Με λίγες λέξεις…

Σύντομα σχόλια από το Μάριο Ρούγκο

 

Φορολογικοί παράδεισοι

Στις off-shore, παγκόσμια, βρίσκονται κρυμμένα 21 με 32 τρις δολάρια, μας πληροφορεί η ιστοσελίδα Bankingnews.gr.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι φορολογικοί παράδεισοι έχουν αυξηθεί περίπου 400% ενώ με βάση εκτιμήσεις τα κεφάλαια που προστατεύουν σε σχέση με το παρελθόν έχουν αυξηθεί 10.000%.

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν!! Αλλά οι φορολογικοί έλεγχοι οι οποίοι είναι θεσμοθετημένοι από τα αστικά κοινοβούλια δεν πρόκειται ποτέ να συλλάβουν τους «νόμιμα» φοροδιαφεύγοντες.

Μόνο η θέσπιση του εργατικού ελέγχου σ’ όλη την έκταση των επιχειρήσεων μπορεί να συλλάβει στο ακέραιο τη φορολογητέα ύλη.

Phoenix Capital: όταν κτυπήσει η επόμενη κρίση…

Η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital μας ενημερώνει ότι: Όταν η επόμενη κρίση χτυπήσει σχεδόν τίποτα δεν θα μπορέσει να την σταματήσει.

Γιατί οι Κεντρικές Τράπεζες ομολογούν ότι η ποσοτική χαλάρωση (το πάμφθηνο χρήμα, στηριγμένο σε μηδενικά επιτόκια) δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη κι ότι έχουν χάσει την ικανότητα τους να παράγουν κάτι που έστω να μοιάζει με ανάπτυξη.

Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά και αφορούν και τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που ήταν οι πρώτες «ανεπτυγμένες – βιομηχανικές» χώρες που υιοθέτησαν αυτές τις πολιτικές, και την Ευρώπη που ακολούθησε με κάποια καθυστέρηση αλλά και την Κίνα που αντιμετωπίζει τους πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.

Έτσι, σε σχέση με την τραπεζική κρίση του 2008, οι συνέπειες όχι μόνο δεν έχουν μπορέσει να αντιμετωπιστούν, αλλά, αυτή τη φορά:

  • Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν «εξαντλήσει» σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες της ποσοτικής χαλάρωσης έχοντας ήδη ρίξει 14 τρισ. δολ σε σχετικά προγράμματα.
  • Ο πλανήτης έχει 20 τρισ. δολ μεγαλύτερο χρέος από το 2008.
  • Οι εταιρείες είναι πιο μοχλευμένες (έχουν περισσότερα χρέη και ανοίγματα) σε σχέση με το 2008.

Με απλά λόγια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν το 2008. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν ανατραπεί η εξουσία του κεφαλαίου, το σύστημα θα βρει τρόπο να επιβιώσει πάνω στα κόκκαλα των λαϊκών μαζών.

Η πλειοψηφία των Ρώσων θέλουν επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό πρακτορείο Levada Center, οι Ρώσοι σε ποσοστό 56% δηλώνουν ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν έπρεπε να συμβεί, έναντι 28% που δηλώνουν πως η κατάρρευση καλώς έγινε.

Στην ερώτηση αν επιθυμούν την αποκατάσταση του σοβιετικού κράτους, το 58% απάντησε θετικά, με το 14% να δηλώνει μάλιστα πως ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό αυτή τη στιγμή. Βέβαια το 44% δήλωσε ότι είναι ανέφικτη η επιστροφή στη σοβιετική δημοκρατία αν και επιθυμητή.

Όπως σημειώνεται από το Levada Center η νοσταλγία των Ρώσων για την Σοβιετική Ένωση είναι σήμερα υψηλότερη σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, ωστόσο απέχει πολύ από το μέγιστο ποσοστό 75% που είχε καταγραφεί το 2000!

Ο ΟΗΕ, το προσφυγικό και 15 δισ. δολάρια

Ο ΟΗΕ αναζητά 15 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε για πρόσφυγες πολέμων είτε για θύματα φυσικών καταστροφών είτε για μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια.

Όλοι παρακολουθούμε την περίοδο αυτή τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό-μεταναστευτικό του οποίου την αντιμετώπιση κατά παράβαση όλων των συνθηκών γραπτών και άγραφων αρνούνται να χρηματοδοτήσουν οι περισσότερες κυβερνήσεις και μάλιστα η μία μετά την άλλη υψώνουνε φράκτες! Ή, στην καλύτερη περίπτωση, υπάρχει υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες-μετανάστες να ζουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες.

Και γεννιέται το ερώτημα: Μήπως λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν λεφτά; Η απάντηση είναι: Λεφτά υπάρχουν!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο παγκόσμιος πλούτος μεταπολεμικά οκταπλασιάστηκε, ενώ ο πληθυσμός της γης την ίδια περίοδο αυξήθηκε δυόμισι φορές – το πρόβλημα επομένως βρίσκεται στην ανισοκατανομή του πλούτου και στο γεγονός ότι οι κατέχοντες προτιμούν να βλέπουν τον κόσμο να πεθαίνει παρά να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Για να μιλήσουμε για την ΕΕ, σ’ αυτήν αναλογεί περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και το περίπου 30% του παγκόσμιου πλούτου! Για να σώσουν τις τράπεζες από την κρίση του 2008 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπάνησαν 1,5 τρισ. ευρώ (1500 δισ. ευρώ)! Όμως ο ΟΗΕ… δεν μπορεί να βγει 15 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό!

Το κεφάλαιο δεν σταματάει μπροστά στον ανθρώπινο πόνο – αυγαταίνει από τον ανθρώπινο πόνο, πολλαπλασιάζεται, ζει απ’ αυτόν. Και συγκεκριμένα για να δημιουργεί τους πρόσφυγες που προκαλούν οι πόλεμοι, δαπανά ημερησίως 5 δισ. δολάρια σε πολεμικές δαπάνες.

Με άλλα λόγια με το ποσό που δαπανάται για πολεμικές δαπάνες σε διάστημα τριών ημερών θα μπορούσε ο ΟΗΕ να έχει τα 15 δισ. δολάρια για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα