Μετανάστες και 300 ένσημα: Το σύστημα τους θέλει όμηρους. Εμείς συμμάχους…!

Του Ηλία Αζαμπί

Τελικά οι μετανάστες είναι καλοί για να δουλεύουνε, αλλά όχι για να πληρώνονται, να ασφαλίζονται, να ζούνε…

Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την τελευταία και φαρμακερή τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης που αύξησε τα ένσημα που χρειάζονται για τη νομιμοπoίηση και την άδεια εργασίας στα 300. Όχι δηλαδή πως αυτή η αύξηση ήταν το μοναδικό χτύπημα κάτω από τη ζώνη για τους μετανάστες. Πρίν την αύξηση ο εν λόγω νόμος είχε τροποποιηθεί 8 φορές, ο αριθμός των ενσήμων δεν ήταν πότε σταθερός, αλλά άλλαζε με την βδομάδα ή τον υπάλληλο, ενώ οι προϋποθέσεις άλλαζαν κάθε τρείς και κάτι με αναδρομική ισχύ φυσικά.

Μετά απ’ αυτά δεν είναι ν’ αναρωτιέται ο εκπρόσωπος του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου για την Μετανάστευση Μ. Μπόλντουιν-Έντουαρντς που όπως επισήμανε:

«Ο δρόμος για τη νομιμοποίηση είναι παράλογος. Έχοντας παράλογες αξιώσεις για τη νομιμοποίηση μετατρέπει τους νόμιμους μετανάστες σε παράνομους προάγοντας στην πράξη την μαύρη οικονομία και την παρανομία».

Για να δούμε και λίγο συγκεκριμένα τα πράγματα, σύμφωνα με στατιστικές του 2001 και στοιχεία του ΙΚΑ για το 2002, υπάρχουν 800.000 αλλοδαποί στην Ελλάδα, από τους οποίους οι 600.000 σε παραγωγική ηλικία.

Αν εξαιρέσουμε τους πολίτες της Ε.Ε. και τους ομογενείς, το δυνητικό εργατικό δυναμικό ανέρχεται στους 500.000 ανθρώπους, οι μισοί των οποίων είναι Αλβανοί. (σ.σ.: αυτοί οι αριθμοί σήμερα έχουν αυξηθεί προφανώς κι άλλο).

Οι δουλειές που κάνουν είναι κατά κανόνα απ’ αυτές που σπάνια θα δούμε να τις κάνει Έλληνας και κατηγοριοποιούνται ως εξής: Οι άντρες απασχολούνται στις κατασκευές, στον αγροτικό τομέα, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, ενώ οι γυναίκες στις οικιακές εργασίες κύρια, καθώς και σε τουριστικές και αγροτικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργασιών είναι προσωρινές και σκληρές.

Την ίδια ώρα οι μετανάστες είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην κατακερματισμένη αγορά εργασίας. Και ιδιαίτερα στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Χαρακτηριστικά στον τομέα των κατασκευών το 0% των Ελλήνων συμπληρώνει 300 ένσημα το χρόνο, ενώ τα 150 ένσημα τα συμπληρώνει μόνο το 23% των Ελλήνων και το 18% των μεταναστών εργατών.

Σύμφωνα πάλι με τον κ. Μπόλντουιν – Έντουαρντς:

«Αν παραμείνουν 300 τα ένσημα που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών εργασίας, αυτό θα δημιουργήσει 260.000 παράνομους μετανάστες, καθιστώντας παράνομο το σύνολο των μεταναστών στον κατασκευαστικό τομέα που συνιστά το 35% όλων των σχετικών εργατών. Οι απαιτήσεις ενσήμων είναι παράλογες και μεροληπτικές αφού απαιτούν από τους μετανάστες αυτά τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε οι Έλληνες εργάτες».

Φυσικά τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μια χώρα που ανήκει στο «φρούριο» της Ε.Ε., όταν από τις 23 χώρες που έθεσαν σε ισχύ την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, παρανόμων και νομίμων, καμιά απ’ αυτές δεν ανήκει στην Ε.Ε.;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
429ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα