Μία απάντηση στη ”Νέα Προοπτική” του ΕΕΚ

Τη Δευτέρα 24 Μάη εμφανίστηκε στο Ιντυμίντια ένα κείμενο από τη Νέα Προοπτική, εφημερίδα του ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) το οποίο ασκούσε κριτική στον ”Σύριζα”. Το άρθρο αυτό περιείχε σοβαρές ανακρίβειες σε σχέση με τις θέσεις και τη στάση του Ξ. Τα σχετικά αποσπάσματα είναι τα ακόλουθα:

"Aπό τις πάλαι ποτέ ενιαίες κινηματικές συνιστώσες του Φόρουμ, αρκετές είχαν ήδη αποχωρήσει από τη συζήτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο, ήδη από τις αρχές του χρόνου: OΔKE-Eργατική Πάλη, ΞEKINΗMA, OΔKE-Σπάρτακος (με αρκετές εσωτερικές διαφωνίες) αλλά και η KOE που πρωτοστάτησε στο όλο εγχείρημα επιλέγοντας τελικά να μείνει εκτός ψηφοδελτίου.

Aυτή τη στιγμή οι υπόλοιπες οργανώσεις κινούνται σε μια λογική, να καθορίσουν ένα δεύτερο ψηφοδέλτιο ενάντια στον επίσημο ΣYPIZA. Aυτή η σκέψη βρίσκει κάποια ανταπόκριση μέσα σε εκείνες τις δυνάμεις, όπως π.χ. το ΞEKINHMA, ή την OKΔE-Eργατική Πάλη, που έχουν ως κύρια τακτική τους, τη συγκρότηση ενός πόλου της "Aντικαπιταλιστικής" αριστεράς μέσα στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού Aριστερού Kόμματος, στο οποίο ηγεμονεύει η ιταλική επανίδρυση, το γερμανικό P.D.S. και ο ΣYN. Tο πρόβλημα υποτίθεται ότι θα επιλύονταν καθώς πηγαίνουμε προς τη συνδιάσκεψη του Eυρωπαϊκού Kοινωνικού Φόρουμ το φθινόπωρο στο Λονδίνο. Όμως αυτό το εγχείρημα δυσκολεύεται καθώς εκεί ηγεμονεύει ένας ιδιότυπος συνασπισμός μεταξύ του S.W.P., του δημάρχου Kεν Λίβινγκστον που ακολουθεί σοσιαλ-φιλελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστικών στελεχών του Labour Party. Kοινώς: κουλοβάχατα! Στα καθ’ ημάς, αυτό που πρέπει να στιγματίσουμε και να καταδικάσουμε και στις ευρω-εκλογές είναι η συνολική ευθύνη όλων των οργανώσεων αυτών που στο όνομα του κινηματισμού, απεμπόλησαν κάθε επαναστατική προοπτική υπέρβασης και ανατροπής του καπιταλισμού, βάζοντας ως προμετωπίδα του προγράμματός τους, στα πλαίσια του ΣYPIZA, την αποδοχή της αστικής εξουσίας και της E.E. και επιδόθηκαν σε μία μάχη για τις καρέκλες. Nα τους μαυρίσουμε λοιπόν φανατικά, στηρίζοντας το μόνο επαναστατικό ψηφοδέλτιο της αριστεράς, που συσπειρώνει δυνάμεις σε επαναστατική, διεθνιστική κατεύθυνση: αυτό του MEPA" (η υπογράμμιση του ”φανατικά” δική μας).

Το άρθρο φέρει την υπογραφή Γ.X.

Η διόρθωση ενός λάθους αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση κάθε ενός που θέλει απλά να θεωρείται σοβαρός, πολύ περισσότερο όμως για κάποιο που θέλει να θεωρείται επαναστάτης. Στην προκειμένη περίπτωση η αναφορά της εφημερίδας του ΕΕΚ αφορούσε παραποίηση της θέσης του Ξ. Μέλη του Ξ διαμαρτυρηθήκανε από την πρώτη στιγμή γι’ αυτό, και στο Ιντυμίντια και αλλού. Το ΕΕΚ είχε υποχρέωση να επανορθώσει. Αφού δεν ενδιαφέρθηκε να το κάνει, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

Διορθώνουμε λοιπόν:

1. Η αναφορά ότι το Ξ στις αρχές του χρόνου αποχώρησε από "τη συζήτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο", αποτελεί ψέμα. Το Ξ δεν συμμετείχε σε καμιά τέτοια συζήτηση για κανένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με κανέναν – κι αφού δεν συμμετείχε, δεν θα μπορούσε και να είχε αποχωρήσει.

2. Το Ξ είχε αποχωρήσει από το Χώρο Διαλόγου της Αριστεράς από τον περασμένο Μάη (2003), όταν έγινε φανερό, ότι αναπτυσσόταν η τάση για εκλογική κάθοδο – δηλαδή όταν έγινε φανερό πως από χώρος διαλόγου και δράσης μετεξελισσόταν σε "χώρο εκλογικής συνεργασίας".

3. Το Ξ, μάλιστα, στο βαθμό που η πραγματικότητα ενδιαφέρει τον ΓΧ και τους συντάκτες της Ν.Π., απάντησε στην κίνηση αυτή καλώντας δύο συναντήσεις (την περίοδο Μάη και Ιούνη πέρυσι) των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής /εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συμμετείχαν στο Φόρουμ, στις οποίες πρότεινε να μην υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΝ αλλά συνεργασία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς του Φόρουμ. (η οποία μάλιστα να προχωρούσε και σε διερευνητικές επαφές με το χώρο του ΝΑΡ /ΜΕΡΑ). Η συνεργασία που πρότεινε το Ξ δεν προχώρησε γιατί ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ, και ΔΕΑ επέλεξαν τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟΕ πήρε μια ενδιάμεση στάση.

4. Ο ΓΧ αναφέρει πως ”αυτή τη στιγμή” (τέλη Μάη 2004) το Ξ κινείται μαζί με άλλες οργανώσεις για τη συγκρότηση ενός άλλου ψηφοδελτίου.

5. Κι αυτό είναι ψέμα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: όταν μπήκε ζήτημα συγκρότησης ενός τέτοιου ψηφοδελτίου (κύρια από την ΚΟΕ) το Ξ απάντησε αρνητικά εξηγώντας πως στο παρά 5 και στο άρπα κόλλα δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν ο ΓΧ έμπαινε στον κόπο να διαβάσει το Ξ πριν του ασκήσει κριτική θα ήξερε ότι αυτά που λέει δεν ισχύουν.

6. Ανακαλύπτουμε όμως διαβάζοντας την Ν. Προοπτική πως το ΞEKINHMA έχει σαν κύρια τακτική του, "τη συγκρότηση ενός πόλου της "Aντικαπιταλιστικής" αριστεράς μέσα στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού Aριστερού Kόμματος". Αλήθεια; Από πότε; Μήπως ο ΓΧ ξέρει κι άλλα πράγματα για το Ξ που το Ξ δεν ξέρει, οπότε θα ήταν χρήσιμο να μας κρατά ενήμερους;

7. Το Ξ δεν έχει καμία σχέση με το ΚΕΑ, αντίθετα η κριτική του προς αυτό είναι ιδιαίτερα έντονη, όχι μόνο στο προγραμματικό επίπεδο, αφού το πρόγραμμά τους είναι εντελώς ρεφορμιστικό αλλά, πάνω απ’ όλα, γιατί τα κόμματα που το συγκροτούν είναι τα κόμματα που στήριξαν τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων στην ΕΕ. Μήπως το ΕΕΚ δεν ξέρει ποια είναι η θέση του Ξ για τις κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς;

8. Αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ε.α.α.) η κριτική μας είναι πολύ έντονη. Όποιος κοιτάξει τις εφημερίδες του τελευταίου χρόνου θα δει μια πολύ σκληρή κριτική προς όλες τις βασικές συνιστώσες της ε.α.α., όπως για παράδειγμα το SSP, το SWP, την USFI- LCR κλπ. Μάλιστα λόγω ακριβώς αυτής μας της στάσης, που ήταν στάση συνολικά της CWI, η συνεργασία LCR- SWP αρνιόταν για πάνω από δύο χρόνια να καλεί τμήματα της CWI στις συναντήσεις αυτές.

9. ”Το πρόβλημα αυτό”, μαθαίνουμε επίσης, από τον ΓΧ "θα λυνόταν στο… ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ…" Θαυμάσια! Ούτε αυτό το ξέραμε! Αλλά για να είμαστε καλύτερα ενήμεροι για τις θέσεις μας, ας μπει στον κόπο ο σ. ΓΧ να μας ενημερώσει ποιο ακριβώς πρόβλημα είναι που θα μας έλυνε, ποιος;

10. "Κοινώς;" ρωτά ο ΓΧ. Κι απαντά: "κουλουβάχατα".Και το καθήκον;Μα "να στιγματίσουμε και να καταδικάσουμε όλους αυτούς που απεμπόλησαν κάθε επαναστατική προοπτική …Nα τους μαυρίσουμε ΦΑΝΑΤΙΚΑ, στηρίζοντας το μόνο επαναστατικό ψηφοδέλτιο της αριστεράς: αυτό του MEPA" (ο τονισμός του "φανατικά", δικός μας).

Είναι σίγουρο πως η κατάσταση είναι "κουλουβάχατα" όμως αυτό δεν αφορά το Ξ το οποίο δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτούς που απεμπόλησαν την επαναστατική προοπτική και όσα άλλα του προσάπτει ο ΓΧ και οι συντάκτες της ΝΠ. Είναι επίσης σίγουρο πως "κουλουβάχατα" είναι και το μυαλό του ΓΧ. Ο οποίος εκτός του ότι είναι εντελώς ανημέρωτος για την πραγματική κατάσταση, έχει την απαιτούμενη δόση επιπολαιότητας, που του επιτρέπει να κάνει κριτική χωρίς να ξέρει και χωρίς να μπορεί να τεκμηριώσει.

Έχει και την απαιτούμενη δόση αλαζονείας, που του επιτρέπει να πυροβολεί δεξιά κι αριστερά παριστάνοντας τον παντογνώστη και πάνσοφο. Έχει και τον απαιτούμενο φανατισμό, να τον διαφημίζει "φανατικά" και να λέει "εμείς είμαστε οι επαναστάτες και κανείς άλλος". Έχει και το απαιτούμενο θράσος να ζητά από τους άλλους να αντιγράψουν το δικό του φανατισμό. Και βέβαια δεν έχει την απαιτούμενη σοβαρότητα και τόλμη να διορθώνει ένα λάθος του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα