Αναύρου στην παραλία του Βόλου, έχει έκταση 38 στρέμματα και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου είναι χαρακτηρισμένο ως ελεύθερος χώρος πρασίνου. Μέσα στα χρόνια, στο πάρκο αυτό άρχισαν να ξεφυτρώνουν αναψυκτήρια, ψησταριές, bar κ.α.. Οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες συρρίκνωναν δηλαδή τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο για να εισπράτουν τα νοίκια και τα δημοτικά τέλη από τα μαγαζιά και τις λοιπές εγκαταστάσεις. Δεν εισέπρατταν όμως αρκετά…

Το 2005 η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου (ΔΗΤΕΒ) υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία «Κ/Ξ ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ- DOMOTEL ΑΕ» του κ. Αλεξόπουλου με βάση την οποία ανακαινίστηκε το ξενοδοχείο Ξενία που βρισκόταν στην άκρη του πάρκου. Το ξενοδοχείο «στολίστηκε» επιπλέον με μια παράνομη πισίνα και ένα πουλ-μπαρ και παραχωρήθηκε στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Η ιστορία δεν σταματά όμως εκεί…

Νέες απειλές για το πάρκο Αναύρου

Σήμερα επιχειρείται ο αποχαρακτηρισμός του πάρκου Αναύρου από ελεύθερο χώρο πρασίνου, έτσι ώστε από τη μια να νομιμοποιηθούν οι παράνομες εγκαταστάσεις στο χώρο και από την άλλη να ανοίξει ο δρόμος για μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Ο Δήμος με την Domotel σχεδιάζουν πάνω στο πάρκο Αναύρου:

– να επεκτείνουν το ξενοδοχείο με αύξηση των κλινών και κατασκευή μπάνγκαλόους

– να χτίσουν ένα συνεδριακό κέντρο, υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων κ.α.

Μαζί με τα παραπάνω, στο χώρο θα ανεγερθούν επίσης περισσότερα μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ κπλ.

Ο εναπομείναντας ελεύθερος πράσινος χώρος του πάρκου Αναύρου θυσιάζεται λοιπόν στο βωμό των μιζών και των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου και οι ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων του Βόλου θάβονται κάτω από τόνους τσιμέντου.

Η επιχειρούμενη αλλαγή του χαρακτήρα του εν λόγω πάρκου και η «αξιοποίηση» ή καλύτερα η τσιμεντοποίησή του, δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μια ακόμα τυπική περίπτωση διασπάθισης δημόσιας περιουσίας από την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με οικονομικά συμφέροντα ? είναι άλλωστε συνηθισμένο φαινόμενο πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση να παίζει τον διαμεσολαβητή για το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα παραδείγματα πληθαίνουν κάθε μέρα, τόσο στην «πρωτοπόρα» πρωτεύουσα, όσο και στην καθυστερημένη επαρχία: από το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου και το Athens Mall στα βόρια προάστια της Αθήνας, μέχρι το γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα, τη δασική έκταση που διεκδικεί ο Άνθιμος στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, το δικό μας Πάρκο Αναύρου στο Βόλο και χίλια δυο ακόμα…

Οι κάτοικοι του Βόλου οργανώνονται

Οι κάτοικοι του Βόλου όμως δεν άφησαν αυτά τα σχέδια χωρίς απάντηση. Δημιούργησαν την «επιτροπή κατοίκων Αναύρου» και άρχισαν να κινητοποιούνται.

Την Δευτέρα 1/6/09 έλαβε χώρα στο δημαρχείο του Βόλου εκδήλωση – συζήτηση που οργανώθηκε από τη επιτροπή κατοίκων του Αναύρου, με θέμα την προστασία του πάρκου από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα που το εποφθαλμιούν για το εκμεταλλευτούν. Η αποδοχή του κόσμου στο κάλεσμα αυτό υπήρξε πρωτόγνωρη. Παρά την χρονική συγκυρία (Ευρωεκλογές), και το όχι ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε για προβολή της, η εκδήλωση κατέφερα να προσελκύσει πλήθος κόσμου (περισσότερα από 150 άτομα), γεγονός που αποδεικνεύει ότι τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα ενδιαφέρουν και κινητοποιούν τον κόσμο.

Την συζήτηση άνοιξαν μέλη της κίνησης πολιτών για την διάσωση του πάρκου και στην συνέχεια πήραν τον λόγο ειδικοί προσκεκλημένοι χωροτάκτες – πολεοδόμοι ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γ. Σαρηγιάννης, ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ. Στη τοποθέτηση του έβαλε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, αναδεικνύοντας πράγματα που όσοι δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους θα έπρεπε να παραδεχτούν, όπως για παράδειγμα ότι η πισίνα και οι λοιπές εγκατάσεις γύρω από το ανακαινισμένο Ξενία, αποτελούν μια κατάφορη περίπτωση καταπάτησης κοινόχρηστου χώρου, κ.α.

Στις κινητοποιήσεις των κατοίκων η απάντηση του Δήμου ήταν προκλητική. Συγκεκριμένα ο Δήμος ισχυρίστηκε πως το πάρκο Αναύρου αποτελεί «ιδιωτική περιουσία του Δήμου» και πως η τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της επέκτασης του ξενοδοχείου Ξενία (που σημειωτέον είχε συμφωνηθεί και από την προηγουμενη δημοτική), είναι θέμα χρόνου.

Επειδή όμως η δημοτική περιουσία δεν είναι το ιδιωτικό τσιφλίκι της εκάστοτε δημοτικής αρχής, για να το εκμεταλλεύεται και να το ξεπουλά στα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά περιουσία όλων των δημοτών…οι κάτοικοι του Βόλου συνεχίζουν τη μάχη. Για το επόμενο διάστημα η «επιτροπή κατοίκων Αναύρου» σχεδιάζει δυναμικές κινητοποιήσεις. Όλοι γνωρίζουμε πως τα συμφέροντα είναι μεγάλα, αλλά πρέπει να δώσουμε τη μάχη! Δεν θα περάσουν τα σχέδια τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα