Να αθωωθούν οι «25» της Λάρισας

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Δεκέμβρη η αστυνομική βία και αυθαιρεσία κλιμακώθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε άγριο ξύλο, χημικά και συλλήψεις από το σωρό των διαδηλωτών. Στη Λάρισα όμως η αυθαιρεσία τόσο της αστυνομίας όσο και των δικαστικών αρχών ξεπέρασε κάθε όριο. Τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων έγιναν 25 συλλήψεις νέων ανθρώπων, 17 εκ των οποίων είναι ανήλικοι μαθητές.

Ο Γ. Παπανικολάου, που είναι ένας από τους γονείς των ανήλικων συλληφθέντων και συμμετέχει ενεργά στην «Πρωτοβουλία Συμπαράστασης των 25» που φτιάχτηκε στη Λάρισα, μίλησε στο Ξ. Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Κανελλής.

Ερ. Στη Λάρισα έγιναν 25 συλλήψεις στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη. Τι έγινε ακριβώς;

Απ. Οι συλλήψεις έγιναν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας και της Τρίτης 8 και 9 Δεκέμβρη. Συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα εκ των οποίων οι 17 είναι ανήλικοι, ανάμεσά τους και η κόρη μου. Από τους 25 οι 4 παραμένουν προφυλακισμένοι, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παρότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις του νόμου. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι μπορεί να φύγουν από τη χώρα γιατί οι δυο είναι Κύπριοι και οι άλλοι δυο μετανάστες.

Ερ. Που έγιναν οι συλλήψεις;

Απ. Χαρακτηριστικό της παράνομης και αυθαίρετης στάσης αστυνομίας και δικαιοσύνης είναι ότι οι συλλήψεις δεν έγιναν μόνο στη διαδήλωση. Έγιναν και διάφορα αλλά άσχετα μέρη. Όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές. Κάποιον τον συνέλαβαν έξω από το σπίτι του. Άλλος κατήγγειλε ότι τον συνέλαβαν όταν περνούσε έξω από την αστυνομική διεύθυνση, πηγαίνοντας στο φροντιστήριο. Άλλες μαρτυρίες λένε ότι έπαιρναν παιδιά από το σωρό των διαδηλώσεων.

Ερ. Ποια ήταν η αντιμετώπιση των παιδιών, στο κρατητήριο, μετά τη σύλληψη;

Απ. Η όλη διαδικασία κράτησης ήταν γεμάτη παρανομίες. Το πρώτο βράδυ τους πήρανε τα κινητά και δεν τους άφησαν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους. Τα παιδιά φώναζαν και ζητούσαν να δουν τους γονείς τους και τους δικηγόρους αλλά δεν τους άφησαν. Αν δείτε τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης λένε ότι τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα δικαιώματά τους (ότι δικαιούνται να παρίσταται δικηγόρος κλπ) αλλά ότι δήθεν υπέγραψαν ότι δεν θέλουν να κάνουν χρήση αυτών των δικαιωμάτων. Είναι αυτό δυνατόν; Τα παιδιά καταγγέλλουν ότι όταν τους συνέλαβαν τους ζητούσαν να υπογράψουν ένα χαρτί χωρίς να τους λένε το περιεχόμενο του! Επίσης υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμό τόσο κατά τη σύλληψη όσο και μέσα στο κρατητήριο. Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας, μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή, έφυγαν κρυφά από τα δικαστήρια και πήγαν στα κρατητήρια για να κάνουν την ανάκριση. Προφανώς με στόχο να μην είναι παρόντες οι δικηγόροι. Ευτυχώς τους πήρανε είδηση οι δικηγόροι και πήγανε και αυτοί στο κρατητήριο, ζήτησαν να παρίστανται στην ανάκριση και τους άφησαν. Αλλιώς θα γίνονταν η ανάκριση χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Ερ. Τα παιδιά κατηγορούνται με βάση τον τρομονόμο. Ποιες είναι ακριβώς οι κατηγορίες; Υπάρχουν στοιχεία για τόσο βαριές κατηγορίες;

Απ. Αυτό είναι το θέμα! Μιλάμε για τρελές κατηγορίες οι οποίες δεν στοιχειοθετούνται. Τα παιδιά κατηγορούνται για «συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση τρομοκρατικής ομάδας…εγκληματικής οργάνωσης…λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση…με κατανεμημένους ρόλους…με διαρκή λειτουργία προς τα έξω…δεν συγκροτήθηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα…». Είναι ένα κατηγορητήριο παράλογο, παράνομο, αντισυνταγματικό και εντελώς κατασκευασμένο! Βγάζει μάτι ότι ενώ οι συλλήψεις έγιναν σε διαφορετικά μέρη και χρονικές στιγμές το κατηγορητήριο είναι «καρμπόν», είναι κοινό για όλους και αλλά ζει μόνο το όνομα!

Κατηγορούν κάθε έναν από τους 25 ότι κατέστρεψαν 36 υποκαταστήματα τραπεζών, ότι πέταξαν μολότοφ, για έκρηξη και για εμπρησμό κλπ. Για αυτές τις κατηγόριες δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Για παράδειγμα ο αστυνομικός που συνέλαβε την κόρη μου δήλωσε ότι την συνέλαβε γιατί την είχε εντοπίσει προηγουμένως να πετάει πέτρες. Μόνο μαρτυρίες αστυνομικών έχουν γίνει δεκτές. Μαρτυρίες υπεράσπισης δεν έχουν γίνει δεκτές…

Και φυσικά δεν πιστεύουμε όσα λένε οι αστυνομικοί. Για παράδειγμα υπάρχει και μαρτυρία γιατρού ότι ο αστυνομικός που χτυπήθηκε στο μάτι και σήμερα κατηγορεί τους διαδηλωτές για αυτό, πήγε το βράδυ των γεγονότων στο νοσοκομείο για να τον περιθάλψουν και εκεί είπε μπροστά στο γιατρό «με χτύπησαν οι δικοί μου κατά λάθος». Γιατί ο συγκεκριμένος ήταν ασφαλίτης με πολιτικά και τον χτύπησαν οι ένστολοι. Και σήμερα κατηγορεί τους 25 συλληφθέντες ότι είχαν φτιάξει τρομοκρατική οργάνωση!

Ερ. Στη Λάρισα δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία Συμπαράστασης» των 25. Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα και τι σχεδιάζετε παρακάτω;

Απ. Έγιναν κάποιες εκδηλώσεις. Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με μαζικούς φορείς της Λάρισας και άλλων πόλεων για να πάρουν θέση και να βγάλουν κάποια ψηφίσματα συμπαράστασης για την παράλογη δίωξη των 25. Παράλληλα μαζεύουμε υπογραφές. Προσπαθούμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα με συνεντεύξεις τύπου κλπ. Επίσης οργανώσαμε μια πανελλαδική διαδήλωση στις 17 Γενάρη στη Λάρισα με πολύ μαζική συμμετοχή, πάνω από 3,000 άτομα. Η πορεία περιφρουρήθηκε και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για να σπάσει ο φόβος. Για να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να συμμετέχει και δεν πρέπει να φοβάται. Για το μέλλον σκεφτόμαστε να οργανώσουμε μια μεγάλη συναυλία για το θέμα. Όμως το θέμα πρέπει να σηκωθεί κεντρικά, στην Αθήνα. Για αυτό καλούμε κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα εργαζομένων, μαζικούς φορείς κλπ να δηλώσουν τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη τους με ψηφίσματα. Στην Αθήνα πρέπει να σπάσει το τοίχος σιωπής που υπάρχει. Και το θέμα είναι γενικότερο. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Για παράδειγμα ο ρόλος τον οποίο παίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σανιδάς. Έχει ακουστεί ότι το κατηγορητήριο φτιάχτηκε με παρέμβαση του Σανιδά. Αυτό είναι παράνομο. Τι είναι η δικαιοσύνη κατασταλτικός μηχανισμός; Από όλα αυτά φαίνεται καθαρά ότι είναι μια πολιτική απόφαση με στόχο να εκφοβίσει τον κόσμο για να μην συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα